Roodenburg Actueel week 10 2010

Winterslaap

Als de dagen kouder worden en de nachten langer, breken er voor dieren harde tijden aan. Per soort en per regio worden diverse strategieën toegepast om zich aan de wintertijd aan te passen. Wie bijvoorbeeld in de winter actief is, krijgt ter bescherming een dikker vel, trekvogels vliegen naar het zuiden en andere dieren slapen in de winter. De dieren die een winterslaap houden, kunnen worden onderverdeeld in twee groepen, namelijk warmbloedig en koudbloedig. Tot de warmbloedige behoren vogels en zoogdieren, tot de koudbloedige reptielen en vissen.

Alleen warmbloedige dieren houden een winterslaap om de koude tijd van het jaar te overleven. Zij brengen hun activiteiten in de winter op een minimum om krachten te sparen. Dieren die een winterslaap houden, zoals dassen, eekhoorntjes en beren, brengen hun lichaamstemperatuur een paar graden naar beneden, worden vaak wakker en nemen voeding tot zich.

Afkoeling

Gemiddeld daalt de energieomzet bij grote dieren die een winterslaap houden in de winter met 1/10 van de zomerse energieomzet. Tot zover een beschrijving van dit fenomeen vanuit de biologie.

Waarom dit verhaal? De afgelopen maanden was bij diverse elftallen duidelijk zichtbaar dat de energieomzet van de spelers flink afnam. Dat vertaalde zich in de opkomst op de training. Regelmatig moesten de trainers meespelen zodat een partijtje toch kon doorgaan. Want het valt niet mee als de terrein- en weersomstandigheden zo zijn dat een verblijf bij de kachel een leuker tijdverdrijf is. Je kon merken dat spelers zich aanpasten aan de tijd.

De maand maart is aangebroken. Dinsdag was iedereen op de training er opeens weer. De zaterdagselectie was compleet. De zondagselectie die volgde stond in grote getale op het veld. Trainer Abdelhaq kon zijn ogen niet geloven. “Zie je wel, de temperatuur stijgt, het wordt droger en aangenamer. Moet je maar eens kijken als het nog een paar graden warmer wordt. Dan heb ik te maken met een overvol trainingsveld."

De winterslaap is blijkbaar over. Een mens is net als een dier, warmbloedig en past zich aan aan de omstandigheden.


Workshop scheidsrechteren

Op donderdagavond 11 maart organiseert Roodenburg in samenwerking met de KNVB een workshop scheidsrechteren in het jeugdhonk. De avond begint om 19.15 uur en duurt tot 21.00 uur. Gastspreker op deze avond is een scheidsrechter uit het betaald voetbal, namelijk Serdar Gözübüyük. Serdar is een 24-jarige talentvolle Turkse scheidsrechter die momenteel vooral wedstrijden fluit in de Jupiler Divisie.

Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor (jeugdige) verenigingsscheidsrechters. Zij kunnen hun (in het verleden) opgedane spelregelkennis weer wat opfrissen en natuurlijk is er ook volop gelegenheid tot het stellen van vragen over eigen praktijksituaties. Deze avond kan ook prima worden gebruikt om kandidaat-scheidsrechters indrukken te laten opdoen over wat het scheidsrechter zijn inhoudt. Scheidsrechters en kandidaat-scheidsrechters krijgen op deze avond ook gelijk opleidingsmogelijkheden gepresenteerd. Zij die nog niet opgeleid zijn, kunnen zich direct voor een scheidsrechtersopleiding aanmelden.

Maar niet alleen onze scheidsrechters zijn welkom. We nodigen verder onze A- en C-junioren uit, belangstellende ouders, trainers, begeleiders, en zij die, hoewel geen lid van Roodenburg, zich in de toekomst willen bekwamen in het vak van arbiter. Het interactieve programma bestaat uit een promotiefilm, videospel Geel/Rood en videobeelden ‘Is dit buitenspel’.

Meer informatie over deze avond kan men verkrijgen bij onze verenigingsbegeleider Anass Eddini, e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De organisatie van deze avond is in handen van het jeugdbestuur.


Mat Verver overleden

Maandagmiddag is op 82 jarige-leeftijd onze oud-vrijwilliger Mat Verver overleden. Jarenlang was hij lid van de contactcommissie. Samen met Dirk van der Zwart organiseerde hij op de vrijdagavond het klaverjassen en sjoelen. In die tijd zat de kantine stampvol, want voor leden en supporters begon het weekend op vrijdagavond. Zondagmiddag kwam men elkaar dan weer tegen als het eerste elftal speelde.

Mat was verder lid van onze toneelclub. De toneelclub gaf in het verleden ieder jaar een voorstelling. Dit gebeurde onder andere in het Antonius Clubhuis. Maar voordat er opgetreden werd, moest een toneelstuk worden ingestudeerd. Dat gebeurde onder andere in het oude Praethuys en ik kan u zeggen dat de leden van de toneelclub veel lol beleefden aan de repetities. Er werd niet alleen gerepeteerd, het ging er heel gezellig aan toe. Want een neut hoorde erbij. De oudere Roodenburger kan zich de toneelstukken met Neeltje Bonnet onder leiding van regisseur Cor Lens nog goed voor de geest halen. Met Mat is een opgewekte Roodenburger, die altijd in was voor een geintje, van ons heengegaan.


Deze week

Donderdag werden de velden geprikt en gerold. Op het trainingsveld waren steeds meer spelers in actie.

Zaterdag waren de mini’s al om 7.15 uur aanwezig op de club om te vertrekken en wat smaakt er dan lekkerder dan een kop warme koffie. Ze speelden 9 tegen 9 tegen de MP2 van RCL.

Zaterdagmorgen was het levendig op het complex. Diverse wedstrijden en dat betekent veel kinderen en ouders. De F1 had in Teylingen een stugge tegenstander, waarvan maar net aan van werd gewonnen. F2 ging gelijk op en F3 bleek beter in het maken van doelpunten.

De spelers van E1 gaan elkaar steeds beter vinden en daardoor werd er ruimschoots gewonnen van GHC. Tegelijkertijd waren er ukken aan het hard hollen. Dat deden ze niet alleen op het veld, na de training liepen ze met hun speelgoedwagens door het clubhuis en dat zien we graag. Het clubhuis is even het domein van de kinderen en de moeders.

De C1 moest tegen koploper Noordwijk en verloor de wedstrijd met 3-0. De tegenstander sloeg op het juiste ogenblik toe en Roodenburg kon geen vuist maken.

De zaterdag 2 vertrok onder begeleiding van een politiehelikopter vanaf Noord. Een helikopter cirkelde boven de Merenwijk na een overval en op die manier werd al het verkeer in de gaten gehouden, inclusief het vetrekkende tweede team. Bij GHC eindigde de wedstrijd in 0-0.

De A1 sprokkelde wederom 3 punten toe aan het totaal.

De zaterdag 1 speelde niet best en moest de punten delen met Wassenaar.

De lottocommissie slijt dit weekend al veel kaarten voor de superfeestavond. Voor € 13,50 krijgen belangstellenden eind april een leuke feestavond aangeboden. De verkoop loopt goed is wat wordt vernomen.

Zondag kon het 4e elftal niet doorgaan, omdat het veld nog bevroren was. Het eerste elftal was favoriet tegen FC Rijnland, maar speelde zichzelf uit de wedstrijd. Spelen vanuit een organisatie is het eerste waardoor men resultaat kan maken. Maar iedereen voelde zich vanuit zijn plaats de belangrijkste man van het team. Hierdoor wilde iedereen zijn stempel drukken op de wedstrijd, maar een team heeft spelbepalers en waterdragers. Die waterdragers moeten hun taak weten en als die meer willen doen, gaat dit ten koste van de organisatie.

Alle andere teams kwamen wel in de wei. De dames haalden fors uit en werkten aan hun zelfvertrouwen.

Uitslagen zaterdag 6 maart

Wassenaar - Roodenburg: 2-2
GHC 2 - Roodenburg 2: 0-0
Quick Boys 9 - Roodenburg 4: 1-2
Roodenburg A1 - VVSB A2: 4-3
Roodenburg C1 - Noordwijk C3: 0-3
Van Nispen D1 - Roodenburg D1: 4-3
Kagia D4M - Roodenburg D2: 0-2
Roodenburg E1 - GHC E3: 8-2
Roodenburg F1 - Teylingen F1: 3-2
Roodenburg F2 - Lisse F4: 1-1
Roodenburg F3 - Quick Boys F10: 3-0
RCL MP 2 - Roodenburg MP: 12-7

Uitslagen zondag 7 maart

Roodenburg - FC Rijnland: 3-5
Lugdunum 1 - Roodenburg 3: 2-2
Roodenburg 4 - SJZ 5: afg
UDO 7 - Roodenburg 5: 2-1
SJC 4 - Roodenburg 6: 2-4
Roodenburg 7 - SJZ 6: 2-1
Roodenburg Da1 - UVS Da3: 8-0


Komende week

Twee Leidse derby’s. De (oud-)studenten van Wim Mugge zijn er op gebrand om Roodenburg puntjes afhandig te maken en de ‘reservestudenten spelen tegen het 4e team.

De D-jeugd speelt thuis, net als de mini F en de ukken trainen om 9.30 uur. Er komen door deze activiteiten steeds meer kinderen op zaterdagmorgen naar het veld.

Zondag is de tweede derby aan de Kempenaerstraat. In de eerste wedstrijd tegen ASC gingen de roodzwarten er aan het eind met de overwinning van door. Trainer John Verschoor noemde het zelfs een Duitse overwinning. De vraag is wat de zondag 1 daar tegenover stelt? Een oogstrelende Marokkaanse overwinning? Om 16.30 uur weten we het.

Donderdagavond is de workshop voor leiders, spelers en oude en nieuwe scheidsrechters. Zie hierboven wat er allemaal te doen is.

Programma zaterdag 13 maart

Roodenburg - LSVV: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 2 -Ter Leede 4: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 4 - LSVV 2: aanvang 13.00 uur
Valken A1 - Roodenburg A1: aanvang 14.30 uur
Rijnsb B C4 - Roodenburg C1: aanvang 10.00 uur
Roodenburg D1 - Haagse hout D1: aanvang 10.00 uur
Roodenburg D2 - Lisse D8: aanvang 11.30 uur
Rijnsb B E4 - Roodenburg E1: aanvang 9.30 uur
VVSB F3 - Roodenburg F1: aanvang 8.30 uur
Docos F3 - Roodenburg F2: aanvang 9.45 uur
UDO F4 - Roodenburg F3: aanvang 9.00 uur
Roodenburg MP - DOSR MP: aanvang 9.00 uur

Programma zondag 14 maart

ASC - Roodenburg: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 3 - Alphense b 4: aanvang 11.00 uur
Docos 9 - Roodenburg 4: aanvang 10.15 uur
Roodenburg 6 - Warmunda 2: aanvang 11.00 uur
Foreholte 6 - Roodenburg 7: aanvang 14.00 uur
Bergambacht Da1 - Roodenburg Da1: aanvang 11.00 uur


Ukkentraining

Zaterdagmorgen 13 maart is er weer ukkentraining voor kinderen geboren in 2004 en lager. Dit speluur begint om 9.30 uur, zorg dat het kind om 9.15 uur present is. Woensdagmiddag 10 maart kunnen de kinderen al bij Roodenburg terecht. Om 15.30 uur is er training van de jongste jeugd, geboren vanaf 2003. Op woensdagmiddag is Sleuteldrop tegelijkertijd open. Hoewel het nog koud is bezoeken 40-60 kinderen nu al de activiteiten en dat gaat alleen maar groeien. Begeleidend spelen en begeleidend voetballen gaan straks hand in hand.


Betaversie actief

Wie een bezoek brengt aan de homepage van de website, merkt dat er aan het wedstrijdprogramma en de standen is gewerkt. Wie hier op klikt, krijgt voortaan de laatste versie van de komende wedstrijden en nieuwe standen te zien. Wordt vervolgd.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.