Roodenburg Actueel week 7 2010

Vier tegen vier, het spel van de mini F

Voor de winterstop is door onze mini F-pupillen (MP) geoefend met het spelenderwijs leren voetballen. Daarbij worden allerlei spelletjes gedaan die ervoor zorgen dat kinderen beter bewegen en omgaan met de bal. Een veelzijdige en creatieve speler wordt alleen maar gevormd als het kind volledig kan opgaan in het spel. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een raamverhaal. Een raamverhaal is een verhaal dat betrekking heeft op meerdere spelvormen die in een lesuur worden aangeboden. De ene keer zijn ze politieagent en zijn ze op jacht naar boeven, het andere moment moeten ze vluchten voor de boze wolf. Via het verhaal wordt de fantasie geprikkeld en kinderen van 5-6 jaar hebben nog veel fantasie.

Na de winterstop gaan de mini F meedoen met de KNVB competitie. Dit betekent dat ze thuis- en uitwedstrijden gaan spelen tegen leeftijdsgenootjes van andere clubs. Voor een miniwedstrijd hebben we 2 veldjes nodig. Deze veldjes zijn 30 x 25 meter en zijn voorzien van doeltjes van 3 meter breed en 1 meter hoog. Wij hebben 2 doelen van 2 x 1 meter. Er wordt gespeeld zonder keeper. Een miniploeg bestaat uit 8-10 spelers. In ieder veld spelen de kinderen 4 tegen 4 of 5 tegen 5. Halverwege de tijd wordt er limonade geschonken en dan spelen de andere teams tegen elkaar. Er zijn dus steeds 2 wedstrijdjes. De leiders moeten de doelpunten noteren en dit aan het slot bij elkaar optellen. De eindstand 2-0 van Roodenburg tegen Kagia was dus niet goed. Maar het is nieuw en al lerende worden de spelbedoelingen steeds duidelijker.

Als de wedstrijdjes klaar zijn, wordt de ontmoeting besloten met penalty schieten. Iedere speler is daarbij eerst keeper en daarna schutter. Het fungeren als schutter en keeper is de basis van het voetbalspel. Op jonge leeftijd worden deze taken al beoefend en vroeger deden we dit op straat (twee jassen neerleggen als doel en schieten op doel). Net als vroeger beleven de kinderen hier veel plezier aan.

Waarom 4 tegen 4?

Door het beperkt aantal deelnemers aan de wedstrijd komen de kinderen veelvuldig aan de bal. Ze hebben nog niet het overzicht en hebben al grote moeite met het behandelen van de bal. Door een klein veld en het spelen zonder keepers worden er veel doelpunten gemaakt. Dat is een van de drijfveren van het spel. De kinderen zijn op deze leeftijd zo bezig om de bewegingen van de bal te ervaren dat we ze hun gang moeten laten gaan. Een medespeler vinden is vaak nog niet aan de orde.

5 – 6 jaar is een goede leeftijd voor kinderen om te beginnen met voetballen. Het is merkbaar bij onze F-junioren. Drie jaar geleden begonnen als mini F zien we nu dat ze al behoorlijk vaardig zijn en zich kunnen meten aan leeftijdsgenootjes.

De mini F trainen op woensdagmiddag van 15.30 uur tot 16.30 uur. De kinderen zijn geboren in 2003 en 2004. Als er kinderen zijn die eens willen meedoen, kunnen ouders met kinderen zich een kwartier voordat de training begint melden.


Deze week

Een club is altijd in beweging en vanuit diverse invalshoeken zijn mensen in de weer voor de Roodenburggemeenschap. Op dinsdag is het derde sponsorbord van het jaar 2010 opgehangen langs het hoofdveld. Het bord van Audio Leiden hangt aan de lange zijde voor de zittribune.
Woensdagmorgen is Koning Winter terug en moeten trainingen worden afgelast.

Woensdag vond de landelijke finale voor de Richard Krajicek Award plaats in Ahoy. Het Roodenburgproject van het jongerenwerk Midden-Holland vertegenwoordigde de provincie Zuid Holland. Drie projecten streden om de landelijke titel, het Roodenburgproject was daar niet bij, maar het project krijgt wel landelijke aandacht. Staatssecretaris Jet Bussenmaker reikte de prijzen uit. Het dagje Rotterdam werd besloten met het kijken naar toptennis. De Roodenburgers en jongerenwerkers zagen Gael Monfils in de eerste ronde van het ABN World Tennis Tournament in 3 sets zijn openingspartij winnen.

Vrijdagmiddag werd er sneeuw van het kunstgrasveld geschoven. Vrijdagavond waren er twee groepen aan het trainen; de zondagselectie en zondag 7. Er was zelfs een speler met alleen een wit t-shirt aan. De bikkels van 7 zijn niet bang voor een beetje kou.

Zaterdagmorgen gingen de schaduwwedstrijden door, maar het bleek dat niet alle ouders het goed hadden begrepen. Bij F2 en F3 kwamen niet alle kinderen opdagen.

Onze gasten kwamen uit Koudekerk en zij waren blij dat ze in de buitenlucht konden voetballen. Vorig jaar hebben we ook onderling gespeeld en wat opviel is dat de Roodenburgteams progressie hebben gemaakt.

Uitslagen van de oefenwedstrijden van zaterdag 13 februari

Roodenburg F3 - Koudekerk F3: 3-1
Roodenburg F2 - Koudekerk F2: 0-1
Roodenburg F1 - Koudekerk F1: 6-2
Roodenburg E1 - Koudekerk E2: 8-0
Roodenburg D2 - Koudekerk E com: 5-3
Roodenburg D1 - Koudekerk D1: 4-4

Een woord van dank gaat uit naar de tegenstander, want alleen als er een tegenstander is, kan een wedstrijd doorgaan. Tijdens de wedstrijden werden er afspraken gemaakt voor een toernooi bij Koudekerk door onze E1.

Zaterdagmorgen was er een overleg tussen leden van de CDA-fractie onder leiding van wethouder Jan Jaap de Haan en een delegatie van Roodenburgbestuur en kaderleden. Een aantal ervaringen werden uitgewisseld op gebied van de club en de wijk. Het was een nuttige bijeenkomst, waarbij men werd geïnformeerd hoe de club zich aan het ontwikkelen is als wijkclub.

Aan het eind van de ochtend verschenen de eerste spelers van de zaterdagafdeling in “afwijkend tenue”. Op het programma stond het vieren van carnaval. Met 46 man in de bus en 18 man die op eigen gelegenheid gingen, werd dit weekend carnaval gevierd in Lampegat. Twee man bleven thuis. De trainers Marcel v.d. Burg en Maarten van Kooperen bleven achter toen de groep luid zingend vertrok vanaf de Willem de Zwijgerlaan.

In het Leidsch Dagblad stond zaterdag een groot interview met Brahim Lakhal, trainer van onze A1-junioren. Jan Preenen, journalist van het Leidsch Dagblad, is een dag met hem meegelopen. Brahim wil via voetbal de jongeren van 17-19 jaar voorbereiden op een plek in de samenleving. Dat kan het best vanuit een vertrouwde omgeving en daarom moet de club in hun hart gaan leven. Het is niet alleen meer voetballen bij de club, ze moeten iets terug doen voor de club. Alleen dan ervaren ze hoe belangrijk iedereen is die begaan is met een club.

Zondag stonden er 2 oefenwedstrijden gepland tegen Altior. Om 8.00 uur ’s morgens begon het te sneeuwen en is al het schuifwerk voor niets geweest. De wedstrijden gingen niet door en wat rest is live eredivisievoetbal.


Ziekenboeg

Omar Abouri is de penningmeester van de zondagafdeling. Hij gaat komende week onder het mes. Knieproblemen zijn de oorzaak dat hij geopereerd moet worden. Wij wensen hem een voorspoedig herstel toe.


Digitale Blauwzwarter bereikbaar

Vorige maand is ons nieuwe clubblad de Blauwzwarter uitgekomen. Door een printerstoring zijn niet alle etiketten goed leesbaar geprint. Excuses voor dit ongemak. In de nieuwe Blauwzwarter treft u een overzicht aan van wat er bij Roodenburg speelt in de ruimste zin van het woord. Elf Roodenburgers leverden de kopij aan voor deze editie. Om de Blauwzwarter in te zien gaat u naar onze website www.lvroodenburg.nl. Daarna gaat nu naar het kopje Info. Bij het item Blauwzwarter treft u de inhoud aan van diverse clubbladen die in de loop van de tijd zijn uitgegeven.


Komende week

Er staan weer lokale derby’s op het programma. Vorige week speelde Valken 68 een uitwedstrijd bij Koudekerk en de gastheren mochten de handen dichtknijpen dat ze gelijk speelden. Bij Valken 68 is trainer Fred Eijsberg vertrokken en in Valkenburg wacht men op het effect van de nieuwe trainer. Roodenburg zaterdag moet aan de bak. Zondag komt Warmunda op bezoek. Warmunda heeft de laatste partij gewonnen en komt vol zelfvertrouwen naar Noord.

Programma zaterdag 20 februari

Valken 68 - Roodenburg: aanvang 14.30 uur
Rijnsb B 6 - Roodenburg 2: aanvang 16.00 uur
Rijnsb B A2 - Roodenburg A1: aanvang 12.00 uur
Roodenburg C1 - Foreholte C4: aanvang 11.30 uur
Voorschoten D4 - Roodenburg D1: aanvang 13.30 uur
Ter Leede D8M - Roodenburg D2: aanvang 11.15 uur
Roodenburg E1 - Lisse E6: aanvang 10.00 uur
Roodenburg F1 - ASC F2: aanvang 10.00 uur
Roodenburg F2 - Quick B F7: aanvang 9.00 uur
Roodenburg F3 - Rijnvogels F6: aanvang 9.00 uur
DSO MP - Roodenburg MP: aanvang 10.00 uur

Programma zondag 21 februari

Roodenburg - Warmunda SV: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 3 - SJC 6: aanvang 11.00 uur
DOSR 5 - Roodenburg 4: aanvang 10.00 uur
Docos 3 - Roodenburg 6: aanvang 12.15 uur
Roodenburg 7 - Lugdunum 4: aanvang 14.30 uur
UNIO Da 1 - Roodenburg Da1: aanvang 14.00 uur


In Beeld

Op de website deze week een foto-impressie van de eerste sponsoravond van Roodenburg. Een geslaagde avond, zoals u leest in het verslag. Een avond waar veel sponsors op zijn afgekomen. In In Beeld verder een weerzien met een oude bekende. Jan van Wezel, elftalleider van het kampioensteam van Roodenburg uit 1973, gaf ook acte de presence. Klik op de foto en u krijgt een diashow voorgeschoteld.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.