Roodenburg Actueel week 11 2010

De relatie tussen arbiter en spelers voor de wedstrijd

Artikel 3 over de scheidsrechter

Eerdere artikelen verschenen in Roodenburg Actueel nummers 3 en 6.

Het scheidsrechteren krijgt dit jaar in de Actueel meer aandacht. De bedoeling hiervan is dat spelers meer begrip krijgen voor hoe een scheidsrechter een wedstrijd ingaat. Clubs en pers zijn vaak bezig om vanuit het voetbal een arbiter te beoordelen, hoe kijkt de arbiter aan tegen voetballers en welke problemen komt hij/zij tegen. Het uitgangspunt voor menig wedstrijd is duidelijk. Een trainer gelooft voordat de wedstrijd begint dat hij zijn team optimaal heeft voorbereid op de wedstrijd en dat zijn ploeg zal winnen. De spelers gaan, meestal gebruikmakend van alle middelen, voor de winst. De scheidsrechter hoopt dat hij de wedstrijd goed zal leiden. Nu er een verhoogde kans is op promotie in diverse klassen, is dit vaak het uitgangspunt van menig wedstrijd. Iedere wedstrijd gaat ergens om en hoe verder het verloop van de competitie is, des te meer spanning komt er op de wedstrijden.

De spelers en de scheidsrechter

Een elftal bestaat uit verschillende persoonlijkheden, een zaak waar een trainer, die elke week voor de groep staat rekening mee houdt. De trainer kent zijn groep en weet hoe iedere individuele speler reageert. Tegenover deze groep, die zich als doel stelt om een wedstrijd winnend af te sluiten, staat slechts één persoon, de scheidsrechter. Van die scheidsrechter verwachten de 2 teams heel veel. Hij moet voor beide partijen eerlijk fluiten, moet sportkameraad zijn en de teams moeten de hele wedstrijd op hem kunnen rekenen. Scheidsrechters zijn uitgesproken individualisten die zonder trainer onmiddellijk moeten beslissen. De scheidsrechter moet direct reageren, zal ik fluiten of niet, en als hij dat doet, fluit hij tegen één van de twee betrokken partijen. Wanneer een ervaren scheidsrechter fluit die gezag uitstraalt, een Roelof Luinge type, accepteren spelers eerder een beslissing dan van een jonge arbiter die erg onzeker aan de wedstrijd is begonnen. Voor allen die deelnemer zijn van een wedstrijd is iedere wedstrijd een onbeschreven blad, waarvan niemand weet hoe het zal uitpakken.

Als we bij de scheidsrechter blijven

Hoe gaat hij de wedstrijd in? Is het voor hem een last? Is hij arrogant, is hij een pietjesprecies, is hij ruimdenkend? Hoeveel ervaring heeft hij? Heeft hij Roodenburg al meerdere keren gefloten? Heeft hij of zijn er spelers die vooroordelen hebben? Zo in de trend van, moet ik weer naar Leiden Noord of fluit hij? Speelt hij nog mee, ik dacht dat ie al gestopt was!. De toon is dan al voor de wedstrijd gezet.

Als een bondscheidsrechter bij Roodenburg moet fluiten, wordt hij opgevangen door een bestuurslid. Dit kaderlid vangt hem op in de bestuurskamer, biedt hem koffie of thee aan, brengt hem naar zijn kleedkamer, zorgt in de rust voor een drankje en begeleidt hem na de wedstrijd naar de kleedkamer en neemt de bal en grensrechtervlaggen in ontvangst. Op die manier hoopt iedere thuisclub dat er een leuke sfeer wordt gecreëerd voor de arbiter, zodat hij met een goed gevoel de wedstrijd kan ingaan. Doe je dit niet en de scheids verwacht het wel, dan loopt de werksfeer schade op. Met name bij scheidsrechters die standaardteams fluiten is het bij veel clubs goed geregeld, maar wat voor scheidsrechters van de hogere teams geldt, geldt ook voor alle andere teams. Wie bij Roodenburg de lagere teams fluit, wordt ontvangen in de huiskamer, krijgt een consumptie in de rust en na afloop na een ontvangst in de huiskamer zijn er consumptiebonnen voor het clubgebouw.

Het team

Het is belangrijk voor een team of een arbiter voor de eerste keer een wedstrijd fluit of dat het team de arbiter al kent. Gebleken is op topniveau dat als een scheidsrechter meerdere keren een team heeft gefloten hij meer vertrouwen krijgt als hij ervaring uitstraalt. Een jonge arbiter moet de erkenning van het team nog verdienen. Voordat een belangrijke wedstrijd begint, zijn spelers bezig met zichzelf en strijden met hun concentratie. Ze herinneren zich maar kort wat de trainer voor de wedstrijd heeft gezegd. Laat de scheidsrechter met rust… Ga je met de scheidsrechter in discussie dan is je wedstrijdconcentratie weg. Ook kan de speler de aanwijzing krijgen, als we voorstaan, kan je wat meer vallen en blijven liggen. Doel is het om de scheidsrechter te beïnvloeden. Dat kan door niet op hem te reageren, maar ook om hem te bespelen en voordeel te trekken uit je gedrag. Als je valt, de arbiter fluit en steeds verzorging toelaat, kan je als je het goed speelt, behoorlijk tijdtrekken. Het team en de arbiter beginnen dus aan een wedstrijd vanuit een verschillend uitgangspunt. Heel veel spelers hebben geen benul voor welke taak de arbiter staat. Tijdens het spel kan de houding ten opzichte van de arbiter veranderen. Daarover meer in het volgende artikel over scheidsrechters.


Drie nieuwe spelregelvragen

Vraag 7:

De bal wordt over een grote afstand naar een aanvaller op de andere helft gespeeld die buitenspel staat, maar die niet in het spel ingrijpt. Een verdediger probeert de hoge bal te onderscheppen, raakt de bal met het hoofd en de bal komt pardoes voor de voeten van de aanvaller. De assistent-scheidsrechter steekt onmiddellijk zijn vlag op, maar de arbiter neemt dit signaal niet over. De aanvaller treuzelt geen moment, neemt de bal aan, scoort en de scheidsrechter kent het doelpunt toe. Wie hebben het bij het goede eind? De arbiter of de assistent?

Vraag 8:

Een penalty mag in tweeën worden genomen. De schutter heeft met een medespeler afgesproken dat ze de keeper zullen verrassen door de bal niet in één keer te nemen. Na een aanloop geeft de schutter een hakje naar een medespeler. Die neemt de achterwaarts gespeelde bal aan en mee en verrast de keeper. Telt dit doelpunt?

Vraag 9:

Een verdediger sprint achter een aanvaller aan en probeert de bal te bereiken. Omdat dit kort voor het strafschopgebied niet lukt, pakt hij de aanvaller bij zijn shirt vast. Tijdens het vasthouden is de aanvaller in het strafschopgebied gelopen en komt 2 meter binnen het strafschopgebied ten val. Wat moet de arbiter doen nu een 100% doelkans is verhinderd?

Antwoorden weer onderaan de actueel.


Deze week

De week van de kaalslag en daarmee wordt de omgeving van het kruispunt Kooilaan en de Willem de Zwijgerlaan bedoeld. Al het groen in die omgeving werd verwijderd ter voorbereiding op de aanleg van de overkluizing. Verderop leest u met welke verkeersmaatregelen u rekening moet houden. Zaterdag hadden diverse teams moeite om het veld te bereiken. Een extra probleem dat zich voordeed is dat de verkeersborden onduidelijk zijn. Mag men wel het pad achter het clubgebouw inrijden?

Dinsdagavond oefende de zondag 1 tegen de zaterdag 1 van Lugdunum. Er werden wat spelers getest. De uitslag was 6-1 voor Lugdunum. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.

Woensdag waren er veel kinderen te vinden op het kunstgrasveld. Scholen gebruiken dit veld om zich voor te bereiden op het Paasvoetbaltoernooi. De temperatuur viel tegen. De ukken hadden duidelijk last van de kou. De F-junioren eindigden hun training met partijtjes 5 tegen 5/6 tegen 6 in de kleine ruimte. Lekker straatvoetballen waarbij men veel kon scoren en ieder doelpunt op gepaste wijze werd gevierd. ’s Avonds was het vierde zondag actief.

Donderdagavond vond er een geslaagde workshop scheidsrechter plaats.

Zaterdag deden de mini F aan klantenbinding. Tegen DOSR MP werd het 10-10. De F1 verloor voor het eerst een punt, terwijl F2, F3 en E1 winst boekten. De D1 en D2 speelden thuis. D1 stond met de rust al met 3-0 achter. In de 2e helft was het spel beter, maar de aansluittreffer werd niet gemaakt. D2 stond dik voor, maar de tegenstander kwam nog langszij.

Alle clubs bij de zaterdag 1 kruipen naar elkaar toe. Onderin werd er gewonnen. Roodenburg kwam 1-0 achter en kreeg kansen. Met deze nederlaag bewees het team zich geen goede dienst. De ploeg speelde te laconiek, de scherpte ontbrak bij het afwerken van de kansen.

De wedstrijd van zondag 1 werd gestaakt omdat 3 minuten voor tijd een speler van Roodenburg het veld niet wilde verlaten, nadat hij een rode kaart had ontvangen. In de ogen van beide verenigingen en de rapporteur was het een sportieve wedstrijd, met een scheidsrechter die duidelijk zijn autoriteit liet blijken. Bij autoritaire arbiters moet je nooit reageren, want je wint het nooit. Voetballen betekent hersens gebruiken en inspelen op het gedrag van arbiters. Net als arbiters voor het eerst spelers ontmoeten, ontmoeten spelers arbiters voor het eerst en moeten daarbij anticiperen. Dus mond dicht tegen de arbiter.

Zondag 6 had een veldoverwicht, maar moest de meerdere erkennen aan Warmunda. Het 7e team won voor de derde keer op rij.

Het weekend werd in het clubgebouw afgesloten met de kraker Ajax – PSV waarvoor er veel belangstelling was vanuit de club en de wijk.

Uitslagen zaterdag 13 maart

Roodenburg - LSVV: 0-1
Roodenburg 2 -Ter Leede 4: 1-1
Valken A1 - Roodenburg A1: 1-0
Roodenburg D1 - Haagse hout D1: 0-3
Roodenburg D2 - Lisse D8: 5-5
Rijnsb B E4 - Roodenburg E1: 2-3
VVSB F3 - Roodenburg F1: 4-4
Docos F3 - Roodenburg F2: 0-5
UDO F4 - Roodenburg F3: 2-3
Roodenburg MP - DOSR MP: 10-10

Uitslagen zondag 14 maart

ASC - Roodenburg: 2-0
Roodenburg 3 - Alphense b 4: 2-2
Docos 9 - Roodenburg 4: 0-7
Roodenburg 6 - Warmunda 2: 0-3
Foreholte 6 - Roodenburg 7: 3-5
Bergambacht Da1 - Roodenburg Da1: 2-0


Leerzame workshop voor toekomstige arbiters

Donderdagavond 11 maart 2010 vond in het jeugdhonk de workshop voor scheidsrechters plaats. Onder leiding van Serdar Gözübüyük, scheidsrechter in de Jupiler League, en Jan Veltrop, coachassistent scheidsrechters van het district West 1, kregen de ongeveer 20 deelnemers voorlichting over het scheidsrechter zijn en wat erbij komt kijken. Het werd een boeiend verhaal waarbij van meet af aan de zaal enthousiast mee deed. Alle bezoekers kregen eerst een rode en gele kaart en daarna kwamen er clips met overtredingen. Die overtredingen werden gemaakt in wedstrijden van de Betaald Voetbal Organisaties en de beelden werden real en in slow motion getoond. Daarna moest iedere deelnemer tonen of het een overtreding was die kon worden afgedaan met geel of met rood. Na iedere clip volgde dan de uitleg van Jan Veltrop. De deelnemers mochten aan het eind van de clip de kaarten houden. Ze komen zeker van pas als ze straks arbiter zijn.

In het tweede gedeelte van de bijeenkomst werden de moderne communicatiemiddelen van het arbitrale viertal getoond. De oortjes, maar ook de grensrechtervlaggen die bij het betaalde voetbal zijn voorzien van geluid. Steekt een assistent-scheidsrechter zijn vlag op, dan gaat er een signaal in het oortje van de arbiter.

Het derde gedeelte bestond uit clips waarbij de deelnemers moesten aangeven of het wel of niet buitenspel was. Ieder moment werd van commentaar voorzien en spelers werden erop gewezen dat men tactisch voordeel kan halen uit het goed kennen van de regels.

De avond werd afgesloten met een serie bloopers. Dit was goed voor de lachspieren. De stemming zat er deze avond goed in, want na afloop werden er 11 formulieren ingevuld door de deelnemers. Zij allen willen de jeugdscheidsrechterscursus gaan volgen. Een dergelijke cursus duurt 1 avond en ongeveer 2 uur. Na het volgen van deze cursus krijgt men een officieel certificaat. Serdar zal opnieuw deze cursus verzorgen bij Roodenburg.

Wellicht zijn er nog meer personen, bijvoorbeeld ouders, die deze cursus van 1 avond willen volgen. Schroom niet en stuur z.s.m. een e-mailbericht naar onze verenigingsbegeleider. Zijn e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Bereikbaarheid Roodenburg

Aansluiting Kooilaan op Willem de Zwijgerlaan afgesloten

De hele tweede fase van de werkzaamheden aan de Willem de Zwijgerlaan vervalt de aansluiting van de Kooilaan op de Willem de Zwijgerlaan (verwachting tot april 2011). De afsluiting van de Kooilaan is nodig om plaats te maken voor bouwactiviteiten en om het verkeer op de versmalde Willem de Zwijgerlaan goed te laten doorstromen. Het verkeer wordt omgeleid via de Surinamestraat en Sumatrastraat. Ook delen van de parallelwegen van de Willem de Zwijgerlaan zullen gedurende de werkzaamheden afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Automobilisten wordt geadviseerd om door te rijden naar de kruising Sumatrastraat. Komende vanaf richting Amsterdam op Willem de Zwijgerlaan slaat men bij deze kruising rechtsaf richting de IJsselmeerlaan. Het fietspad achter de Hoven of de ventweg langs de Willem de Zwijgerlaan geldt als aanrijdroute. Vanaf den Haag slaat men bij de kruising linksaf. Het bestuur raadt de eigen leden aan om zoveel mogelijk per fiets te komen. Bezoekers moeten rekening houden met vertraging.

Fietstunnel dicht

Voor fietsers en voetgangers verandert de verkeerssituatie ook. Zij kunnen vanaf 16 maart niet meer door het tunneltje (Kooitunnel) onder de Willem de Zwijgerlaan. Vanaf dat moment is een tijdelijke oversteek met verkeerslichten voor voetgangers en fietsers in gebruik ter hoogte van de Irenestraat.


Komende week

De komende week oefent zaterdag 1 uit in Kamerik.

De zondag 1 speelt thuis tegen Wippolder. Dinsdagavond is de eerste doordeweekse wedstrijd.

Afgelopen week speelde de mini F op veld 2. Het is de bedoeling dat we extra doelen terugzetten naar het kunstgrasveld zodat dergelijke wedstrijden weer voor het clubgebouw worden gespeeld. Daarbij verwachten wij veel ouders en grootouders rondom de veldjes. De ukken trainen voorlopig niet meer op woensdagmiddag. Wel zijn ze op zaterdagmorgen actief. De kinderen zijn op dat tijdstip van de dag nog niet zo vermoeid. De ukken, geboren vanaf 2004, beginnen om 9.30 uur onder leiding van Patricia.

Programma dinsdag 16 maart

Roodenburg 4 zo - Leidse Boys 3: aanvang 20.00 uur

Programma zaterdag 20 maart

Roodenburg 2 - Kagia 2: aanvang 12.00 uur
Valken 68 4 - Roodenburg 4: aanvang 12.00 uur
Blauw Zwart A1 - Roodenburg A1: aanvang 14.00 uur
Roodenburg C1 - Quick boys C6: aanvang 11.30 uur
Roodenburg D1 - Voorschoten D4: aanvang 10.00 uur
Ter Leede D8M - Roodenburg D2: aanvang 11.00 uur
Lisse E6 - Roodenburg E1: aanvang 11.30 uur
Quick B F7 - Roodenburg F2: aanvang 9.30 uur
Roodenburg F3 - Rijnvogels F6: aanvang 9.00 uur
Roodenburg MP - Lugdunum MP: aanvang 9.00 uur

Programma zondag 21 maart

Roodenburg - Wippolder: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 3 - Alphense B 4: aanvang 10.30 uur
Roodenburg 4 - Leidse boys 4: aanvang 11.30 uur
Warmunda 3 - Roodenburg 5: aanvang 14.00 uur
VVSB 4 - Roodenburg 6: aanvang 11.00 uur
Roodenburg 7 - UVS 4: aanvang 14.30 uur
Roodenburg Da1 - MMO Da1: aanvang 12.30 uur

Programma maandag 22 maart (bekerwedstrijd)

ARC D7 -Roodenburg D2: aanvang 18.30 uur


Antwoorden op spelregelvragen

Vraag 7:

De buitenspelpositie van de aanvaller was in eerste instantie niet strafbaar, omdat hij niet in het spelgebeuren ingreep. Daarna stuit de bal via een ongecontroleerde kopbal van de verdediger pardoes voor de voeten van de aanvaller. Hij trekt nu ineens VOORDEEL vanuit zijn positie en dat is STRAFBAAR buitenspel. Het vlagsignaal van de assistent was dus juist. Het was dus buitenspel en het doelpunt had niet mogen tellen.

Vraag 8:

Een penalty mag niet achterwaarts worden getrapt. Er is dwingend voorgeschreven dat een penalty voorwaarts moet worden gespeeld. Als een penalty in tweeën wordt genomen, mag de medespeler pas toelopen als de bal een hele omwenteling heeft gemaakt. Doordat de bal achterwaarts is genomen, moet de arbiter affluiten en de verdedigende partij een indirecte vrije trap toekennen.

Vraag 9:

Hoewel het vastpakken van het shirt buiten het strafschopgebied begon, werd het voortgezet binnen het strafschopgebied. Omdat daar de overtreding plaatsvond, moet er een penalty worden gegeven en krijgt de verdediger een waarschuwing, omdat hij een goede aanvalspoging verhinderd heeft.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.