Roodenburg Actueel 2017 - week 15

GoudenElftal1

 

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

Roodenburg actueel nr 15

================================================================

DE VROUW IN DE VOETBALVERENIGING TERUG NAAR 1966

Maandagmiddag ben ik aan het snuffelen in het Roodenburg archief en tref daar een serie clubbladen van de " De BlauwZwarter" aan. Een verhaal uit het nummer van oktober 1966 integreert mij. In deze uitgave geeft de redactie de vrouwen van de Roodenburg de gelegenheid om een stuk te schrijven over hun ervaringen met de club. De positie van de vrouw is gedurende de laatste halve eeuw flink veranderd. Alhoewel, de hedendaagse allochtone vrouw, moet haar plaats in de club nog zien te veroveren.

In 1966 kwamen de vrouwen dus voor het eerst aan bod en via het volgende artikel introduceerden zij zich.

VOOR DE NOORD LADIES

Reeds verschillende keren is aan ons het verzoek gericht een rubriekje in het cluborgaan op te nemen dat bestemd is voor de dames van onze leden. Hoewel wij in het begin hier een beetje sceptisch tegenover stonden, is de druk zo groot geworden, dat wij er niet meer onderuit konden en uiteindelijk zijn gezwicht. De vrouw gaat een steeds grotere plaats innemen in onze maatschappij en dat doet zich het moment ook gelden in de sportverenigingen, die vroeger hoofdzakelijk uit mannen bestond. Het zal ons dan ook niet verbazen als in de nabije toekomst de voetbalverenigingen gedeeltelijk door vrouwen worden geleid. Eén van de dames is bereid gevonden maandelijks een artikeltje te wijden aan de gebeurtenissen in en om onze vereniging gezien dus door de bril van een "Noord lady", we zullen ze maar Marianne noemen. Wij wensen Marianne veel succes en dat het een veelgelezen artikel mag worden.

Ladies van de Noordclub Roodenburg, ik heb het erg prettig gevonden, dat de redactie van de BlauwZwarter mij in de gelegenheid heeft gesteld maandelijks een woordje tot u te richten. Het zal U wel net zo vergaan als mij, dat het zondags alleen thuiszitten ons danig de keel is gaan uithangen. Uiteindelijk worden wij beschouwd als de gelijke van de man, daar hebben ze nu nog de pé over in, dus behoeven wij dat toch allemaal maar niet te nemen. Ik heb het dan ook een goede gedachte gevonden, dat men tot een vakorganisatie is overgegaan genaamd "De Noordladies" Een zeer verstandig besluit omdat men met z'n allen altijd meer kan bereiken dan als enkeling. Wij zullen de mannen eens laten zien, dat wij er ook zijn en ook weten dat de bal rond is en het een doelpunt is als onze mannen de bal in het doel van de tegenpartij trappen. ( En als de tegenpartij de bal in het doel van onze jongens, dan niet? redactie).

Ik moet echter wel weer toegeven , dat zij ook wel enkele goede eigenschappen bezitten. Het entree van de kantine is een stuk verbeterd, er liggen nu mooie gekleurde tegels, zodat de inloop van al dat zand nu gelukkig is afgelopen. Ook voor de omrastering van het hoofdterrein , dat noemen ze geloof ik zo omdat daar altijd het hoofdelftal speelt, liggen nu tegels. Ik heb dat altijd stom gevonden, dat zij dat niet meteen gedaan hebben. Men zegt wel eens dat vrouwen niet te begrijpen zijn, maar ik geloof dat de mannen in dit opzicht niet veel verschillen. Toch heeft e.e.a. wel een beter aanzicht gekregen en men zal bij Roodenburg deze mensen die dit nog hebben gedaan, in hun vrije tijd, wel dankbaar zijn

Aan één ding erger ik mij altijd, dat die mannen zo onbehouwen zijn. Neem nu eens die mooie bestuurskamer. Om te huilen, dat loopt maar in en uit, voeten vegen is er niet bij en je vraagt je af zijn er dan zoveel bestuursleden bij Roodenburg, het zit er altijd vol en de zaak opruimen is er niet bij.

Ik geloof niet dat ze dit thuis zouden moeten proberen en zo zie je maar weer al wij vrouwen er niet zijn gaat het mis en geloven zij het wel. Dames laten wij ze er nog eens op wijzen, dat men zich ook bij een ander netjes moet gedragen. Uiteindelijk moeten wij ze nog altijd een beetje opvoeden en worden wij daardoor voor op aangezien. Tot volgende maand, Marianne.

Het artikel uit de maand november 1966 wil ik u niet onthouden.

Het is anders weer een bewogen maand geweest, ladies. Is uw man ook zo nerveus geweest de laatste weken? Vooral als het weekend gaat naderen dan zijn ze niet te houden. Wat er nu precies aan de hand is, is me niet zo duidelijk, doch wat ik er zo van heb opgevangen, schijnt het 1e elftal het goed te doen. Ze noemen dat geloof ik wedstrijd- zenuwen. Nu die mannen lijken wel gek, de gehele dag gaat het maar over voetballen alsof er niets anders bestaat. Zelfs wij hangen er maar zo'n beetje bij en zouden ze liever Mat of Sam zoenen dan hun eigen vrouw. Terwijl ze toch zo slecht buiten ons kunnen want in de keuken staan hun handen meestal verkeerd. Twee weken geleden kwam mijn geliefde op een zondag binnenstormen, vloog me om de hals en schreeuwde "wij staan aan de kop". Eerst begreep ik er maar weinig van, maar toen hij tot bedaren was gekomen, begreep ik dat Roodenburg bovenaan de ranglijst stond. Ik vond het maar overdreven dat hij zich daar zo over opwond. Uiteindelijk vind ik die ruimtevluchten van de Amerikanen veel geweldiger en zou het beter zijn als hij zich eens wat meer opwond over de vele moeilijkheden die de mensen in Florence ondervinden bij die overstromingen.

Is uw man de laatste weken ook zo laat thuis gekomen? Ja, er schijnt weer heel wat vergaderd te zijn. Staat geloof ik in verband met het 40 jarig bestaan. Nu de feesten zijn op het ogenblik niet van de lucht, een meevallertje voor ons, dan hebben wij tenminste ook een gezellig avondje. Want in de week heb je maar weinig aan je eega. De ene keer moeten ze naar een bespreking, dan moet er weer getraind worden, 's zaterdags zijn ze jeugdleider, 's zondags natuurlijk naar het eerste en mochten ze eens een keertje thuis zijn dan slapen de heren. Wij moeten de koppen maar eens bij elkaar gaan steken en de vrouwelijke voetbalclub op gaan richten, dan kunnen zij ook eens een keertje op de kinderen passen. Ladies, let op uw zaak.

DEZE WEEK

Afgelopen maandag heeft Marcel Eradus, spelend in zaterdag 3 het straatwerk bij de ingang van de Roodenburcht hersteld. In het straatwerk is nu een tegel met een lieveheerbeestje geplaatst. Bij de club zijn er regelmatige klussen, die specialisten voor ons kunnen oplossen. Vaak klussen, die in een paar uur gepiept zijn. Dankzij de steun van leden kan op die manier de accommodatie onderhouden worden.

Bij het paaskaarten / sjoelen staat alles in het teken van het komende voorjaar. Een gezellige sfeer zorgt dat de vele deelnemers het naar hun zin hebben.
Op woensdag doen we in de corner een test met Marokkaanse sigaren. De Marokkaan hier te lande kent de sigaar nauwelijks. Vaak staat alleen moeder de vrouw in de keuken. (zie het 1966 verhaal van de vorige eeuw). Het is filodeeg met een gehakt vulling. Vooral de smaak van de vulling wordt getest door de kenners en men is niet ontevreden over de "eerste sigaartjes ".

Donderdag wandelen we met 6 personen de wandeling Mooi Noord. Het winderige weer zorgt er voor dat we 1 uur en 10 minuten wandelen door Leiden Noord. Een leuke wandeling voor beginnende wandelaars.

Hakim van zaterdag 1 vraagt op donderdag of er wat te eten is voordat hij gaat trainen. Ik wijs hem op de "sigaartjes". Eerst is men wantrouwend, maar na wat aandringen neemt hij de proef op de som. De smaak is perfect en in no time verdwijnt de rest van de sigaren in de mini - oven. De geboorte van een saucijzenbroodje is een feit. Alleen wordt er gekozen voor een ander soort deeg.

Zaterdag zijn onze mini F spelers op zoek naar paaseitjes. De trainers Ralph en Leon hebben samen met Willem Jan op het wetraveld en in de bosjes paaseieren verstopt. Het zoeken naar die eitjes als begin van de training, zorgt er voor dat de kinderen warm worden. De temperatuur is immers flink gedaald.

GESLAAGDE PAAS KLAVERJAS EN SJOELWEDSTRIJD

46 deelnemers en een paar supporters waren dinsdagmiddag present bij het Paas klaverjassen en sjoelen. De organisatie had voor iedereen een Paasprijs gekocht. Een zeer bruikbare prijs voor de paasmaaltijd, de borrel of de lunch.

Onze "jonge kok " was de dag er voor al in actie gekomen voor de bereiding van de gevulde eitjes Over de vulling kan men maar één ding zeggen. Ze was voortreffelijk. Ze vonden dan ook gretig aftrek, maar dat was er ook voor de asperges met ham en de Italiaanse toast met diverse vissalades.

Na drie ronden spelen mochten de deelnemers zelf hun prijs kiezen. De sterkste spelers en speelsters het eerst en daarna de rest. Een prijsuitreiking, die om die reden langer dan een kwartier duurde. Na het kaarten bleef het nog een uurtje onrustig op Noord. Komende dinsdag gaan we zoals gebruikelijk gewoon weer verder.

DERDE WANDELING EEN FEIT.

Met Henk en Toni op vakantie en Trudie en Jean Marc als nieuwe deelnemers bereidt de wandelgroep zich uit. De teller staat na 3 wandelingen op 8 personen. De derde wandeling staat op onze website en brengt de deelnemers door verschillende wijken van Leiden Noord. Voordat er werd gewandeld wordt er eerst koffie gedronken in de corner. De wandeling is vooral een sociaal gebeuren. Rustig bewegen, een praatje onderweg. De totale wandeling duurde 1 uur en 10 minuten en is uitstekend geschikt voor beginnende wandelaars, die wat aan hun conditie willen doen.

De vierde wandeling staat gepland op donderdagmorgen 11 mei. In verband met Koningsdag is er dan geen wandeling.

REUNIE NIEUWS

Zaterdag 27 mei vindt vanaf 19.30 uur de reünie plaats in verband met het 90 jarig bestaan van de club. Heeft u zich al aangemeld bij Hans de Graaf? Komt uw partner ook mee? Want tijdens de reünie treden Percey en zijn vrienden op en dat betekent dat de beentjes van de vloer gaan in de loop van de avond.

Voorzitter Raymond Keur is uitgedaagd door Percey om mee te spelen en verschijnt die avond met zijn saxofoon. Ik vraag mij af of er vooraf nog geoefend moet worden?

deelnemers0

 

aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ZIEKENBOEG

Ons lid Nico van Es, tot voor kort de oudste nog actieve voetballer is opgenomen in de ziekenboeg. Namens iedere Roodenburger wensen wij hem beterschap toe.

MAANDAG 2DE PAASDAG 17/4

Er wordt deze avond niet getraind. 's Middags speelt zondag 1 thuis tegen Moordrecht om 14.30 uur.

HET VOETBALGEBEUREN

Blauwe rook was er voorafgaande aan de wedstrijd van Roodenburg onder de 15 tegen Quick Boys onder de 15 tweede team. Quick Boys kon bij een gelijkspel of winst kampioen worden, Roodenburg had de laatste tijd een goede reeks neergezet. Ongeveer 50 supporters waren meegekomen.

JeugdO15

Na 10 minuten was het dat Quick Boys, dat aan de leiding kwam via een aanval over de rechterkant. Daarna ging de wedstrijd gelijk op . De Quick boys doelman kwam na 20 minuten in aanraking met spits Anass Bardaa, die de botsing moest bekopen met een blessure en van het veld moest worden gedragen. De rust was 0-1 en in de 2de helft duurde het tot 10 minuten voor tijd, voordat de 2de goal er in viel. Roodenburg en Quick Boys kregen beiden kansen, maar de aansluittreffer werd niet gemaakt. Het werd uiteindelijk 0-3 en namens Roodenburg waren er bloemen voor de beide trainers . De spelers van Quick Boys werden uitgebreid gefêteerd door hun supporters.

Zaterdag 3 nam het op tegen Oosterheem 5 en won ruim met 7-0. Roodenburg onder de 11 2de team ging op bezoek bij Voorschoten en won met 1-7. Roodenburg 4 nam de punten mee uit Wassenaar. Tegen Blauw Zwart 4 werd het 3- 5. De onder de 17 mocht een keer op het hoofdveld spelen. Meestal waren er 3 wedstrijden gelijk en was het wetraveld hun domein. De wedstrijd ging gelijk op en met spindoctor Jack de Vries op de tribune werd het uiteindelijk 3-2. Op zondag verschijnt er op instagram een filmpje , waarbij Mohammed El Gougari vlak voor tijd een penalty inschiet. Er blijken meer filmpjes te zijn gemaakt van scorende Roodenburgers. Van zondag 2 zijn er meerdere filmpjes gemaakt van scorende en falende schutters. Ze moeten echter nog geplaatst worden, pas dan kan Omar Maissa glunderen. De zaterdag 5 bleef ook aan de positieve kant van de score. Tegen DSO 11 werd het thuis 3-0.

ROODENBURG DOORDEWEEKS

dinsdag 18 april                          in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen./ sjoelen
                                                in de corner om 20.45 uur Real Madrid - Bayern Munchen.

woensdag 19 apr                       in de corner om 20.45 uur Barcelona - Juventus

vrijdag 21 apr                            in het jeugdhonk om 20.00 uur klaverjassen

 

HET GOUDEN ELFTAL

Het elftal krijgt meer kleur. De rechtshalf positie wordt ingenomen door Henk Buyn. De jonkies winnen het van de "oudere vedetten ".

Het Gouden elftal ziet er tot nu toe als volgt uit:

                                   GoudenElftal

Deze week kunt u stemmen over de middelste middenvelder. De man, die vaak zorgt voor de passes, maar ook verdedigend zijn mannetje staat.

Wie zijn er genomineerd?

1. Hans Tisseur
2. Erwin Verkuylen
3. Richard Gottmer
4. Peter van Houten
5. Kees Verver

Via de onderstaande link kunt u weer stemmen.

nl.surveymonkey.com/r/M5GNKYV

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.