Roodenburg Actueel week 13 2010

 

Voetballen is communiceren

Wie naar een willekeurige wedstrijd of training kijkt, verbaast zich over het geluid dat tijdens het spel wordt geproduceerd. Heel veel stemgeluid heeft te maken met het onderlinge coachen van spelers. Iemand die een pass verstuurt, begeleidt die pass omdat hij ziet wat de ontvangende speler moet doen. Hij bepaalt of deze speler moet kaatsen, de derde man moet aanspelen of bijvoorbeeld of er ruimte is om te draaien. Het zijn bekende coachmomenten voor de passende speler.

Trainers beginnen vaak al vroeg met het aanleren van dergelijke coachmomenten. Helaas wordt niet altijd aangegeven waarom men de mond moet open trekken. Het gevolg is dat soms het hele elftal gaat praten en dan blijft het niet alleen bij het coachen van de speler die de bal ontvangt. Het maken van verwijten aan medespelers, tegenstander, scheidsrechter en het publiek sluipt er zo maar in. Er ontstaat op die manier negatieve energie en dat komt de wedstrijdconcentratie niet ten goede. Zelden zie je nog spelers die juist in moeilijke tijden de medespeler een oppepper geven. Maar juist dat zou een belangrijk coachpunt moeten zijn.

In het communicatieproces speelt de trainer een belangrijke rol. Naast het geven van trainingsopdrachten of opdrachten voor de wedstrijd, moet hij zijn oren wijd open hebben, zodat hij weet wat er zich in zijn groep afspeelt. Belangrijk is dat hij daarbij met iedere speler in contact is. Hij moet weten wat er in die speler omgaat als lid van de groep. Observatie van zijn gedrag behoort daarbij tot de taken van de trainer. Hij kijkt hoe een speler om gaat met teleurstelling, met winnen, met zijn medespelers en met zijn omgeving. Wanneer er verbeterpunten zijn, moet hij hier direct en duidelijk op ingaan. Het kan gaan om technisch/tactisch handelen, maar net zo goed om het gedrag binnen de groep. Een gesprek voeren of een aanwijzing geven, zijn middelen om mensen te beïnvloeden.

Een middel om voetballers beter te maken, is het gebruiken van visualisering. Vroeger maakten we bij elftalbesprekingen gebruik van damstenen met de namen van de spelers erop geplakt. De stenen werden op de tafel gelegd. De spelers, zittend aan de tafel, keken als het ware neer op de stenen en op die manier werden de looplijnen verduidelijkt. Doordat spelers er zo dichtbij zaten, konden ze zelf schuiven en deden actief mee met de elftalbespreking. Het was ook de tijd dat wedstrijden werden gefilmd door Gerard Theunissen vanaf het dak van de zittribune. Deze videobeelden werden op vrijdagavond na de laatste training getoond en spelers zagen hun eigen spel. Duidelijker kon in die tijd niet.

Tegenwoordig doet Kees Verver dit met 4 camera’s tegelijk voor AZ, maar in onze tijd, begin jaren tachtig waren we al heel vooruitstrevend op dit gebied en momenteel zien we zelden nog een cameraman op het dak in Leiden. Alleen bij FC Boshuizen is dit jaar een bekende Roodenburger, Nico van As, op de stellage gezien.

Wil je als trainer een speler beter maken, dan is het gebruik van de hedendaagse filmbeelden een must. Het aanleren van technieken en het opnemen van wedstrijden zijn zaken die horen bij de communicatie in het voetbal. Mits er bij deze beelden commentaar kan worden geleverd door spelers en de trainer. Hier is nog heel wat te winnen.

De ideale trainer die goed communiceert, zou over de volgende eigenschappen moeten beschikken:
1. goed contact met iedere speler;
2. directheid en eerlijkheid t.o.v. de spelers;
3. consequent zijn weg gaan, zo gaan we het doen;
4. rustig blijven onder alle omstandigheden;
5. kijken naar spelers en de reacties die ze verraden en daarop anticiperen.

Een dergelijke trainer, die zelf vertrouwen uitstraalt naar zijn groep, krijgt er veel voor terug. Je kan zelfs stellen dat hij zelfvertrouwen overdraagt aan zijn spelers. En spelers met zelfvertrouwen durven meer dan spelers die onzeker zijn. Voetballen doet men dus niet alleen met de benen, de psyche moet net zo goed ontwikkeld zijn. Pas dan kan een talent tot wasdom komen.


Deze week

Maandagavond speelde de D2 voor de beker bij ARC D7. Het vertrek was moeizaam. Het vervoer naar Alphen a/d Rijn verliep niet vlekkeloos en wij waren in eerste instantie in de veronderstelling dat er een zevental zou spelen. Onze D2 was immers als zevental doorgestoten tot de kwartfinale van de beker. In het wedstrijdprogramma was niet duidelijk of we met 11 of met 7 zouden gaan spelen. Het bekerschema op West 2, dat op het laatste moment werd geraadpleegd, bracht de oplossing. Ze gingen met een elftal. Op een heel veld moest de D2 het onderspit delven waarbij opgemerkt dat ze een goede wedstrijd speelden.

Dinsdagmiddag was het relatief druk bij het klaverjassen/sjoelen. Er waren zelfs zoveel mensen dat er geen ruimte meer was voor jassen aan de kapstok. Komende dinsdag is het Paaskaarten en –sjoelen. De organisator is op pad om iedere deelnemer te verrassen met een prijsje.

Woensdagmiddag liep de temperatuur op en hadden de kinderen het al snel erg warm. Ze wilden limonade. Jongens het is bijna tijd. En toen gebeurde het, want een mini F-training is pas geslaagd als het spannend is. Een poes viel vanuit de flat Noorderlicht en zat op een richel met alleen water om zich heen. Mensen van de woningbouw en een oudere vrouw uit de flat kregen de angstige poes daar niet meer weg. De brandweer die om half vijf begon met de training, bracht uitkomst. Zij kwamen met een ladderwagen, autospuit en duikerswagen. Een duiker ging te water en bevrijdde het poesje en gaf deze terug aan de dolgelukkige eigenaresse. Applaus klonk er vanuit het publiek en zo eindigde de mini F-training toch nog spannend.

Donderdag en vrijdagavond was er seniorenoverleg. De resultaten van het overleg merkt u de komende maanden. Vrijdag belandde een bekende Roodenburger in de ziekenboeg. Toon van der Blom werd deze week in het ziekenhuis opgenomen. Vanaf deze plaats wensen wij hem van harte beterschap.

Een drukke zaterdagmorgen op Noord

Zaterdag 27 maart 2010 gaat de boeken in als een echte jeugddag, want verschillende teams speelden thuis. Om 8.00 uur was Martine al in haar keuken, er werd patat voorgebakken en de eerste klanten stonden te dringen aan de koffiebar. De huiskamer werd bezet door Henk Singeling. Hij wees de bezoekers naar de kleedkamers en schonk de limonade in voor de diverse groepen.

Om 9.00 uur begonnen de eerste twee wedstrijden. Saskia floot de F3 en voor de rust leek er geen vuiltje aan de lucht. Met een voorsprong van 3-0 ging de F3 de rust in. De tweede helft was het echte billenknijpen, want Lisse F7 kwam terug tot 3-2. Op het veld ernaast speelde de F2 onder leiding van Nourdin. De wedstrijd ging gelijk op en eindigde in een 0-0. Aan de beide kanten vergaten de teams te scoren.

Om 9.30 uur begonnen de ukken onder leiding van Patricia en Sian. Er werd met ballonnen gespeeld en kinderen moesten de ballon van een ander kind kapot trappen. Veel vaardigheid werd er op die manier geoefend. De kinderen waren veel in beweging en een limonadepauze zorgde ervoor dat de kinderen even op adem konden komen.

Verderop was trainer Hendrik bezig met de mini F. Passen en duelleren op kleine doelen werd geoefend en omdat er 9 kinderen waren, deed Hendrik mee.

Om 10.00 uur waren alle velden bezet. Op het hoofdveld speelde de D1 een goede eerste helft en kwam met 3-0 voor tegen koploper RCL D3. In de tweede helft ging RCL meer drukken en was het soms benauwd voor het doel van keeper Chalid. Scheidsrechter Sipan leidde deze wedstrijd voorbeeldig.

De E1 speelde tegen UVS E3 en onze E1 beschikte over meer reservekrachten dan de tegenpartij. Het team bestond uit 14 spelers, terwijl er maar 7 het veld in mochten. Er werd doorgewisseld en Roodenburg was net wat beter in de afronding. Younes was de arbiter van dienst bij deze partij.

Naast de E1 speelde de F1 tegen koploper UDO F1. Een fanatiek partijtje, want het ging ergens om. De winnaar zou de koppositie overnemen en geen van beide partijen (inclusief ouders en supporters) wilden verliezen. De eindstand was 3-3.

De C1 speelde als laatste op de zaterdagmorgen en won onder toeziend oog van een aantal vaders verdiend met 7-0. Hier floot scheidsrechter Mohammed zijn eerste partij. Hij deed dit rustig en na afloop waren er instructies hoe je als arbiter de diagonaal moet lopen.

Terugkijkend was het voor veel kinderen en ouders een fijne sportmorgen.

Zaterdagmiddag

Er waren 3 wedstrijden. De zaterdag 1 speelde uit tegen Alphia en kreeg in deze wedstrijd veel kansen. In de rust stond Roodenburg met 0-1 voor, maar men vergat om de score op te voeren. Na de rust maakte Alphia gelijk.

Zaterdag 2 speelde uit tegen Quick Boys 5 en via een doelpuntrijke wedstrijd trok men aan het langste eind.

De A1 is bezig om zijn positie in de 2e klasse te continueren. Leiden A1, waar op de Mors nog duidelijk van werd verloren, werd met 3-0 verslagen waardoor een positie in de middenmoot haalbaar wordt.

Uitslagen zaterdag 27 maart

Alphia - Roodenburg: 1-1
Quick boys 5 - Roodenburg 2: 3-4
Roodenburg A1 - Leiden A1: 3-0
Roodenburg C1 - Foreholte C7: 0-7
Roodenburg D1 - RCL D3: 3-2
Valken D3M - Roodenburg D2: 0-9
Roodenburg E1 - UVS E3: 4-2
Roodenburg F1 - UDO F1: 3-3
Roodenburg F2 - UVS F4: 0-0
Roodenburg F3 - Lisse F7: 3-2

Het zondaggebeuren

Zondag stond de derby tegen GOL Sport op het programma en veel jeugd kwam af op deze wedstrijd. Bij andere clubs in Leiden is er bijna geen belangstelling van de jeugd voor het eerste elftal, hier wil de jeugd zien hoe hun helden het er vanaf brengen. In de eerste helft kwam GOL Sport met 1-0 voor nadat er knullig werd verdedigd. Die stand was ook de ruststand, omdat de zondag 1 in de eerste helft dramatisch opbouwde. Men had vermoedelijk de tegenstander overschat. In de tweede helft maakte Roodenburg gelijk, maar de treffer werd afgekeurd. Een aantal Roodenburgers met aanvoerder Bennie Rhioues stond nog te discussiëren, terwijl GOL Sport, dat inmiddels met 10 man stond, de vrije trap snel nam en uit dit omschakelingsmoment verdienden ze een strafschop. Die werd benut, maar binnen 2 minuten scoorde Roodenburg de “anschlusstreffer”. Wanneer de benen van een Roodenburger in het strafschopgebied werden weggemaaid, was een strafschop het enige wat de arbiter kon toekennen. De ervaren Abdullah Dahmani nam plaats achter de bal, maar hij miste tot ontsteltenis van iedereen. De teleurstelling was groot bij het meelevende publiek. Tactisch hadden de spelers moeite met de omstandigheden. Bij iedere aanval liep iedereen vooruit en de bal ging niet snel genoeg van man tot man. De einduitslag was 1-2 en velen vielen na afloop naar de grond. Ze hadden het zich zo anders voorgesteld, maar dat is voetbal. Na afloop was er een feestmaal georganiseerd. Marokkaanse soep met broodjes en veel pindasaus stond er op het menu. Het werd een maal om het verlies weg te spoelen. De wedstrijd op zich toonde aan dat beide ploegen respect voor elkaar hadden en wat dat betreft waren de spelers een voorbeeld voor de massaal opgekomen jeugd.

Uitslagen zondag 28 maart

Roodenburg - GOL Sport: 1-2
ROAC 3 - Roodenburg 3: 2-2
Roodenburg 4 - Bernardus 6: 3-0
ASC 4 - Roodenburg 5: 4-0
Meerburg 3 - Roodenburg 6: 2-7
Roodenburg 7 - Gol sport 3: 0-3


Nog 4 plaatsen voor opleiding Pupillenscheidsrechter

Begin maart heeft Serdar Gozobuzuk een workshop gehouden. Na deze bijeenkomst hebben zich verschillende personen aangemeld voor de cursus Pupillenscheidsrechter. Deze cursus duurt 1 avond en de deelnemers ontvangen daarna een certificaat. Wij zijn nog op zoek naar 4 kandidaten. Men moet 14 jaar en ouder zijn. Wij denken aan actieve en oud-voetballers en C-junioren, maar ook aan ouders die na het behalen van hun diploma in scheidsrechterstenue wedstrijden fluiten. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden die wordt gehouden in het kader van Tijd voor Sport. Aanmelden kan per e-mail bij Anass Eddini. Dit kan door een e-mailbericht te sturen aan het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (onder vermelding van Pupillenscheidsrechter). Als de 4 plaatsen zijn opgevuld, kan deze cursus bij Roodenburg worden gehouden. Ons jeugdhonk is uitstekend geschikt als lesruimte.


Programma deze week

Maandag 29 maart

Roodenburg A1 - GHC A2: aanvang 18.30 uur

Donderdag 1 april
Competitie

Docos 10 - Roodenburg 7: aanvang 20.00 uur

Vrijdag 2 april

Alphense Boys 8 - Roodenburg zo 4: aanvang 20.15 uur

Super Paasweekend op Noord

De insiders verwachten een druk Paasweekend op sportpark Noord. Zaterdag wordt de spits afgebeten met de burenruzie tussen Roodenburg 2 en RCL 3. Daarna krijgen we Roodenburg – Kagia en tot slot speelt de zondag tegen Haagse Hout. Er worden veel toeschouwers verwacht, dus kom op de fiets. Zaterdag is er een toernooi voor F1, F2 en F3 bij HBC te Heemstede. Maandag is er een toernooi voor de MP bij RCL. Met 12 kinderen beginnen we daar om 9.00 uur. Maandag spelen zowel zaterdag 1 als zondag 1 weer thuis. Maar ook A1 werkt in dit lange weekend 2 thuiswedstrijden af.

Zaterdag 3 april
Paaszaterdag

Roodenburg - Kagia: aanvang 14.30 uur
Roodenburg - Haagse Hout: aanvang 17.00 uur
Roodenburg 2 - RCL 3: aanvang 12.00 uur
Roodenburg A1 - Rijnsb Boys A2: aanvang 14.00 uur
Roodenburg C1 - Oegstgeest C2: aanvang 11.30 uur
ASC F2 - Roodenburg F1: aanvang 10.00 uur
Quick Boys F10 - Roodenburg F3: aanvang 8.30 uur
Wilhelmus MP 5 - Roodenburg MP: aanvang 9.00 uur
Toernooi voor F1, F2 en F3 bij HBC: aanvang 9.00 uur

Maandag 5 april
Tweede Paasdag

Roodenburg zo – SEP: aanvang 14.30 uur
Roodenburg za - Leiden: aanvang 17.00 uur
Noordwijk 5 - Roodenburg za2: aanvang 17.00 uur
Roodenburg 3 - SJC 6: aanvang 11.00 uur
DOSR 5 - Roodenburg 4: aanvang 10.00 uur
Roodenburg 5` - Alphense B5: aanvang 12.30 uur
Docos 3 - Roodenburg 6: aanvang 12.15 uur
Roodenburg 7 - Teylingen 7: aanvang 14.30 uur
Roodenburg A1 - Valken A1: aanvang 19.00 uur
Unio Da1 - Roodenburg Da1: aanvang 14.00 uur
Toernooi voor MP bij RCL: aanvang 9.00 uur


Roodenburg zaterdag en The Fitnessclub Leiderdorp

Aan de overzijde van de Zijl, dichtbij Sportpark Noord, bevindt zich The Fitnessclub Leiderdorp B.V. op het adres Vlasbaan 2, 2352 AH te Leiderdorp. Onze zaterdagselectie gaat met ingang van heden eenmaal per maand gebruik maken van de faciliteiten van dit bedrijf. Dit is mogelijk geworden dankzij de vriendin van speler van de zaterdag 1 Michael van Kooperen, waarvoor onze dank. Een reclamebord van dit bedrijf wordt binnenkort geplaatst langs ons hoofdveld. Bij Roodenburg worden steeds meer mensen van over de Zijl lid van de club. Wij hopen dat meerdere ondernemers volgend, want de Baanderij is een belangrijk winkelgebied voor bewoners uit Leiden Noord.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.