Roodenburg Actueel Week 2 2010

Wintertijd blessuretijd?

Volgens de weersverwachting blijft het nog vriezen en dat betekent dat trainers moeten improviseren. Het veld kan men niet op, het kunstgras is onbespeelbaar als er ijs op ligt en de zaal is dan een alternatief. De beste optie is in zo’n periode het strand.

Moet er op harde ondergrond worden geoefend, dan zul je spelers horen klagen over hun spieren, want die krijgen onbedoeld veel “aanslagen” te verwerken. De wintertijd is een moment dat spelers, indien zij zich niet goed voorbereiden, last kunnen krijgen van vervelende en soms langdurige blessures. Een aantal factoren waardoor een speler een blessure oploopt, worden in deze actueel doorgenomen.

Bij koud weer hoort een uitgebreide warming up (inlopen, loopvormen, rekken, sneller lopen, spring en startoefeningen) en deze vromen moeten in de juiste volgorde en via de juiste belasting worden uitgevoerd. Is het lichaam niet goed opgewarmd en begint men daarna met bijvoorbeeld sprintoefeningen, dan is de kans op een spierverrekking of spierscheuring zo maar aanwezig.

Goede sportkleding is een factor die een speler zelf in de hand heeft. Je hebt van die stoere mannen die nog even in korte broek verschijnen. Terwijl een trainer een oefening uitlegt, sluipt de kou toe en wordt er daarna even aangezet, dan is het zo maar gebeurt met de koopman.

Oude blessures blijken toch niet goed genezen. U kent ze, spelers die voor de winter niet hebben kunnen spelen omdat ze last hadden van een blessure. Ze hebben een paar weken niets gedaan en als ze in januari weer beginnen, voelen ze niets. Na een paar ronden inlopen, willen ze al meedoen met de groep en als de trainer dan vraagt hoe het gaat, dan is het antwoord “geen last“. De speler sluit aan bij de groepstraining en hoe vaak komt het dan niet voor dat na een kwartier “Leiden in last“ is. De blessure is teruggekomen, want hoewel de speler wat voelde, moest de tackle er toch nog even uit. Het gevolg is dat de speler wekenlang is uitgeschakeld.

Geblesseerde spelers doorlopen een ander traject. Voordat ze weer beginnen, wordt er eerst een bezoek gebracht aan de massageruimte. In overleg met de verzorger wordt er een herstelprogramma opgezet en uitgevoerd. Wanneer bij zwaardere belasting blijkt dat een speler het aankan, sluit hij aan bij de groep.

Spelers die mentale zwakte vertonen, hebben eveneens een grotere kans om geblesseerd te raken. Wie bang is in het duel, krijgt meestal de klap. Want trek je het pootje terug, dan haalt de ander vaak door.

Hebben spelers met alle bovenstaande tips rekening gehouden, dan kan het nog mis gaan. Het gaat dan over intensieve oefeningen , waarbij spieren eenzijdig worden belast. Denk daarbij aan de uithaalbeweging bij het schieten. Schietbewegingen zijn zeer explosief, waarbij een speler heel zijn ziel en zaligheid in het schot brengt, want hij wil die bal langs de keeper hebben. Hamstring- en liesblessures liggen op de loer. Vooral als deze oefeningen gedurende een langere tijd worden beoefend. Tijdens de training voelt men als speler vaak niets, maar een dag later loopt men trekkebenend.

Een andere schietoefening die afgeraden wordt, is de zogenaamde complexe schietoefening. Denk daarbij aan de heupvolley. Via een heupvolley trapt men een door de lucht aankomende bal op doel. Als de speelvoet de bal raakt, wordt alle kracht in de bal gelegd, maar de kans dat je alleen lucht raakt is veel groter. Het overstrekken kan het gevolg zijn, omdat de speelvoet weinig weerstand tegenkomt tijdens de zwaaiactie.

Het trainen op harde ondergronden kent dus zo haar gevaren. Train onder deze omstandigheden dan ook niet te lang.

Alle amateurtrainers beleven moeilijke tijden, want als trainer leer je in een cursus leert niet altijd hoe te handelen als de omstandigheden niet ideaal zijn.


Deze week

Eén van de gevaarlijkste plekken van Leiden was deze week de hoek Pieter Bothstraat en Joop Vervoornpad. Deze hoek loopt schuin op of af en vooral fietsers lagen met regelmaat op de grond. Het was dus een gevaarlijke bezigheid om naar Noord te komen.

Dinsdagmiddag bleef een aantal ouderen thuis, maar toch werd er door 16 man/vrouw gesjoeld en geklaverjast. Dinsdagavond was de eerste vergadering van 2010. De financiële commissie overlegde met de KNVB over een aantal zaken. Buiten voetballen was deze week niet mogelijk.

Zaterdag verbleef de zaterdagselectie op het strand en de A1 in de zaal. De zondagselectie zocht het zand op, beachvoetbal was er gepland.

De deadline voor het inleveren van stukjes voor ons nieuwe clubblad is zondagavond 10 januari 2009. Bent u ingesneeuwd en heeft u een goede hand van schrijven als Roodenburger, klim dan in de pen. Het e-mailadres van de redactie is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gouden speld voor Henny Wiggers

Oud-ondernemer Henny Wiggers is door het college van burgemeester en wethouders onderscheiden met de gouden speld van de gemeente Leiden voor externe relaties. Het ereteken werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Business Club Leiden (BCL) in Koetshuys de Burcht (een bekende omgeving!) opgespeld door burgemeester Henri Lenferink. Wiggers, oprichter van een aantal kledingzaken Henny’s Rits, kreeg de gouden speld voor zijn steun aan maatschappelijke organisaties en evenementen. Zo was hij oprichter van Sport 50, een groep zakenlieden die aanvankelijk voetbalclub Roodenburg ondersteunde, maar later als BCL een meer algemene organisatie werd.

Henny heeft veel voor Roodenburg betekent. Hij heeft bij ons gevoetbald en is er een reünie, dan is hij zeker van de partij. De BCL is vanuit Roodenburg een grote businessclub geworden, die onder andere de gehandicaptensport steunt.

Zoals u merkt, ontstaan er bij Roodenburg vaak goede initiatieven en onze sponsorcommissie ziet de binding van ondernemers en club als een van haar taken. Om die reden is er binnenkort een evenement te verwachten. Namens Roodenburg feliciteren wij Henny met zijn onderscheiding.


Cursus IVA nu online

De Drank en Horecawet vereist dat er altijd een barvrijwilliger aanwezig is die een Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) heeft gevolgd op tijden dat er alcohol wordt geschonken in het clubgebouw. In het verleden heeft een groot aantal barmedewerkers, samen met leden van Lugdunum, die cursus bij Roodenburg gevolgd. Er komen nieuwe barmedewerkers bij en voor hen is er nu een gratis online cursus ontworpen door de KNVB/NOC/NSF. Voor nieuwe barvrijwilligers vormen de inhoudelijke webpagina’s en de test een prima methode om een gekwalificeerde barvrijwilliger te worden. Voor anderen die de cursus al hebben gedaan is de elektronische leeromgeving handig om het geheugen op te frissen of om iets op te zoeken. Voor het bestuur is de online IVA een goed instrument om een verantwoord schenkbeleid binnen de vereniging te realiseren. Een van de kreten is bijvoorbeeld: Geen 16, geen druppel. Iets waar we bij Roodenburg geen last van hebben. Informatie en opgeven voor deze cursus kan bij onze secretaris Ger van Gemert.


Komende week

Als je kijkt naar de geplande wedstrijden, is er heel wat te doen. Maar dan zal het eerst “warm water moeten regenen” en zo ver is het nog niet. De weersverwachting tot volgend weekend ziet er niet goed uit. Kijk dus naar de NOS teletekst pagina 603 of het voetbal doorgaat. Roodenburg valt onder district West 2. Door de KNVB zijn de volgende wedstrijden vastgesteld.

Programma zaterdag 16 januari (competitie)

Roodenburg 2 za - RCL 3: aanvang 12.15 uur
Roodenburg 4 za - RCL 4: aanvang 11.30 uur
Roodenburg A1 - Katwijk A2: aanvang 14.00 uur
VVSB C4 - Roodenburg C1: aanvang 12.00 uur
Roodenburg D1 - van Nispen D1: aanvang 10.00 uur
Roodenburg D2 - Kagia D4M: aanvang 11.00 uur
GHC E3 - Roodenburg E1: aanvang 10.15 uur
Teylingen F1 - Roodenburg F1: aanvang 11.30 uur
Lisse F4 - Roodenburg F2: aanvang 10.15 uur
Quick B F10 - Roodenburg F3: aanvang 12.00 uur
DSO MF - Roodenburg MF: aanvang 9.00 uur

Programma zondag 17 januari (competitie)

Roodenburg 2 - Esto 2: aanvang 13.00 uur
Docos 5 - Roodenburg 3: aanvang 12.15 uur
Roodenburg 4 - Stompwijk 5: aanvang 11.30 uur
Lisse 4 - Roodenburg 5: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 6 - Teylingen 3: aanvang 11.00 uur
UVS 4 - Roodenburg 7: aanvang 10.15 uur
Gouderak Da 1 - Roodenburg Da1: aanvang 11.30 uur

De zaterdagselectie heeft voor komende zaterdag een trainingsdag gepland.

Bij de jeugd is tot nu toe nog weinig bekend. Gelet op de toestand van het kunstgrasveld is het moeilijk om schaduwwedstrijden te plannen. Een optie is het jeugdhonk waar nu teamactiviteiten kunnen worden gedaan.


Komende week geen jeugdtraining

De spelers doen er verstandig aan om contact te zoeken met hun jeugdtrainer. Gelet op de toestand van het kunstgras en de vooruitzichten dat het weer strenger gaat vriezen, is het niet mogelijk om buiten te trainen.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.