Roodenburg Actueel Week 3 2010

 

Scheidsrechters onmisbaar voor het leiden van het spel

(artikel 1 over de scheidsrechter)

De laatste twee jaar is Roodenburg qua ledenaantal sterk gegroeid. De consequentie is dat er meer thuiswedstrijden worden gespeeld en al die wedstrijden moeten worden geleid door scheidsrechters, want zonder leiding gaat het over het algemeen niet. Tot nu toe zijn er steeds arbiters voor handen. De uitdaging voor 2010 is om het aantal arbiters verder uit te breiden en nieuwe arbiters een KNVB cursus aan te bieden. Bij veel clubs is er een tekort aan arbiters. Wat je dan krijgt is dat ouders worden ingezet, een speler van het team moet fluiten, een willekeurige toeschouwer wordt van de tribune gepikt en zo zijn er meer situaties te verzinnen. Het zijn mensen die zich vaak niet goed hebben voorbereid op hun taak met alle gevolgen van dien.

Om het arbitertekort te verlichten is door bepaalde clubs als alternatieve straf het verplicht fluiten ingevoerd. Rode kaart is wedstrijd van de jeugd fluiten. De spelers helpen de club. De jeugd zal deze arbiter niet zien als iemand die in de fout is gegaan, maar als een voetballer die voor hen het spel zal leiden. Volgens de reglementen van de KNVB mag iemand die geschorst is geen functie uitoefenen. Voor het fluiten van jeugdwedstrijden door spelers die rood hebben gehad, zou een uitzondering gemaakt moeten worden. Trainers die een kaart pakken omdat ze het niet eens zijn met de arbiter, zouden ook een taak moeten krijgen. Wanneer de naam wordt vermeld op het wedstrijdformulier, volgt afhankelijk van de code het fluiten van een of meer wedstrijden voor de KNVB. Een trainer die een training kan leiden, moet in staat zijn om ook een wedstrijd te leiden. Het verlicht het tekort aan arbiters bij de KNVB.

Wie een willekeurig verhaal leest in de media over een scheidsrechter, die krijgt een verhaal voorgeschoteld zoals een journalist, een speler of een trainer het ziet. Een scheidsrechter zoekt nooit zelf de publiciteit op. Hij wordt geacht onpartijdig te zijn en mag van zijn bazen de emoties niet uiten. Door dit handelen houdt de arbiter afstand.

Het zou goed zijn als spelers of trainers meer te weten komen over problemen waarmee arbiters worden geconfronteerd. Wat betreft begrip krijgen voor de arbiter zou de krant niet alleen de trainers, maar ook de arbiter kunnen interviewen. Hoe heeft hij de wedstrijd beleeft en wat waren goede beslismomenten?

Bij de sportredactie is het devies aan de journalist om zo min mogelijk kritiek te uiten in het verslag op de arbiter. In het begin van het voetbalverslag van de jaren 30 eindigden veel verslagen met een opmerking over de scheidsrechter. Hier een paar voorbeelden uit ons laatste clubblad.

Roodenburg 2 – LFC 3 van 20/10/1930:

Toen de goed leidende heer Spierenburg einde floot had LFC met 3-0 gewonnen.

Roodenburg 2 – RCL 2 van 30-10-1930:

Toen kondigde scheidsrechter Betgen die deze wedstrijd leidde in plaats van de aangewezen arbiter het einde aan van deze prettige wedstrijd.

Roodenburg 1 – Lugdunum 2 van 17/11/1930:

Deze prettige wedstrijd werd door scheidsrechter De Boer op keurige wijze geleid.
Conclusie: niet alleen spelers benaderen tegenwoordig de scheidsrechter anders. De pers is in vergelijking met 80 jaar geleden ook anders gaan schrijven.

In volgende Actueels zal nader worden ingegaan op hoe een scheidsrechter een wedstrijd beleeft in de hoop dat u een andere kijk krijgt op de man/vrouw die zorgt dat velen hun partijtje kunnen spelen. Bent u enthousiast en wordt fluiten voor u een uitdaging, dan kunt u bij de club of bij de KNVB informatie krijgen over hoe u scheidsrechter kunt worden. Men kan daarbij verenigingsscheidsrechter worden. Deze fluiten wekelijks thuiswedstrijden bij de club. Bondsscheidsrechters worden aangesteld door de KNVB en fluiten iedere week bij een andere club.

De artikelen over de scheidsrechter worden iedere keer beëindigd met 3 spelregelvragen. Probeer ze te beantwoorden. Aan het eind van de actueel krijgt u de oplossing en de uitleg er bij.

 

Vraag 1

Een aanvaller schiet de bal vanaf de rechtsbuitenpositie op de rechterkant van het doel. Tegelijkertijd staat bij de linkerpaal een andere aanvaller in buitenspelpositie die niet naar de bal loopt en de keeper dus niet beïnvloedt. Wat moet de arbiter beslissen als de keeper de bal over de eigen doellat tipt (fluiten voor buitenspel of is het een corner)?

Vraag 2

Bij een schot op doel staat een aanvaller in de baan van het schot en in het gezichtsveld van de keeper die daardoor de bal niet ziet aankomen. De assistent-scheidsrechter ziet strafbaar buitenspel, maar houdt zijn vlag omlaag. Als de arbiter voor doelpunt heeft gefloten, wenkt de assistent-scheidsrechter naar de arbiter. De arbiter gaat naar hem toe en de assistent-scheidsrechter vertelt dat het hinderlijk buitenspel was. Wat zal de arbiter beslissen? Doelpunt of toch buitenspel?

Vraag 3

Voordat een penalty wordt genomen ziet de arbiter dat een aanvaller zonder zijn toestemming zich achter de doellijn bevindt. Hij staat dus niet in het veld. Nadat de scheidsrechter heeft gefloten, schiet een andere aanvaller de bal naast het doel. Wat zal de arbiter beslissen en wat moet een arbiter doen als de aanvaller wel had gescoord?

De antwoorden treft u onderaan dit artikel aan.


Jeugdtrainers-/jeugdleidersvergadering

Morgen, maandagavond 18 januari, is er een gezamenlijke vergadering van alle leiders en trainers. Deze vergadering begint om 20.15 uur in het jeugdhonk. Er staan een aantal interessante onderwerpen op het programma. Bent u verhinderd, e-mail dan tijdig naar de jeugdvoorzitter.


Nieuwe consul voor Roodenburg

Met ingang van 1 januari 2010 heeft de KNVB de heer P. Labrujere benoemd tot consul van sportpark Noord. De consul is de persoon die namens de KNVB de velden keurt. Hij bepaalt of er op een veld wedstrijden kunnen worden gespeeld. Het keuren van de velden gebeurt ’s morgens vroeg (8.00 uur) als de meeste leden zich nog eens een keer omdraaien. De heer Labrujere volgt onze consul Ton Pennenburg op. Vanaf deze zijde willen wij Ton Pennenburg dank zeggen voor al zijn werk dat hij voor de KNVB en de club heeft verricht.


Deze week

Woensdagmorgen was er een grote snoeiploeg op Noord. In de winter snoeien doet het groen in het voorjaar groeien. Er is gewerkt aan een nieuw bestelformulier voor de keuken, waardoor de klant sneller geholpen kan worden.

Verschillende commissies, afdelingen voerden overleg. Zaterdagbestuur, DB, sponsor-– en toernooicommissie kwamen bij elkaar.

Hoewel er zaterdag geen voetbal was, was er toch beweging in het clubgebouw. De A1 had een cursusbijeenkomst en zaterdag 1 en 4 gingen trainen. Zaterdag 4 zocht het strand op, want de nodige basisconditie is noodzakelijk om in de 2e helft van het seizoen “te vlammen”. De zaterdagselectie had ’s morgen een training en een lunch, ’s middags vond er een tennistoernooi plaats en de dag werd beëindigd met een voortreffelijk diner. Een diner uit eigen keuken en in eigen clubhuis.

Zondag trainde het 4e in de zaal en in de loop van de middag verdwenen de plassen van het kunstgrasveld. Om 16.00 uur waren er 30 man aan het voetballen op dit veld en het betekent dat komende week de trainingen op kunstgras kunnen worden hervat. Misschien is het een kwestie van inschikken. In het clubgebouw genoten mensen van 2 livewedstrijden.


Veranderingen op de website

Wie de homepage van onze website opent, ziet rechtsonderaan een maandkalender. Als men met de muis op een blauw vakje gaat staan, merkt men dat er op die dag een activiteit (event) staat gepland. U krijgt informatie over vergaderingen, livevoetbal, activiteiten, etc. Verschillende commissies hebben hun vergaderschema al aangeleverd, waardoor het voor iedereen mogelijk wordt om te zien wanneer er wordt vergaderd. Dit komt de onderlinge communicatie ten goede.

Met de foto’s is er meer mogelijk, dan een willekeurig bezoeker denkt. Klik op de foto, dan wordt u verwezen naar een serie foto’s. Klikt u nogmaals op de foto’s, dan worden sommige diavoorstellingen vergroot weergegeven. Als u start onder de foto op slideshow, verschijnt foto na foto op uw scherm. Probeer het maar eens met de wintercup. Een show met 151 foto’s trekt langs uw ogen. Zo leer je elke keer weer wat nieuws bij.


Komende week

Wanneer de veldomstandigheden het toelaten, oefent de zaterdag 1 thuis tegen SC’08. SC’08 is een fusieclub die is ontstaan uit SV’35 en JAC en die club komt uit in de 2e klasse C. In principe is er een thuiswedstrijd gepland. Er staan heel veel wedstrijden gepland voor de competitie. Naast de competitiewedstrijden zal er een schaduwprogramma worden gemaakt. Dit betekent dat als de competitie door de KNVB wordt afgelast en het kunstgrasveld wel bespeelbaar is, we dan vriendschappelijke wedstrijden spelen om zo in het ritme te komen. Met v.v. Koudekerk loopt er een afspraak om met veel teams tegen elkaar te spelen. Op de trainingen krijgen de spelers/ouders nadere informatie.

Programma voor zaterdag 23 januari
Vriendschappelijk

Roodenburg za - SC 08: 14.00 uur

Competitie

Katwijk 5 - Roodenburg 2: 15.30 uur
Roodenburg 4 - Lugdunum 2: 11.30 uur
Roodenburg A1 - Rijnvogels A1: 14.00 uur
Foreholte C4 - Roodenburg C1: 12.45 uur
Haagse Hout D1 - Roodenburg D1: 14.00 uur
Roodenburg E1 - Rijnsb B E4: 10.00 uur
Roodenburg F1 - VVSB F3: 10.00 uur
Roodenburg F2 - Docos F3: 9.00 uur
Roodenburg F3 - UDO F4: 9.00 uur
Roodenburg MP - Kagia MP: 9.00 uur

Programma voor zondag 24 januari

Haagse Hout - Roodenburg: 14.00 uur
Esto 3 - Roodenburg 2: 9.30 uur
Roodenburg 3 - ASC 3: 9.45 uur
Roodenburg 4 - Leidse Boys 3: 11.30 uur
Leidse boys 2 - Roodenburg 5: 12.15 uur
Roodenburg 6 - van Nispen 2: 11.00 uur
Roodenburg 7 - Teylingen 7: 14.30 uur
Lekkerkerk Da1 - Roodenburg Da1: 12.00 uur


Jeugdtrainingen op kunstgrasveld starten weer

Zondagmiddag was het kunstgrasveld weer groen en dat betekent dat de trainingen weer kunnen beginnen. De velden zijn nog niet zo ver. Als het ijs uit de sloot is en de drainage weer kan lopen, pas dan mag men na toestemming van de gemeente of de consul weer op de grasvelden. Vanaf maandag 18 januari 2010 wordt er weer door de jeugd getraind.


Antwoorden met uitleg van de spelregelvragen

Vraag 1

De bal wordt op de rechterkant op doel geschoten en de aanvaller bij de linkerpaal beïnvloedt de keeper niet. In dat geval is het corner.

Vraag 2

De assistent-scheidsrechter hanteerde de vlag verkeerd, want als het strafbaar buitenspel is, moet hij zijn vlag omhoog steken en houden. De arbiter hoeft het vlagsignaal van zijn assistent niet over te nemen. Omdat de aanvaller in de balbaan stond en de keeper niets kon zien door zijn opstelling, moet de arbiter de mening van de assistent overnemen. Dit betekent buitenspel en het spel hervatten met een indirecte vrije schop (vrije schop in tweeën).

Vraag 3

Als een penalty wordt genomen, moeten alle spelers zich op het speelveld bevinden. Een medespeler van de aanvaller staat buiten het speelveld achter de doellijn. Doordat het een fout is van de aanvallende partij, is er geen aanleiding om de penalty over te nemen. Het spel begint dan met een doelschop. Was er wel gescoord, dan moet de aanvaller die zonder toestemming het speelveld heeft verlaten, worden gewaarschuwd en moet de penalty worden overgenomen.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.