Roodenburg Actueel 2017 - week 26

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 26

                            

                    

          Wat is de rol van de spelbegeleider?

 

Bij de 6 tegen 6 vorm (O.8 en O.9 vanaf seizoen 2017/’18 en O8 t/m O.10 vanaf seizoen 2018/’19) wordt het spel geleid door een spelbegeleider. De rol van spelbegeleider  is nieuw in het voetbal.

 

De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt alleen in wanneer de spelregels door de kinderen worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs het veld (op de lijn) mee met het spel en kan zo nodig het veld inlopen, bijvoorbeeld als het zicht op de situatie onvoldoende is. De spelbegeleider geeft de kinderen de ruimte om zo veel mogelijk te voetballen.

Bij de pupillen staat kennismaken met voetbal, plezier en veiligheid in het sporten voorop. Wat die spelers nu leren op het gebied van sportiviteit en spelregels, bepaalt hun verdere sportloopbaan. Daarom is het belangrijk dat pupillen een goede spelbegeleider hebben. Het gaat er vooral om dat kinderen lekker kunnen voetballen, leren wat  de spelregels zijn en zich daarbinnen kunnen ontwikkelen.

We adviseren de spelbegeleider aan de zijde van het veld te staan waar geen publiek  staat. Zodoende wordt hij niet afgeleid en belet de spelbegeleider het zicht van het publiek niet.

                   Wie kunnen spelbegeleider zijn?

 

Ouders van jonge jeugdleden zijn prima geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen. Een laagdrempelige manier om iets te doen voor / rondom het team.

Bestaande pupillenscheidsrechters, al is het natuurlijk wel een andere rol en taak.

Jeugdspelers, die hun competenties willen vergroten en in de nabije toekomst misschien pupillenscheidsrechter - of verenigingsscheidsrechter willen worden.

 

        Wat zijn de taken van de  spelbegeleider?

 

Voor de wedstrijd.

 

- Maakt kennis met de trainers / coaches van de betrokken teams.
- Maakt samen afspraken over een ieders rol, positie langs het veld, positief coachen en de time out.
- Stimuleert de spelers om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor de leuke wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd.

- Corrigeert door middel van een fluitsignaal indien de spelregels worden overtreden en wanneer de spelers deze niet goed toepassen (bijvoorbeeld de spelers voetballen door na een overtreding)  of ( het verkeerde team dribbelt de bal in na een uitbal).
- Legt het spel kort stil om uitleg te geven, wanneer er onduidelijkheid / onwetendheid  is rondom bepaalde spelregels / spelsituaties. - houdt de stand bij.

Na de wedstrijd

- laat de beide teams strafschoppen nemen.
- vult de uitslag in.

                   Hoe word je spelbegeleider?

 

Om spelbegeleider te worden, hoef je niet per se zelf te voetballen. Je kunt je aanmelden bij je vereniging, bij de scheidsrechterscoördinator Renzo Scanu of verantwoordelijke vanuit het (jeugd)bestuur.

De KNVB Academie is bezig leermiddelen te ontwikkelen, om vanaf komend seizoen spelbegeleiders op te kunnen leiden. De nieuwe opleiding biedt de mogelijkheid om met één pakket spelbegeleiders én pupillenscheidsrechters op te leiden. De leermiddelen zijn voor aanvang van het seizoen 2017/’18 gereed.

Alle verenigingen worden tijdig over de inhoud en mogelijkheden geïnformeerd. Verenigingen die al een opleiding pupillenscheidsrechter hebben aangevraagd, worden geïnformeerd over de wijzigingen en mogelijkheden. Reeds opgeleide pupillenscheidsrechters zijn met een extra instructie ten aanzien van hun rol en de spelregels, uitstekend inzetbaar als spelbegeleider in deze wedstrijdvorm.

 

DE WANDELGROEP

Dit jaar is Roodenburg gestart met een wandelgroepje. 6-9 personen gaan eens om de twee weken op donderdagmorgen een wandeling doen. Daarbij wordt de natuur opgezocht en de conditie getraind. Afgelopen donderdag vond de laatste wandeling plaats. Vanaf Roodenburg werd er gewandeld naar de wijk Poelgeest en was er vooral aandacht voor het vogelgebied, dat zich bevindt tussen de Leede en de woonwijk. De aankomst in Poelgeest was een verrassing. Een heimachine sloeg dermate hard, dat zelfs in de Merenwijk de dreunen goed hoorbaar waren. Het was een reden voor de vogels om verder weg te kruipen. Met Theo in ons midden, voorzien van een kijker kwam de groep aan haar trekken. De rietgors, de lepelaar, de Canadese gans, de putter en andere vogels werden bestudeerd. Theo gaf op enthousiaste wijze uitleg.

In september staat opnieuw een wandeling naar dit gebied op het programma. Dan is het vogeltrek en zijn er vaak bijzondere vogels, die fourageren in dit gebied..

De wandelgroep zal begin september weer starten met wandelingen van anderhalf uur tot maximaal twee uur. U kunt er alvast voor gaan trainen. Wandel iedere dag een half uurtje en voer de conditie op. Nadere mededelingen volgen via de RB actueel.

 

                ER WERD ZATERDAG GEVOETBALD.

Afgelopen zaterdagmiddag vond er een toernooitje plaats tussen een viertal recreatieteams. 7 tegen 7 met gemengde groepen. Roodenburg zorgde voor de scheidsrechters en de teams speelden hun potjes. In het clubgebouw de "oude getrouwen" van de club, die er een kaartje komen leggen en zij, die vrienden op zoeken. Na het toernooi was er een barbecue en was het dus prettig toeven op de club.

                        EN ER WERD SCHOONGEMAAKT.

Een grote groep mannen en kinderen, voorzien van knijpers en zakken, was bezig met het verwijderen van zwerfvuil in het park. Tijdens de wandeling viel ons het vuil in de Tuin van Noord al op. Terwijl er werd gevoetbald, deed deze groep een ronde rondom ons veld en waren we dus getuige van een extra schoonmaakbeurt, waarvoor dank.

Het was de laatste weken rustig op Noord. Corner en jeugdhonk gesloten. Gas terug genomen. Men is het normaal gaan vinden, dat er iedere avond mensen klaar staan om er voor te zorgen, dat men bij Roodenburg terecht kan. Een voetbalclub kent een zomerstop, een zomerstop om daarna weer fris aan een seizoen te kunnen beginnen.

Zondag is het Suikerfeest en komt er weer meer leven in de brouwerij.

Woensdag gaat de nieuwe C groep weer trainen.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.