Roodenburg Actueel 2017 - week 53

 

 

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 53

 

 

 

LV ROODENBURG

 

Pieter Bothstraat 27, 2317 AP LEIDEN. 071- 5232157 (bestuurskamer) 071-5216900 (kantine)

WAT HEEFT VOETBAL VITAAL TOT NU TOE GEBRACHT?

Met uw welnemen neem ik een aantal gebeurtenissen van het afgelopen kalenderjaar met u door, waarbij het in Leiden qua voetballen allemaal vitaler moest gaan worden. Er werd zelfs een projectleider voor aangesteld, maar die is na 2 jaar al weer vertrokken. Wat die heeft bereikt en wat die heeft gekost, is ter beoordeling van de gemeenteraad.

 

 

 

450 leden, in iedere leeftijdsgroep een jeugdelftal, financieel gezond. Het zijn de uitgangspunten, die de clubs en KNVB hebben opgesteld. Maar het is een gekunsteld iets, want mensen verenigen zich niet zo maar. Ze moeten zich ergens toe aangetrokken voelen. Waarom is het leuk bij een club? Mensen voelen zich er thuis, de organisatie is goed, er is een bereidheid om samen te werken. Men kan op elkaar rekenen. Het zijn maar een paar argumenten om lid te worden van een club.

 

Een van de eisen van vitaliteit is het hebben van een jeugdafdeling. Kinderen moeten hun hele leven aan sport kunnen doen en contacten opbouwen. Kijk maar eens naar de plaats van de dorpsclub in de samenleving. Men begint te voetballen, ouders nemen een vrijwilligerstaak op zich en opa en oma staan langs de lijn om de kleinkinderen aan te moedigen.

 

Je kunt 40 goede spelers halen en een paar klassen hoger spelen, maar dat wil nog niet zeggen dat je daarmee 400 mensen gaat binden. Wat te denken van de uitzonderingspositie van LSVV 70. Als het woord "student" valt, dan lijkt het erop dat je anders moet kijken naar een op universitair niveau voetballend wezen, dan naar de "gewone Leidenaar". Ik vind dat een gemiste kans voor de Leidse politiek. Vooraf wordt een club uitgesloten om mee te werken aan het vitaal maken van het Leidse voetbal. Deze studenten mogen wel op gemeentegrond ballen, maar hun kwaliteiten zijn tot nu toe onbenut gebleven voor het Leidse voetbal. Hoeveel studenten van LSVV staan er op het trainingsveld om de Leidse jeugd te trainen? Hoeveel studenten zouden zich in commissie / bestuur verdienstelijk kunnen maken? Welk effect heeft dit op de vitaliteit van de Leidse clubs? Veel talent blijft nu voor de Leidse clubs onbenut. Wat zegt de projectleider hiervan?

 

Terugkomend op de jeugdafdelingen. Eigenlijk moeten de beste trainers richting de jeugdafdeling, maar sinds de crisis van 2008 is dat alleen maar minder geworden. Clubs zijn al genoeg kwijt om een hoofdtrainer binnen te halen, voor de jeugdtrainer blijft er niet veel over. En van de KNVB zou je hier een prikkel verwachten. Spelers in de 2de / 3de divisie en in de hoofdklasse hebben tegenwoordig vaak een zaakwaarnemer. Er gaan flinke bedragen om en op divisieniveau komt men regelmatig op de landelijke TV. Maar opleidingskosten betalen dat is even niet aan de orde. Goede jeugdtrainers hebben vaak een drive om spelers beter te maken. Maar waarom zou je als club een goede jeugdtrainer nemen, als een talent voor niets de deur uitgaat? Zo'n opleidingsvergoeding zorgt er voor, dat een club het jaar later weer zijn jeugdtrainer kan betalen.

 

Een "schrijnend" voorbeeld is Robert Susan. Hij speelt al een aantal jaren op niveau bij Katwijk, maar kijk ook eens naar de club waar hij vandaan komt. UDO, gezakt van de 2de naar de 4de klasse. Een club, die bitter weinig heeft terug gekregen voor haar goede werk. U begrijpt nu dat clubs argwanend zijn geworden om veel geld in de jeugd te steken. Misschien ligt hier wel de oorzaak van het verval van het Nederlandse voetbal? Wil je clubs vitaal houden, dan moet er een prikkel zijn om talent op te leiden en in deze tijd gaat het dan vaak om een financiële prikkel.

 

Een aspect dat bestuursleden aan het denken heeft gezet, was het faillissement van GHC, waarbij het bestuur aansprakelijk is gesteld. De schuld was fors en er zijn oorzaken aan te wijzen, waardoor dit is gebeurd. Maar het heeft bestuursleden van Roodenburg wel waakzaam gemaakt. Stel dat ik ook aansprakelijk word gesteld. Wil ik dat wel? Hoe betrouwbaar is de gemeente als gesprekspartner? Wil ik dit voor de samenleving nog wel doen? Op die manier kun je het woord "club" in de toekomst gewoon schrappen.

 

Dat brengt mij bij de Kersttoespraak van ZM de Koning. Hij hamerde op het samenzijn van mensen. Mensen leven steeds meer in hun eigen wereld. Ze weten niets meer van wat er om hen heen gebeurt. De iPhone is belangrijker geworden dan het gesprek. Ik denk dan, mooie woorden, maar hoe nu verder? Als je mensen aan het twijfelen, brengt om iets te doen voor de samenleving zoals hierboven gesteld is, ben je dan wel op de goede weg met de wens om vooral samen bezig te zijn? En dan specifiek voor Leiden. Is er niet een enorme kloof ontstaan tussen wat zich binnen de singels afspeelt en daar buiten? Is het geld niet onevenredig gespendeerd aan allerlei bouwwerken en is men het sociale bouwwerk uit het oog verloren?

 

Het Singelpark met zijn vele bruggen, de Kerstmarkt, de parkeergarages, de musea, winkelgebieden. Het gaat de 100 miljoen ruim te boven.

 

Ik heb wel eens het gevoel, dat men het fysieke contact met mensen van buiten de singels is kwijtgeraakt. Sla er als voorbeeld het Leidsch Dagblad eens op na. Hoe vaak zie je nog een bestuurder tussen de mensen?

 

Voor de economie van Leiden is een centrummanagement noodzakelijk, maar wordt het ook niet eens tijd voor een manager van buiten de singels? Een manager, die oog heeft voor het sociaal en economisch gebeuren buiten de singels. Waarom tref je geen sponsors uit het BioScience park aan bij de Leidse voetbalclubs? Om maar eens een voorbeeld te noemen. Ik kijk op dinsdagmiddag in de kerstvakantie naar de Eritrese weeskinderen, die iedere dag een balletje komen trappen op sportpark Noord. Een groot aantal van deze kinderen heeft Roodenburg de laatste maanden opgenomen. Soms moeten ze op zaterdagochtend op de fiets naar Quick Boys in Katwijk, een andere keer gaan ze met de bus naar Linschoten.

 

Volgende week houdt burgemeester Henri Lenferink zijn Nieuwjaarstoespraak in de Pieterskerk. Een toespraak, die vaak samen met zijn ambtenaren wordt voorbereid. Heel Leiden hangt aan zijn lippen. Een goednieuws show staat er op het menu. Maar is er alleen maar goed nieuws? De gewone man denkt daar anders over. Wat hem beroert wordt vaak niet gehoord. Men woont immers niet in hun wijk en men heeft geen weet wat daar gebeurt. Het verhaal van de weeskinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Wat kan de Leidse gemeenschap voor hen betekenen? Dit mag niet ontbreken in de Pieterskerk. De burgemeester is de aangewezen persoon om dit onder de aandacht te brengen, want hij is immers de vader van alle Leidenaars.

 

Met die boodschap stuur ik hem en zijn ambtenaren 2018 in en wens hun allen een gezond 2018 toe.

 

Jan Lovink.

NWJreceptie

 

HappyNewYear

 

 

Het bestuur wenst u allen een goed en gezond 2018 toe.

 

Deze foto is gemaakt van de reünisten, die op zaterdag 27 mei in staat waren om het

90 jarig bestaan te vieren. Fotograaf Johan Kranenburg.

 

 

DE CROWDFUNDACTIE

Het ambitieniveau is wat omlaag geschroefd. De actie is nu voor 2 doelen van 3 x 1 meter. In de corner werd afgelopen weken gesproken over de bitcoin en op zo'n moment gaan alle bellen rinkelen. De bezoekers kregen te horen, dat er niet op de bitcoin geld werd gezet, maar op een stijging van het goud. Dat is gelukt en de nettowinst was € 131. Dit was een rendement van 15% in twee weken tijd. Verder is er statiegeld uit de corner ingeleverd.

 

Het nieuwe bedrag is gekomen op € 575,90

 

Het streefbedrag is € 600, dus we zijn er bijna.

 

Wilt u meehelpen? Dit is het banknummer

Dit is ons banknummer : NL92INGB0000088089 van LV Roodenburg. vermeld daarbij CFWD doeltjes.

 

 

 

Iedere week is er een nieuwsbrief, waarbij ingenomen posities worden uitgelegd. De laatst ingenomen positie is de aanschaf van 100 AANDELEN GENERAL ELECTRIC voor $ 17,40

 

Deze belegging leggen we een tot twee jaar weg en kijken hoe dit bedrijf zich hersteld. 4 Nederlandse topanalisten zien in GE de kanshebber van 2018. Geert Schaaij van Beurgenoten, Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer, Winfried Steentjes en Jos Versteegh adviseren hun klanten om dit aandeel aan te schaffen.

 

Wie deze tip volgt, doet dit voor eigen risico. En als het lukt, dan hebben wij allang weer een nieuw doel waarvoor we sparen.

DE ZIJLCUP

Zaterdag vond in de Zijlhal het toernooi plaats om de Zijlcup. Roodenburg za deed aan dit toernooi mee, samen met clubs als FC Rijnland, LSVV 70, vv . Leiden, UVS, Lugdunum, Voorschoten zo en RCL.

 

Eerst spelen de teams een soort voorronde toernooi. Roodenburg nam het op tegen Voorschoten zo, LSVV en vv. Leiden Roodenburg wist eenmaal te winnen en de einduitslag van de poulewedstrijden was

 

1. vv Leiden 9 punten

2. LSVV 70 6 punten

3. Roodenburg za 3 punten

4. Voorschoten zo 0 punten

 

 

De uitslag van de andere poule was

 

1. Lugdunum 7 punten

2. FC Rijnland 4 punten

3. UVS 4 punten

4. RCL 1 punt

 

 

Na de poulewedstrijden is de strijd nog niet gestreden, want de nummer 1 van ppule A neemt het op tegen de nummer 4 van poule B enz.

 

De kwartfinale wedstrijden hebben tot de volgende resultaten geleid, waarbij de verliezer dus direct was uitgeschakeld.

 

RCL wint met 2-0 van vv. Leiden

UVS met 1-0 van LSVV

FC Rijnland met 3-2 van Roodenburg

Lugdunum met 2-0 van Voorschoten

 

 

In de halve finale wint RCL met strafschoppen van FC Rijnland en UVS verliest met 2-0 van Lugdunum.

 

De finale wordt uiteindelijk door RCL gewonnen. Ze nemen de strafschoppen beter dan Lugdunum.

 

De nummer 4 van de poule wordt dus de uiteindelijk winnaar van het toernooi.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.