Roodenburg Actueel 2017 - week 23

        Roodenburg actueel nr  23

                   VOETBAL KIJKEN,  MET EN NAAR MAROKKANEN

Eén van de verenigingen, waarvan ik lid ben, organiseert eens per 2 maanden een bijeenkomst, waarbij men gaat eten met een bepaalde groep mensen. Dat is bijvoorbeeld eten met mensen uit Syrië , Eritrea , enz. De bedoeling daarvan is dat men elkaar beter leert kennen en begrijpen.

Afgelopen woensdagavond kon er in de corner worden gekeken naar de wedstrijd Marokko - Nederland en een aantal jonge senioren zag dat de corner open was en schoof aan. "Jan, wat wordt het?"  vroeg men nadat de wedstrijd een paar minuten aan de gang was. Gelet op het spelbeeld gaat Nederland winnen, was mijn antwoord. Voor wie ben je, voor Nederland of voor Marokko, vroeg ik aan de jonge senior? Voor Marokko, want daar liggen mijn roots. Maar je bent hier geboren en getogen?  Mijn roots hebben een grotere betekenis voor mij, was zijn overtuigend antwoord.

Voor wie ben jij dan, was de wedervraag? Dat maakt mij niet uit, iedereen weet inmiddels dat ik geen voorkeur heb tijdens wedstrijden. Het gaat mij om het analyseren van het spel en eventuele gevolgen daarvan voor de komende trainingen.

De jongeren waren het niet eens met de keuze van de Marokkaanse bondscoach. Dat merkte ik in alles. 11 spelers, niemand die uitkomt in de Marokkaanse competitie. Maar vooral spelers, die zich allemaal willen manifesteren aan de bal. Elke aanval begint  bij elke speler opnieuw, iedere speler die de bal ontvangt gaat eerst een paar meter met de bal maken. Het spel is traag omdat de bal niet snel van man naar man gaat en men op die manier moeilijk een verdediging kan uitspelen.

Als je dan op zaterdagavond naar de CL finale kijkt, dan loopt bijna geen enkele speler met de bal. Het is gekeken hebben en spelen.

Terugkerend naar de wedstrijd van woensdagavond. Zonder bal zijn er zelfs op dit niveau weinig spelers tegelijkertijd in beweging. Zonder bal gaten trekken voor de ander, zonder bal zorgen dat de balbezitter meerdere opties heeft om de bal snel over te spelen, het zijn onderdelen van het voetbalspelletje die een ander maar moet doen. Het publiek gaat daar niet voor klappen. Die springen liever op als er een panna wordt gemaakt. Een panna op 50 meter van het doel en met daarna geen enkel rendement. In voetbal laten zien dat je met de bal dominant bent. En die dominantie komt dan tot uitdrukking door de tegenstander door de benen te spelen.

Het te weinig bewegen zonder bal geeft voor mij aanleiding om te poneren dat Zyech niets te zoeken heeft in het Marokkaans elftal. Aandachtig luistert men naar mijn argumentatie. "Een ploeg, waar niemand voor en zonder de bal beweegt, waar geen middenvelders zonder bal in de gaten sprinten, hoe en aan wie  moet Zyech dan die splijtende pass  geven?" Ik probeer de spelers een stukje tactiek mee te geven.

Als de eerste helft er op zit en Nederland met 1-0 voor staat, dan wordt er gevraagd of het jeugdhonk open kan. Men gaat over op tafeltennis. Slechts een enkeling komt in de tweede helft even kijken. Zijn tafeltenniswedstrijd zit er op en heeft even tijd. Eenmaal binnen, geeft men onverdroten aan, hoe over een international gedacht wordt in het verre Nederland. "Die had niet mogen spelen, die is slecht", enzovoort. Ik herken de manier hoe de Marokkaan kijkt naar een voetbalwedstrijd, die verloren lijkt te gaan. Mag ik zeggen, dat ze je dan afbranden? Het team deugt niet, de vereniging speelt te laag, men verlaat massaal de tribune. In Engeland zie ik de echte supporters. Die blijven tot het laatste moment achter hun ploeg staan en zingen. Wil je dus als Nederlandse club omhoog, dan heb je knokkers nodig, teamgeest en spelers, die begrijpen hoe het spel gespeeld moet worden. Een mentaliteitsverandering is noodzakelijk. Er zal moeten worden "geknokt", het verwerken van een teleurstelling doe je lachend en het resultaat is dat je straks in de maatschappij ook je mannetje kan staan.

Vorige week sprak ik tijdens het zondagtoernooi met een "oudere Marokkaan", de leeftijd van 70 jaar al ruim gepasseerd. Jan, "in Leiden zou het toch mogelijk moeten zijn om een zeer sterk eerste elftal te kunnen formeren met al die jonge gasten?"

Het antwoord, dat ik gaf was, deze: Dat zou best mogelijk kunnen zijn, maar dan moet je eerst de omstandigheden hebben georganiseerd en dat is vaak het probleem. Hoe organiseer je een sterke club, waar sterke spelers graag willen spelen?

1) De spelers moeten er van doordrongen zijn dat ze het kunnen. Ze moeten niet naar elkaar kijken, elkaar bekritiseren, maar voor elkaar door het vuur willen gaan. Het vraagt van iedereen teamdiscipline. Op tijd aanwezig op trainingen en wedstrijden. Met elkaar praten over voetbaltactiek. Whatsapp de deur uit, geen berichten delen over de ander, met zijn allen - en dat zijn dan minstens 18 man - een doel nastreven. Iedereen is verantwoordelijk voor het bereiken van dit doel. Dat doel bereik je ook, wanneer je kunt terugvallen op spelers uit andere teams. Dus een sterke seniorenafdeling met meerdere teams zorgt dat er veel aanloop is naar de club.

2) Om dit te bereiken heb je steun nog van sponsors. Er zijn steeds meer Leidse ondernemers van allochtone komaf, die best wat te makken hebben. Die moeten opstaan om de voorwaarden om te presteren mogelijk te maken. Ik heb het niet over betalen van spelers, maar wel om randvoorwaarden. Goed trainingsmateriaal, een hapje na de training of de wedstrijd, een mooi tenue, acties om toeschouwers te lokken naar een wedstrijd. Als ondernemers opstaan, pas dan kan er een fundament worden gelegd.

3) Op bestuurlijk vlak moeten dan een aantal zaken in orde zijn. Wie houdt toezicht op het technisch beleid, wie is verantwoordelijk voor de toeschouwers, die afkomen op het succes, wie ontvangt de tegenstander, de scheidsrechter, de sponsors. Al die taken moeten in de week voor de wedstrijd geregeld zijn. Je hebt minstens 10-15 man nodig, die zich achter het plan willen scharen en alleen dan kun je een sterke afdeling opbouwen. Alleen als dit alles geregeld is, dan is er een fundament om te presteren.

Het plan uitschrijven is één, de mensen er bij zoeken is twee.

Ik dwaal af en kom terug op het voetbal kijken. De wedstrijd op TV is afgelopen en Nederland wint met 1-2. Ik vraag aan de vertrekkende tafeltennis spelers, hoe het komt dat Marokko verloren heeft. Het antwoord spreekt voor zichzelf "de trainer is de oorzaak"

Wil je een sterke afdeling, dan is de laatste opmerking not done. Iedereen is verantwoordelijk en met zijn allen maak je een club, die sterk is.

Er is dus werk aan de winkel..

            DOELPUNT WOUT HOLVERDA OP FILM VASTGELEGD

Afgelopen zaterdagavond is er gevoetbald tussen 2 teams met "sterren". Dick Hoogendam heeft met zijn mobieltje een stuk van de wedstrijd gefilmd. Dat lukte tot dat de batterij leeg was. Dick heeft een eigen kanaal op You Tube. U moet dan gaan naar het You Tube kantaal van Dirk Hoogendam. Het doelpunt van Wout Holverda na een voorzet van Manny de Bruin is voor de eeuwigheid vastgelegd.

            WANDELVOETBAL, WAT MAG WEL EN WAT MAG NIET?

De KNVB propageert het meer bewegen door ouderen. Eén van de nieuwe spelvormen is het wandelvoetbal. Spelers van 60+ zouden op die manier weer tegen elkaar kunnen uitkomen. Er is om dit spel te spelen een instructiefilm gemaakt. Die is te vinden op het You Tubekanaal. Klik daarvoor op de onderstaande link

https://youtu.be/qtOOmgcdKJA

                   KOMENDE WANDELING WANDELGROEP

WANNEER?    DONDERDAG 8 JUNI, VERTREK 10.30 UUR

Om de twee weken wordt er door de gestaag groeiende wandelgroep vanaf Roodenburg gestart, Eén van de deelnemers heeft een route in het hoofd en in samenspraak wordt er dan gewandeld. De duur van de wandeling is 1 uur tot anderhalf uur en is zeer geschikt voor beginnende wandelaars, die over een beetje conditie beschikken.

Om 10.15 uur drinken we koffie in de corner en daarna gaan we op zoek naar natuur in de directe omgeving.

Meedoen?  Zorg  dan, dat u er donderdag bent.

         7 TEGEN 7 VOLGEND JAAR OP VRIJDAGAVOND.

Komend seizoen gaat een gedeelte van de spelers 35+ deelnemen aan een competitie op vrijdagavond.

Hoe gaat dit te werk?  De KNVB heeft competities voor spelers van 35+ en 45+. In een competitie komt men uit met minimaal 4 teams en de speelavond is de vrijdagavond. Er is een voorjaar- en een najaar competitie. Iedere deelnemende vereniging organiseert per competitie één thuistoernooi. Men ontvangt op die avond de andere teams en zorgt ook dat men na het toernooi voor een hapje.

Het oude Roodenburg 4 zaterdag is deze week ingeschreven voor de 35+ competitie en men gaat uitkomen in de 1ste klasse.

Naar aanleiding van het geslaagde 7 tegen 7 toernooi zijn er misschien ook andere groepen (bestaande uit minimaal 7 spelers), die een 7 tegen 7 team willen beginnen. De leeftijdsgrenzen zijn duidelijk. De deelnemers zijn of allen 35 plus of allen 45 plus.

Het 7 tegen 7 is een mooie manier om met vrienden, oud ploeggenoten, de voetbalschoenen weer uit het vet te halen. Het behoeven niet alleen oude Roodenburg vrienden te zijn, die een team wensen te formeren!

Inlichtingen over 7 tegen 7 kunt u iedere maandag verkrijgen bij het bestuur. Men vergadert om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur zijn er vertegenwoordigers aanwezig.

                        HALVE MARATHON  KOPPELKLAVERJASSEN

ZONDAG 11 JUNI,  AANVANG 11.00 UUR

Een groot aantal koppels heeft zich opgegeven voor de halve marathon koppelklaverjassen, die komende zondag voor de 2de keer zal gaan plaatsvinden. Het aantal deelnemers lag vorige week in de buurt van dat van vorig jaar en toen deden er 80 personen mee.

In de vorige RB actueel heb ik aangegeven, hoe men kan meedoen. Jean-Marc van Steenbergen en Mat de Boer nemen de organisatie van dit deel voor hun rekening.

Er is koffie, soep en een broodje en na afloop is er een gezamenlijke maaltijd. De "ingespeelde koppels" strijden voorts voor leuke prijzen.

We verwachten natuurlijk supporters en met dit onderdeel sluiten we de festiviteiten rondom het 90 jarig bestaan af.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.