Roodenburg Actueel week 9 2010

Talentenjachten en het resultaat

In deze tijd is het zoeken naar talent een hot item. En als het even kan is iedereen daarvan deelgenoot. De toekomstige talenten dromen van een carrière. Een carrière, die gepaard gaat met roem, glamour en geld.

De verkiezing van de Popstar zorgde ervoor dat kijkers wekenlang aan de buis waren gekluisterd en doordat ze konden stemmen, waren ze begaan met het lot van hun favoriet. Omdat de formule werkt, worden er veel meer programma’s gemaakt waarbij de kijkers hun favoriet kunnen kiezen. Het zoeken naar Joseph en de nieuwe Michael Jackson of Uri Geller zijn zo van die voorbeelden.

Maar het blijft niet alleen bij het zoeken naar muzikaal talent. De zoektocht naar voetbaltalent is net zo hot. Allerlei scouts zijn wekelijks op de velden actief om de ‘nieuwe Van Basten’ te vinden. Het heeft iets weg van de goudzoekers die in Amerika met de huifkar op weg waren naar ‘het Wilde Westen’. Het gerucht ging dat er goud was gevonden en iedereen spaarde kosten nog moeite om te kunnen profiteren. Iedere week worden vele wedstrijden bekeken en er is maar een doel, wie is de uitblinker? De KNVB heeft scouts, de profclubs scouten en de grotere amateurclubs met een jeugdafdeling die hoog voetbalt, kijken naar alles wat beweegt.

Je kant natuurlijk ook zo denken dat als een talent het in zich heeft en de juiste trainers op zijn pad treft, hij er wel komt. Als een talent iets wil bereiken, nemen ouders zelf meestal het initiatief om een club te zoeken, waar talent zich kan ontwikkelen. Als een club het initiatief neemt om iemand te vragen, kunnen er risico’s aan verbonden zijn. Past de speler in de nieuwe groep? Maakt zijn nieuwe trainer hem beter? Welke beloftes worden er gedaan? Is het een komen en gaan van jeugdtrainers bij die hoger spelende club? Hierdoor is de kans groot dat spelers een jaar opleiding verliezen en zie dat maar weer in te halen. Een gevraagde speler hoopt op een basisplaats in A1 of B1 en de desillusie is groot als die speler in A2 of B2 beland.

Daarnaast kan het weghalen van talent van invloed zijn op de groep die achterblijft. Trainers en leiders zijn soms jaren bezig met de vorming van een groep of team met als doel ze op te leiden voor het eerste elftal. Dat kan blijkbaar niet meer. Wat is er nog mooier als een eerste elftal bestaat uit hoofdzakelijk eigen jeugd? Dergelijke teams kunnen meestal rekenen op een grotere achterban dan een team met spelers die overal vandaan komen.

De talenten worden gelokt onder het voorwendsel dat men hoog speelt en dat er daarom bosjes scouts iedere week op de tribune zitten. Betaald Voetbal Organisaties (BVO) en hoger spelende amateurteams slagen er op die manier in jaarlijks spelers te selecteren voor hun hoogste jeugdteams. Natuurlijk is het prachtig om bij een BVO te spelen, maar ga er niet vanuit dat dit de garantie geeft dat men een contract krijgt. Aan het einde van een A-juniorenseizoen worden de meeste spelers weggestuurd en voor velen valt een droom in duigen. Wie naar de Nederlandse namen van de eredivisieteams kijkt, komt tot de bittere conclusie dat er maar weinig spelers zijn doorgestoten vanuit de A-junioren naar het eerste elftal.

De gezamenlijke BVO’s hebben daarom de volgende doelstelling geformuleerd. In de toekomst moeten er ieder jaar 60 spelers vanuit de jeugd doorstromen naar een BVO. Het is een ambitieus plan en waarom komen ze nu met dit plan? Is er de afgelopen jaren slecht opgeleid? Het feit is wel dat er sinds het seizoen 1985/1986 geen enkele Nederlandse club meer Europees voetbal speelt. En dit is gebeurd, terwijl een aantal clubs in het bezit is van een KNVB-certificering! Of moet er vanwege de kredietcrisis worden geïnvesteerd in goedkoop talent?

Een ambitie uitspreken is goed, maar het is nu zaak om nauwkeurig te letten op het feit of die doelstelling wordt waargemaakt. Kan een speler die niet in een jeugdselectie van een BVO zit nog betaald voetballer worden? Vele jongeren vragen zich dat af. Ze denken dat ze misschien zijn afgeschreven, maar de praktijk wijst anders uit.

Momenteel doet dit verschijnsel zich voor bij ADO Den Haag. Twee regiotalenten, Santy Hulst en Jens Toornstra, proberen een basisplaats te veroveren in het eerste team. Santy Hulst speelde als A-junior in het eerste elftal van RCL en werd door AZ weggeplukt. Door blessures brak hij daar niet door, ging als amateur naar ADO Den Haag en lijkt nu op stoom te komen. Jens Toornstra speelde in de jeugd en vorig jaar in het eerste elftal van Alphense Boys. Jens viel op door zijn groot aantal doelpunten en daardoor kwam hij bij ADO Den Haag in het vizier. Een halfjaar later gaat hij voor een basisplaats.

Twee spelers die uitblonken in een eerste elftal. Dergelijke spelers maken vaak nog meer kans om door te stoten dan al die jonge pikkies die vergezeld van trotse ouders de stap al hebben gemaakt.

En om met een uitsmijter te eindigen. Dirk Kuyt speelde in de A-junioren van Quick Boys en pas op 18-jarige leeftijd werd hij ontdekt door FC Utrecht. Een jongen die in zijn eigen vertrouwde Katwijk opgegroeide en als een soort ruwe diamant de overstap maakte.

Het advies is dus gerechtvaardigd: ga niet op te jonge leeftijd, ga als men A- of B-junior is en ga alleen als men dan door een BVO wordt gescout. De kans dat men dan slaagt, is het grootst.


Fred Vermeer Schilders hoofdsponsor seizoen 2010/2011

Roodenburg heeft overeenstemming bereikt met Fred Vermeer over verlenging van het hoofdsponsorschap. Fred Vermeer is sinds seizoen 2006/2007 aan de club verbonden als hoofdsponsor. Aan het begin van het seizoen 2006/2007 startten we in de vijfde klasse nadat we de koers hadden omgegooid en als zaterdagclub in plaats van zondagclub besloten verder te gaan. Vanaf dat moment groeide de club uit tot een volwaardige derdeklasser. Zowel Fred Vermeer als lv Roodenburg zijn zeer content met deze verlenging.

Namens bestuur en sponsorcommisie wordt Fred bedankt voor zijn loyaliteit en vertrouwen!

Dennis van Eijgen


Roodenburg heeft nieuwe geluidsinstallatie

Dinsdag zijn de hele dag monteurs van Audio Leiden in de weer geweest. Er werd een nieuwe geluidinstallatie geplaatst met grotere boxen en meer volume. Het terras werd eveneens voorzien van speakers. Een installatie waardoor geluid en mededelingen nog beter kunnen worden gehoord. Niet alleen de eerste elftallen gaan hiervan profiteren. Buitenactiviteiten, toernooien en andere evenementen kunnen gemakkelijk met geluid worden aangestuurd. De bediener van het geluid heeft verder de beschikking over een draadloze microfoon. Vanuit verschillende posities kan er op die manier worden omgeroepen.


Deze week

De kredietcrisis, de lange winter, het heeft er bij menig amateurclub fors ingehakt. We zien nu dat clubs maatregelen nemen voor het komend seizoen, want de inkomsten van de clubs moeten omhoog. De een begint met een standaardteam, anderen zijn openlijk aan het vrijen. Als het komt tot een trouwpartij, moet men langs het stadhuis. Samenwonen zonder partnercontract is in de voetballerij niet mogelijk. Het was een grote teleurstelling toen mensen zaterdag het sportpark betraden. Plassen in het doel. Vier thuiswedstrijden afgekeurd. De wedstrijden van F3 en D2 werden uitgesteld. Wel speelden de F3 en F2 onderling een oefenwedstrijd. De F1 ging wel door. Ze speelden voor de beker tegen het eerstejaars selectie F-team van RCL, de F4. In de 2e helft bleek Roodenburg fysiek wat sterker en werd er met 5-0 gewonnen, zodat de F1 kon doorstoten tot de halve finale van de beker.

De A1 oefende op kunstgras tegen Lugdunum A1. De wedstrijd ging gelijk op, na de rust wist Roodenburg de wedstrijd in haar voordeel te beslechten.

Uitslagen zaterdag 27 februari

Roodenburg - Leiden: afg
Roodenburg 2 - Leiden 2: afg
Roodenburg 4 - Rijnsb Boys 8: afg
Roodenburg A1 - Valken 68 A1: afg
Roodenburg A1 - Lugdunum A1: 5-2
ARC D7 - Roodenburg D2: uitgesteld
RCL F4 - Roodenburg F1: 0-5
Roodenburg F3 - Rijnvogels F 6: uitgesteld

In de 3e klasse A van de zaterdagafdeling werd wel gevoetbald.

Uitslagen 3e klasse A 27 februari

GHC – Oegstgeest: afg
Kagia – Valken ’68: 2-2
Roodenburg – Leiden: afg
Koudekerk – Wassenaar: 6-1
TAVV – LSVV ’70: 2-1
Semper Altius – Alphia: 0-2

De voortekenen voor het voetballen op zondag zagen er zaterdagavond niet goed uit. Weerman Piet Paulusma gaf een cijfer 1. De hele dag “hevige regen” en dan weet je het wel. Voor de meeste teams weer geen voetbal en daar wordt men wel moedeloos van. Twee wedstrijden gingen er door. De dames speelden in Lekkerkerk. In een doelpuntrijke wedstrijd werd nipt met 5-4 verloren.

De zondag 1 moest onder bizarre omstandigheden aantreden op het nieuwe kunstgrasveld van Meerburg. Een open vlakte, veel regen en wind, weinig toeschouwers, het waren niet de ingrediënten om eens gezellig naar het voetbal te gaan. Tot de rust was de stand 0-0, maar Roodenburg creëerde geen enkele kans. Na de rust kwam Meerburg met 1-0 voor en had op 2-0 moeten komen. Twintig minuten voor tijd kantelde de wedstrijd en werd Roodenburg het gevaarlijkst. Een schot op de lat en het wegzenden van Dennis Vermond van Meerburg met 2x geel bood perspectief. Het was Meerburg echter dat aan alle onzekerheid een eind maakte door 2-0 te scoren.

Uitslagen zondag 28 februari

Meerburg - Roodenburg: 2-0
Roodenburg 4 - Leidse Boys 3: afg
Roodenburg 6 - Docos 3: afg
Roodenburg 7 - Foreholte 6: afg
Lekkerkerk Da 1 - Roodenburg Da1: 5-4

Alle andere wedstrijden in de 4e klasse A gingen zondag niet door.

 


 

Komende week

Het is weer derbyweekend. De zaterdag 1 gaat op bezoek in Kerkenhout bij vv Wassenaar.

Zaterdag worden op Noord meerdere jeugdwedstrijden gespeeld.

Zondag is de Leidse derby tegen FC Rijnland.

Donderdag beginnen in de 4e klasse zondag al de eerste inhaalwedstrijden, want een club als FC Rijnland heeft pas 8 wedstrijden gespeeld en er moeten er 24 worden gedaan.

Programma zaterdag 6 maart

Wassenaar - Roodenburg: 14.30 uur
GHC 2 - Roodenburg 2: 11.00 uur
Quick Boys 9 - Roodenburg 4: 16.15 uur
Roodenburg A1 - VVSB A2: 14.00 uur
Roodenburg C1 - Noordwijk C3: 11.30 uur
Van Nispen D1 - Roodenburg D1: 9.30 uur
Kagia D4M - Roodenburg D2: 8.45 uur
Roodenburg E1 - GHC E3: 10.00 uur
Roodenburg F1 - Teylingen F1: 10.00 uur
Roodenburg F2 - Lisse F4: 9.00 uur
Roodenburg F3 - Quick Boys F10: 9.00 uur
RCL MP 2 - Roodenburg MP: 8.30 uur

Programma zondag 7 maart

Roodenburg - FC Rijnland: 14.30 uur
Lugdunum 1 - Roodenburg 3: 10.30 uur
Roodenburg 4 - SJZ 5: 11.30 uur
UDO 7 - Roodenburg 5: 14.00 uur
SJC 4 - Roodenburg 6: 14.00 uur
Roodenburg 7 - SJZ 6: 14.30 uur
Roodenburg Da1 - UVS Da3: 12.30 uur


Kaarten voor feestavond Lottocommissie al verkrijgbaar

Op zaterdagavond 17 april 2010 moet het er toch van komen. De lottocommissie organiseert een spetterende feestavond met een groot warm en koud buffet. Het motto is altijd: niet van te voren eten, daar zorgen wij voor. Er is livemuziek. En dit voor maar € 13,50 per persoon. Kaarten kunnen vanaf heden worden besteld en betaald bij de leden van de lottocommissie (Dirk v.d. Zwart, Toon v.d. Blom en Bram Pardon).

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.