Roodenburg Actueel Week 6 2010

De voorbereiding van de scheidsrechter op de wedstrijd

Artikel 1 verscheen in Roodenburg Actueel 3. Hieronder wijden wij een tweede artikel aan dit onderwerp.

Hoe beleeft een scheidsrechter die is aangesteld voor een wedstrijd het feit dat hij die wedstrijd mag leiden? Wat voelt hij? Realiseert hij zich dat hij zich soms vergist? Hoe gaat hij om met de spanning? Hoe doet hij dat zonder dat het invloed heeft op de sfeer rondom een voetbalwedstrijd?

Het is duidelijk dat een arbiter bij het uitvoeren van een activiteit die gebaseerd is op rechtspreken op grond van wat hij observeert en beslist het voorwerp van discussie kan zijn. Bovendien moet worden gezegd dat zijn beslissingen afhangen van het meest onvolmaakte zintuig dat de mens bezit, namelijk het gezichtsvermogen.

Tegenwoordig worden scheidsrechters vaak beoordeeld en bekritiseerd vanwege hun vergissingen, ook al zijn die soms alleen maar waarneembaar via de herhaling. De commentator heeft zijn woordje klaar als de arbiter zich vergist en hij het bij het goede eind heeft. Maar hij heeft dan wel even teruggekeken. Aan de andere kant, zit de arbiter wel goed, dan kan de commentator maar met pijn en moeite erkennen dat het arbitrale trio het wel bij het goede eind had. Het toont maar weer eens aan hoe snel en hoe moeilijk het is om een beslissing te nemen.

Daarbij moet u er rekening mee houden dat een arbiter alleen op het veld staat. Hij moet het vaak doen met clubassistentscheidsrechters en je hoopt dat zij je helpen bij het nemen van beslissingen en dat ze niet zijn ingehuurd om punten te stelen voor hun team. Is dat wel het geval, dan moet de arbiter extra hard lopen om zelf overtuigd te zijn of het wel of niet buitenspel is.

Maar niet alleen commentatoren kunnen kritiek hebben op de arbiter. Na de wedstrijd in de bestuurskamer willen teleurgestelde bestuursleden nog wel eens in discussie gaan. Hierdoor ontstaat soms een minder prettige sfeer. De volgende hoofdregel geldt voor spelers, trainers en bestuursleden. Ga nooit met de arbiter in discussie. Niet in het veld en niet in de bestuurskamer.

De scheidsrechter beleeft en voelt de wedstrijd vanaf het moment waarop hij weet welke wedstrijd hij het volgende weekend moet leiden. Vanaf dat moment begint hij de wedstrijd te beleven, te voelen. Zeker geldt dit als je als scheidsrechter een wedstrijd mag leiden van standaardteams, topjeugdelftallen of de top van de reserve elftallen. Je geniet er van dat je die wedstrijd hebt gekregen en de hele week ben je ermee bezig.

Op donderdagavond trainen veel scheidsrechters in Leiderdorp. Maar zo zijn er ook andere plaatsen waar scheidsrechters werken aan hun conditie. Om hen te trainen zijn er trainers opgeleid. Het is niet meer van “Ga maar wat lopen”. Een arbiter heeft een specifieke conditie, moet ineens kunnen aanzetten en het andere moment snel kunnen draaien. Dit wordt afgewisseld met rustige looppas of wandelen. Na de training blijven de meeste arbiters even hangen in hun eigen clubhuis en ontmoeten ze collega-arbiters. De vraag die regelmatig klinkt is “Waar moet jij zaterdag of zondag heen? Met de collega’s wordt er van gedachte gewisseld welke wedstrijd ze kunnen verwachten. Wat zijn het voor clubs, welke spelers zitten er in het team, zijn er lastige klanten bij, waarop moet je extra letten, hoe gedraagt de trainer zich vanuit de dug-out, op welke plaats staan de beide teams in de competitie, wat voor soort publiek staat er langs de lijn? Het zijn allemaal factoren die gedurende de week al malen in het hoofd van de arbiter.

Dan breekt de wedstrijddag aan en het is zaak dat de arbiter op tijd van huis gaat en weet waar het sportpark ligt. Een arbiter die zich goed heeft voorbereid is ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd aanwezig. Hij meldt zich bij de bestuurskamer en houdt nadrukkelijk het weer in de gaten. Hoe zijn de weersomstandigheden? Regent het hard, hoe ligt het veld erbij? Kan er gespeeld worden en lopen de spelers geen risico? Al deze zaken kunnen van invloed zijn op het spelgebeuren en als de consul het veld niet heeft afgekeurd, is de scheidsrechter de man die beslist. Twee maanden geleden gebeurde dit in de wedstrijd Roodenburg zo tegen Van Nispen.

Is alles in orde, dan gaat hij op tijd naar zijn kleedkamer, kleedt zich om en begint aan zijn warming up. De scheids is er klaar voor!
(Bewerking artikel van www.cruijffinstituteorg.com.)


Drie nieuwe spelregelvragen

Vraag 4.

Er wordt een vrije trap genomen. In de buurt van de assistentscheidsrechter loopt een verdediger, voordat de bal voor het doel wordt getrapt, te vroeg toe naar de bal. Hij bevindt zich op die manier niet meer op 9.15 meter van de bal. De arbiter onderbreekt het nemen van de vrije trap en zet de verdediger weer neer op 9.15 meter. Hij waarschuwt hem niet. De speler die te vroeg toeloopt heeft al een gele kaart op zak. Wat moeten de assistent en de scheidsrechter doen?

Vraag 5.

Een speler is tegelijkertijd trainer van zijn team. Deze speler-trainer maakt hands in het doelgebied. Hij probeert met zijn hand een bal tegen te houden die de keeper niet meer kan houden. De arbiter geeft hem daarvoor een rode kaart en hij moet het speelveld verlaten. Nadat hij het speelveld heeft verlaten, gaat hij op de bank zitten binnen de technische zone en gaat nu als trainer zijn ploeg coachen. Mag dat?

Vraag 6.

Een aanvaller staat buitenspel. Hij stoort of hindert geen enkele tegenstander. Als de bal door een medespeler vanuit de eigen helft wordt getrapt, loopt deze speler alleen naar de gespeelde bal toe. Moet de scheidsrechter met fluiten wachten voor buitenspel totdat de speler de bal heeft aangeraakt of is het duidelijk en wordt er direct gefloten?

De antwoorden staan onderaan.


Deze week

Er is nu een groot aantal weken niet gevoetbald en bij menig penningmeester komt de bodem van de kas in zicht. Het wordt dus tijd dat de bal weer gaat rollen. Regen is de beste manier om de dooi te verdrijven en vanaf dinsdagavond kon er weer op kunstgras worden getraind.

Zaterdagochtend weer een nieuw weertype. Hardnekkige mist en dat had de wedstrijden nog kunnen beïnvloeden. Wanneer de arbiter staande op de middenstip één van de doelen niet kan zien, gaat de wedstrijd niet door. Maar zover kwam het niet.

De D2 speelde op een heel kunstgrasveld tegen de meiden van SJC. De einduitslag was 6-3 voor Roodenburg. De D1 verloor van het sterke Noordwijk met 2-0. Bij de E en F worden steeds betere resultaten geboekt.

De mini F vertrok op tijd naar vv Leiden, maar 2 auto’s kwamen in Zuidwest terecht. Toch werden er op 2 veldjes 5 tegen 5 en 5 tegen 4 gespeeld. De uitslagen werden bij elkaar opgeteld en dus kwam er een monsterscore op het bord.

Zaterdagmiddag vond de Oegstgeesterinvasie plaats. Veel Roodenburgers rekenden op een goed resultaat van het eerste en tweede team. Zij kwamen van een koude kermis thuis. Het tweede verloor met 4-0, het eerste team kwam met 2-1 voor, maar 2 goed genomen vrije trappen hielpen de Voscuylbewoners aan de zege. Het vierde en onze A1-junioren boekten wel een overwinning.Het vierde team won met 3-2 en de A1 verraste door koploper UDO A1 te verslaan met 3-2. De ploeg speelde compact en gaf weinig ruimte weg. Daarbij bleef de A1 combineren en hanteerde niet de lange bal. UDO had er geen antwoord op en dus bleven de punten op Noord.

Uitslagen zaterdag 6 en zondag 7 februari

Roodenburg za 1 - Oegstgeest: 2-3
Roodenburg za 2 - Oegstgeest 2: 0-4
Roodenburg 4 - Oegstgeest 3: 3-2
Roodenburg A1 - UDO A1: 3-2
Ter Leede C3 - Roodenburg C1: 2-2
Roodenburg D1 - Noordwijk D2: 0-2
Roodenburg D2 - SJC d7M: 6-3
Teylingen E2 - Roodenburg E1: 1-2
Lisse F2 - Roodenburg F1: 2-4
Oegstgeest F2 - Roodenburg F2: 0-2
Rijnsburgse B F7 - Roodenburg F3: 4-3
Leiden MP 1 - Roodenburg MP 1: 13-9

Op zondag speelden de meeste teams hun eerste wedstrijd van 2010. Het derde team werd afgelast, maar de rest kwam wel in actie.

De dames vertrokken om 8.30 uur richting Woerden en speelden om 10.00 uur hun wedstrijd. Op dat moment werd het clubhuis al bemand. De dames verloren om 5-2, maar hulde voor het feit dat het team compleet was voor deze verre uitwedstrijd.

De zondag 1 speelde 4-4 gelijk tegen Taurus. De omschakeling was het probleem, maar uit een punt halen geeft perspectief.

Zondag was de dag van de gelijke spelen en van de eerste overwinning van de zondag 7. Na een aantal nederlagen werd er nu gewonnen. Volgende week speelt het 7e uit tegen ROAC, de koploper. Hebben ze een verrassing in petto?

Uitslagen zondag 7 februari

Taurus - Roodenburg: 4-4
ASC 3 - Roodenburg 3: afg
Foreholte 8 - Roodenburg 4: 2-2
Roodenburg 5 - SJC 7: 3-3
Roodenburg 6 - Foreholte 3: 3-3
Lugdunum 4 - Roodenburg 7: 1-6
VEP Da 2 - Roodenburg Da 1: 5-2


Geslaagde sponsoravond

Afgelopen vrijdagavond vond er een nieuw fenomeen plaats binnen de club. Een avond georganiseerd voor onze sponsors. Een vrijdagavond met een verhaal en met beeld. We mochten 42 bezoekers verwelkomen voor een leerzaam avondje voetbalanalyse. Ons lid Kees Verver is videoanalist bij AZ en hij doet de analyse voor trainers als Dick Advocaat en Louis van Gaal. Een analist werkt tegelijkertijd met meerdere camera’s en de geïnteresseerde ondernemers hoorden van Kees welke zaken van het voetbalspel allemaal worden bestudeerd via beeld en meting. De sponsorcommissie zal via de website verslag doen van deze avond. Na het lerend gedeelte vond er een gezellig samenzijn plaats in ons clubhuis. Een A1-locatie in Leiden om als ondernemer te netwerken.


Cursus Verenigingsmanagement KNVB

Elke vereniging, groot of klein, wordt geleid door een bestuur. Dat is wettelijk voorgeschreven. Een bestuur bestaat uit vrijwilligers. De KNVB wil nu deze vrijwilligers helpen met een cursus Verenigingsmanagement. Die wordt in het jaar 2010 gehouden. De 1e avond is 24 maart 2010 en het thema is bestuur en organisatie. De 2e avond is 7 april met als thema visie en beleid. De 3e avond is 21 april met als thema vrijwilligersbeleid. De slotavond is 12 mei en dan is het thema sponsoring en fondsenwerving.

De cursus wordt gehouden bij ARC te Alphen a/d Rijn. De kosten per deelnemer zijn € 35 en de uiterlijke inschrijfdatum is 23 februari 2010. Een must voor (toekomstige) bestuursleden, want tijdens deze meetings wisselt men ervaringen uit met leden van andere clubs. Een cursus voor Roodenburgleden die in de toekomst willen toetreden tot een afdeling/commissie. Informatie bij onze secretaris Ger van Gemertof stuur een e-mailbericht aan e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Komende week

Voor het eerste elftal op zaterdag staat er geen competitiewedstrijd gepland. De zondag 1 speelt thuis tegen Wippolder en A1 gaat uit naar Wassenaar. Bij voorbaat geen gemakkelijke opgave.

Programma zaterdag 13 februari

Roodenburg 2 za - Kagia 2: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 4 za - SVC 08 6: aanvang 12.00 uur
Wassenaar A1 - Roodenburg A1: aanvang 10.30 uur
Lisse C4 - Roodenburg C1: aanvang 11.30 uur
Roodenburg D1 - Voorschoten D4: aanvang 10.00 uur
Roodenburg D2 - Ter Leede D8M: aanvang 10.15 uur
Lisse E6 - Roodenburg E1: aanvang 11.30 uur
ASC F2 - Roodenburg F1: aanvang 10.00 uur
Quick Boys F7 - Roodenburg F2: aanvang 10.30 uur
Rijnvogels F6 - Roodenburg F3: aanvang 10.00 uur
Roodenburg MP - RCL MP 4: aanvang 9.00 uur

Programma zondag 14 februari

Roodenburg - Wippolder: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 3 - UDO 5: aanvang 11.00 uur
GHC 1 - Roodenburg 4: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 5 - Lugdunum 2: aanvang 13.00 uur
Roodenburg 6 - Lisse 3: aanvang 11.00 uur
ROAC 5 - Roodenburg 7: aanvang 10.00 uur
Nicolaas Boys Da1 - Roodenburg Da1: aanvang 14.00 uur


Antwoorden op de eerder gestelde spelregelvragen

Vraag 4.

Als een vrije trap wegens het te vroeg toelopen van een verdediger moet worden overgenomen, is het waarschuwen van de schuldige speler dwingend. Omdat de arbiter verzuimd om te handelen moet de assistent dit doen als de zaak duidelijk is (volgorde geel/rood). De assistent moet de spelvoortzetting verhinderen. De speler moet met 2 x geel = rood van het veld worden gestuurd. Daarna wordt het spel hervat met het opnieuw nemen van de vrije trap.

Vraag 5.

Iedere speler die van het veld wordt gestuurd moet de technische zone en de omgeving van het speelveld verlaten. Daarbij is het niet van belang dat de weggezonden speler ook nog een trainer is van het team. De scheidsrechter geeft dus aan de betrokken speler aan dat die de technische zone moet verlaten. De les is dus dat als je rood krijgt, je niet in de dug-out mag plaatsnemen. De kleedkamer is een betere optie.

Vraag 6.

Neen, omdat de aanvaller na het toespelen door een medespeler ALLEEN naar de bal toeloopt, moet het spel direct worden onderbroken, omdat geen enkele andere aanvaller die niet buitenspel staat de bal kan bereiken. Door snel te fluiten wordt irritatie met de verdedigers voorkomen. Het spel wordt hervat met een indirecte vrije trap. Als een verdediger de bal controleert en dan terugspeelt naar zijn eigen helft en de aanvaller niet heeft gezien, wordt strafbaar buitenspel opgeheven.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.