Roodenburg Actueel Week 4 2010

Het Jeugdsportfonds

Minima laten tonnen liggen. Met deze kop opende het Leidsch Dagblad vorige week. Leidse minima lieten vorig jaar € 400.000,- liggen die voor hen bestemd was. Van de declaratieregeling die moet zorgen dat ouders met weinig geld hun kind toch op een sportclub doen of op de muziekschool maakt de helft van de mensen die daarvoor in aanmerking komt gebruik. Wethouder Jan Jaap de Haan (CDA) denkt dat het jeugdsportfonds Nederland uitkomst kan bieden.

De gemeente Leiden doet al jaren van alles om de declaratieregeling onder de aandacht te brengen. Maar er blijft een groot bedrag op de plank liggen. Mensen kunnen € 200,- per kind per jaar krijgen voor bijvoorbeeld contributie van de sportclub of kaartjes voor een theater. En wordt er uitgekeerd, dan weet de gemeente niet of het goed terecht komt.

In 2009 waren er in Leiden 24.400 inwoners tussen de 0-19 jaar. De leeftijd 0 tot 6 jaar maakt waarschijnlijk nog geen gebruik van de regeling. Er blijven dan geschat 18.000 kinderen over en hiervoor komen 4000 kinderen in aanmerking voor de regeling. 2000 kinderen worden er niet bereikt en je mag dit gerust aan de hoge kant noemen.

Hoe gaat het declareren momenteel bij een club als Roodenburg? Wie een betalingsregeling treft, komt in contact met onze administratie. Die zal de betrokken ouder wijzen op de mogelijkheid om het geld te declareren bij de gemeente. Niet alleen mensen die in de bijstand zitten, maar ook personen met een minimum inkomen komen voor deze regeling in aanmerking.

De ouders moeten eerst de contributie betalen (voorschieten) aan de club. Wordt er contant betaald, dan krijgt men een bewijs van de club en met dit betalingsbewijs en eventueel de betalingsbewijzen van sportkleding en voetbalschoenen gaat men naar de Sociale Dienst. Wanneer ouders daarvoor in aanmerking komen, vergoedt de gemeente Leiden een bedrag van € 200,- per kind.

Ouders die een machtiging hebben ingevuld, vergeten soms deze regeling. Dat komt door onwetendheid, laksheid of schaamte, maar zij zouden, indien ze aan de voorwaarden voldoen, in aanmerking kunnen komen voor de regeling. U merkt dat onze administratie door de ouders te wijzen op hun rechten een rol speelt, maar is die rol niet eerder weggelegd voor ambtenaren? Zij weten immers wie er voor deze regeling in aanmerking komen? Een verwijzingsbrief aan de ouders zou waarschijnlijk meer duidelijkheid verschaffen. Zie de laatste alinea.

De wethouder zoekt nu naar een andere weg. Hij wil de declaratieregeling overdragen aan het Jeugdsportfonds Nederland. Het Jeugdsportfonds krijgt veel giften van sponsors en is onder andere actief in Amsterdam en Rotterdam. Recent heeft een sponsor een bedrag van € 25.000,- geschonken met als bestemming dat 100 kinderen de gelegenheid krijgen om te gaan sporten bij een club. Het Jeugdsportfonds doet dus hetzelfde werk. Ze zorgen dat kinderen van mensen met een laag inkomen toch kunnen blijven sporten. Maar bij het fonds gaat het anoniem. Zij regelen het via de sportclub en die int de contributie bij het fonds.

De nieuwe regeling moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. De sportclub blijft wel de taak houden om gezinnen aan te melden die voor deze vergoeding in aanmerking komen. De vraag is of een vrijwilligersorganisatie zit te wachten op deze extra taak en ouders bereid zijn om over hun financiële situaties open kaart te spelen. Voor de club betekent het dat er een vertrouwenspersoon moet worden aangesteld die intermediair is tussen ouders en het fonds. Het fonds gaat ervan uit dat trainers of sportopbouwwerkers de link kunnen leggen tussen kind, gezin, club en fonds. Zorgvuldigheid is geboden omdat sportbegeleiders geconfronteerd kunnen worden met de persoonlijke financiële toestand van ouders.

Of moeten we zoiets invoeren als de Ooievaarspas van Haaglanden? Moet er een Sleutelpas komen voor inwoners uit Leiden en Omstreken? In Den Haag vragen de mensen zelf hun pas aan. Na een week of 8 krijgt men een soort pas met foto. De gemeente verstrekt die pas als een gezin voldoet aan de inkomenseisen. Op vertoon van die pas krijgen de inwoners in Den Haag bijvoorbeeld 50% korting op de contributie bij een club. De waarde daarvan is € 300,- en dit bedrag geldt voor één kind en één club. Maar op vertoon van deze pas krijgt men bijvoorbeeld verder een gratis jaarabonnement op de bibliotheek, kortingen op cursussen of theaterbezoek en veel meer. Het hebben van een pas zorgt er wel voor dat een gezin een stempel krijgt opgedrukt. En wil je daarmee te koop lopen?

Wie voor de regeling in aanmerking komt, krijgt van de gemeente bericht dat men voldoet aan de voorwaarden. Hetzelfde principe zien we al bij het verkrijgen van toeslagen bij de Rijksbelastingen. Vooraf weet een belanghebbende dat als de contributie wordt voldaan, deze wordt vergoed. Dat geeft meer zekerheid. Met die verkregen kennis betaalt men zelf de contributie aan de club. Daarna gaat men met bank- of giroafschrift naar de gemeente en krijgt het geld terug. De gemeente houdt de uitbetaling per kind bij zodat er niet teveel wordt uitgekeerd. Op die manier verloopt alles discreet. En verlost het verenigingen en sportleiders van een extra taak.

De gemeenteraad wordt binnenkort gekozen en men hoopt dat zij een goede keuze maken waardoor er in 2010 niemand in Leiden ‘buitenspel’ hoeft te staan.


Trainers en leiders aangekleed

Op de trainers-/leidersvergadering werd een lang gekoesterde wens gerealiseerd. Vanaf heden zijn de trainers en leiders herkenbaar aan hun coachjas, trainingspak en regenjack met daarop het Roodenburglogo en op de achterzijde de tekst “Roodenburgjeugd”. De artikelen zijn afkomstig uit onze kledinglijn van Errea. U begrijpt dat door het dragen van deze kleding de merknaam Roodenburg op waardige wijze wordt uitgedragen. Wandelend door een winkelcentrum zullen voorbijgangers een associatie leggen. “Daar gaat er één van die club die weer omhoog klimt”.


Buurtavond in clubhuis

Dinsdagavond 26 januari organiseert de gemeente Leiden een buurtavond in ons clubhuis. Op deze avond worden er voorstellen besproken die bewoners kunnen indienen of hebben ingediend waardoor de leefbaarheid in de wijk wordt vergroot. In Leiden Noord zijn veel actieve wijkbewoners, dus rekent de gemeente op een behoorlijke opkomst. Leiden Noord is immers geen “slaapwijk”. De avond begint om 19.00 uur.


Deze week

Een drukke week ter voorbereiding op het weekend. Er kon weer getraind worden.

Maandagavond was er een geanimeerde vergadering van de jeugdafdeling. Het zondagbestuur en de commissie Goed Gedrag waren in andere ruimten in de weer.

Dinsdagmorgen was Rinus de Bruin van de sponsorcommissie op het sportpark. Een sponsorbord van het advocaten- en notariskantoor Teekens Karstens werd als eerste bord van 2010 opgehangen. Toen hij klaar was, kwam A+ belettering langs met bord nummer 2. Rinus pakte zijn opgeborgen gereedschap weer uit en hing het sponsorbord van Errea op aan de lange zijde.

Dinsdagmiddag was er een kaart- en sjoelmiddag met als winnaar Bram de Roode die met scharrelrunderlappen aan de haal ging. Dinsdagavond ging de financiële commissie naar Den Haag. Hier was een bijeenkomst tussen sportbestuurders en Belastingdienst georganiseerd. Dinsdagavond was het trainingsveld weer ouderwets vol en speelde de zaterdag 1 een oefenwedstrijd op het kunstgrasveld bij Docos. De uitslag was 0-0.

Woensdagmiddag werd het in de loop van de middag drukker. Naast mini F en F-junioren verschenen er buurtkinderen, sleuteldropkinderen en sportende brandweerlieden die hun conditie op peil wilden houden. 60 actievelingen en veel ouders bevolkten sportpark Noord. Alle trainingen gingen deze week gewoon door.

Vrijdagmiddag waren er kinderen van de Elckerlyc school (een internationale lage school waar Engels de voertaal is) bezig met voetbaltraining. Het is een onderdeel van hun lespakket. In Leiden zijn de lagere scholen nog niet zo ver dat ze wekelijks “voetbaltraining” krijgen. Vol verwachting ging iedereen het weekend in.

De wedstrijden

De mini F (aangeduid als MP) speelde de eerste echte competitiewedstrijd tegen Kagia. Bij de mini F moeten er 2 velden worden uitgezet met doelen van 3 meter lang en 1 meter breed. In principe wordt er 4 tegen 4 gespeeld op 2 velden, halverwege de speeltijd wisselen de groepjes van tegenstander. Roodenburg had te maken met personele problemen. Een paar kinderen waren er niet. Deze wedstrijden moeten worden geleid door minstens 2 leiders. Omdat een van de Roodenburgleiders moest werken, nam een leider van Kagia het over. Oranje won, maar de kinderen beleefden veel plezier.
Voor de winter verloor de F3 nog van UDO. Nu hadden ze zelfs betere kansen en werd het 1-1. De F2 is hoger gaan spelen en tegenstander was Docos. Er stond een Dubbeldeman in het doel (opa Peter naast het doel), maar toch wist Roodenburg 2x te scoren. De F1 speelt twee klassen hoger en hoewel er meer weerstand was, wist F1 vijf keer het net te vinden.

De E1 speelde een gelijkopgaande wedstrijd met kansen over en weer. De uitslag was in overeenstemming met het spel 4-4.

De zaterdag 4 wilde graag spelen, maar tegenstander Lugdunum 2 za had te weinig spelers en daardoor ging de wedstrijd niet door.

Zaterdag 1 stond met de rust met 1-0 achter. Na de rust zette Roodenburg meer aan en met een paar fraaie doelpunten werd 2e klasser SVC’08 opzij gezet.

De A1 speelde tegen Rijnvogels A1 en moest het onderspit delven met 4-3. De wedstrijd ging gelijk op, maar de fysiek sterkere tegenstanders bezaten meer kracht en dat werkte in hun voordeel.

Zaterdagavond werd het zondagplezier van velen verpest. 5 centimeter sneeuw zorgde ervoor dat alle wedstrijden werden afgelast.

Uitslagen van zaterdag 23 januari

Roodenburg za - SVC 08: 3-1
Katwijk 5 - Roodenburg 2: 2-4
Roodenburg 4 - Lugdunum 2: tegenstander niet op komen dagen
Roodenburg A1 - Rijnvogels A1: 3-4
Foreholte C4 - Roodenburg C1: 3-3
Haagse Hout D1 - Roodenburg D1: 6-3
Lisse D8 - Roodenburg D2: 7-6
Roodenburg E1 - Rijnsb B E4: 4-4
Roodenburg F1 - VVSB F3: 5-0
Roodenburg F2 - Docos F3: 2-0
Roodenburg F3 - UDO F4: 1-1
Roodenburg MP - Kagia MP: 3-10

Uitslagen van zondag 24 januari

Alle wedstrijden werden afgelast.


Roodenburg heeft intercom

Er is deze week hard gewerkt aan de voordeur. Voorheen kon iedereen binnen wandelen. Dat klinkt gastvrij, maar je wilt toch graag weten en zien wie er voor de deur staat. Daarom heeft onze sponsor Randstad Elektrotechniek een intercomsysteem aangelegd voor het jongerenwerk en de club. Er is nu een bel en van degene die voor de deur staat wordt er onmiddellijk een gezichtscan gemaakt. Ongenode gasten blijven hierdoor buiten de burcht.


Ons clubblad De Blauwzwarter ligt deze week in de brievenbus

Elf verschillende schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan de nieuwe uitgave van ons clubblad “De Blauwzwarter”. Onze hoofdredacteur Henk Tegelaar is laaiend enthousiast over de inhoud en de verscheidenheid. Deze week wordt het clubblad bezorgd en de redactie wenst u veel leesplezier toe. Een digitale versie verschijnt er op de website, want een groot aantal geïnteresseerden wil weten wat er leeft binnen de club.


Komende week

Komende week gaat het echt los voor de zaterdag 1. Valken ‘68 heeft zich ontdaan van zijn trainer en de grote vraag is hoe de ploeg uit de startblokken komt. Een oefenwedstrijd tegen UVS werd deze week verloren met 0-6, maar dat is geen garantie dat er maar even gewonnen kan worden.

Zaterdagmorgen speelt er weer veel jeugd thuis. Zondag speelt het eerste team thuis tegen Warmunda. Er zijn deze zondag 5 thuiswedstrijden, dus belooft het een druk weekend te worden op Noord. Mits…

Programma voor zaterdag 30 januari

Valken ‘68 - Roodenburg: 14.30 uur
Rijnsburgse B 4 - Roodenburg 2: 12.45 uur
Valken 6 - Roodenburg 4: 12.00 uur
Blauw Zwart A1 - Roodenburg A1: 14.00 uur
Roodenburg C1 - Quick Boys C6: 11.30 uur
Roodenburg D1 - RCL D3: 10.00 uur
Valken D3M - Roodenburg D2: 9.00 uur
Roodenburg E1 - UVS E3: 10.00 uur
Roodenburg F1 - UDO F1: 10.00 uur
Roodenburg F2 - UVS F4: 9.00 uur
Roodenburg F3 - Lisse F7: 9.00 uur
Roodenburg MP - Lugdunum MF: 9.00 uur

Programma voor zondag 31 januari

Roodenburg - Warmunda: 14.30 uur
Roodenburg 3 - Alphense Boys 4: 10.00 uur
Roodenburg 4 - Leidse Boys 4: 12.00 uur
Warmunda 3 - Roodenburg 5: 14.00 uur
VVSB 4 - Roodenburg 6: 11.00 uur
Roodenburg 7 - UVS 4: 14.30 uur
Roodenburg da1 - MMO da 1: 10.00 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.