Roodenburg Actueel 2017 - week 7

BijTanteJansSchlagweinKejoBV

 

Roodenburg actueel nr  7               

LV ROODENBURG

Pieter Bothstraat 27, 2317 AP LEIDEN. 071- 5232157 (bestuurskamer) 071-5216900 (kantine)

                                                                 CLUBLIEFDE EN VRIENDSCHAP

Vorige week werd er een familielid van mij begraven op de begraafplaats Zijlpoort. Har had veel gedaan voor de kerkgemeenschap van de kerk aan de Herensingel in Noord. In de dienst ging het over de liefde. Door zijn liefde voor zijn gezin en voor de gemeenschap waren er velen op zijn afscheid aanwezig.

Een paar fragmenten uit de afscheidsdienst zijn het overdenken zeker waard.

DE LIEFDE
ZONDER LIEFDE IS ALLES ZINLOOS.

Als je geen liefde hebt voor anderen, zijn je woorden zinloos. Als je geen liefde hebt voor anderen, dan beteken je niets.

Wat is liefde? Liefde is geduldig en vriendelijk zijn. Liefde is: niet jaloers zijn, niet vertellen hoe goed je bent, jezelf niet belangrijker vinden dan een ander. Door liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door liefde blijf je geloven en vertrouwen en blijf je volhouden.

Wat heeft dit nu met de club te maken? Een voetbalclub kan alleen maar bestaan en groeien als mensen liefde hebben voor de zaak. Wanneer ze er samen komen, samen sport bedrijven, met elkaar optrekken en elkaar steunen in goede en slechte tijden.

Jezelf  niet belangrijker vinden dan een ander.
Past dit in de cultuur?  De man, de zoon, die vaak op een voetstuk wordt gezet. En dan ben je teamlid en heb je een ondergeschikte rol? Hoe ga je er mee om? Niet spelen in bijvoorbeeld het allerhoogste team. Het is vaak een reden om te stoppen. Ze kunnen niet zonder mij en nu hebben ze mij niet nodig is een gedachte, die voorkomt bij een teleurgestelde speler, die niet uitkomt in het eerste team. Een goede voetbalclub bestaat uit vele elftallen. Met alleen eerste elftallen kan een club niet groeien. Is het een utopie of wordt het werkelijkheid dat er op zondag 4 of meer seniorenteams actief zijn, is een vraag, die in mij opkomt.

Als je liefde, vriendschap toont, dan moet dit ook onvoorwaardelijke liefde / vriendschap zijn. Onvoorwaardelijke liefde heb je voor iemand of voor iets, zonder dat je voorwaarden stelt.  Je inzetten, zonder dat je er bijvoorbeeld wat voor terug vraagt.

Wanneer je zelfs de huidige C junioren vraagt om iets te doen voor de club, dan is de eerste vraag: Wat krijg ik er voor terug? Welke vergoeding mag ik ontvangen als ik training ga geven?

 

Afgelopen maandagavond moest er een klus worden verricht. Na 5 minuten met een bezem in actie te zijn geweest, werd mij gevraagd. Wat levert het op?
Onvoorwaardelijk iets doen voor de ander wordt er waarschijnlijk van huis uit niet ingepompt. Het leidde tot boosheid van hun trainer. Als die vrijwilliger op zaterdagavond de corner open houdt om naar voetbal te kijken, dan wordt dit als normaal beschouwd. Hij doet dat voor niets. Vrijwillig dus. Waarom hij het doet, dringt bij menigeen niet door. In de Nederlandse maatschappij is je opofferen voor een ander iets, dat er met de paplepel wordt ingegoten. De huidige generatie kent het fenomeen van huis uit niet. Toch is het doen van vrijwilligerswerk  één van de belangrijkste peilers om samen te leven.

Liefde is ook volhouden. Een selectiegroep bestaat uit een tig aantal spelers. Soms neemt een trainer de beslissing, dat een speler in een team lager wordt opgesteld. Het is dan de levenskunst om te blijven komen en de anderen niet in de steek te laten. Het behoort bij de onvoorwaardelijke liefde voor de medemens, de medevoetballer.

Natuurlijk zijn er ook een groot aantal jongeren, jeugdigen, die wel doorzien wat clubleven inhoudt. Zij zetten zich belangeloos in, zij komen zelfs uit Leiden Zuid om de handen uit de mouwen te steken. Door hun inzet verkrijgen zij aanzien en zijn ze in staat om leeftijdsgenoten enthousiast te maken om mee te doen. Hun doel is duidelijk. Samen met elkaar willen ze iets opbouwen bij Roodenburg, maar ook voor zichzelf. Roodenburg kan voor de doorzettende allochtone jongere een geweldige opstap zijn om in de Nederlandse maatschappij een plek te vinden en om te slagen.

Hoe ze het moeten door doen? Door liefde te tonen voor de zaak.

 

uit het Leidsch Dagblad van 17/2/2017

                                               LEIDSE KUNSTGRASVELDEN BLIJVEN BESPEELD

De SP, PvdD en GroenLinks willen dat jonge kinderen niet meer voetballen op de Leidse kunstgrasvelden. Dit naar aanleiding van de tv-uitzending van Zembla.

Daarin werd aandacht geschonken aan een onderzoek van de Vrije Universiteit waaruit blijkt dat de rubber korrels die op de velden liggen verstrooid, wel degelijk schadelijke stoffen bevatten.

Leiden telt twaalf van dergelijke velden en daar kan gewoon op worden gespeeld, meent sportwethouder Paul Dirkse. Hij volgt daarmee de lijn van RIVM en GGD. Die zien in uitzending van Zembla geen aanleiding om het standpunt te wijzigen.

Het rubber in Leiden vervangen door kurkstrooisel kost omstreeks vier miljoen euro. Mocht Leiden ooit nieuwe kunstgrasvelden aanleggen, dan wordt het rubber wel vermeden, zo kondigde Dirkse aan.

 

HET VOETBALGEBEUREN

De bal rolde weer. Roodenburg onder 11 2de team stond vlak voor tijd nog met 4-3 voor, maar Ter Leede boog het om en won met 4-5. Roodenburg  onder 9 tweede team kwam niet in actie. Door ziekten verscheen Quick Boys niet op het vastgestelde tijdstip. Roodenburg onder 15 eerste team speelde gelijk tegen UVS tweede team en Roodenburg onder 17 eerste team verloor de wedstrijd tegen Van Nispen met 3-5. Roodenburg zaterdag 1 kon wederom van een hoger spelend team geen punten pakken. Van Nispen ging met een 0-2 overwinning naar huis. Roodenburg 3 en Roodenburg 4 wonnen hun thuiswedstrijd. Roodenburg 5 won de uitwedstrijd bij UVS,  Roodenburg onder 9 eerste team verloor de uitwedstrijd tegen VVSB en Roodenburg onder 11 eerste team won de uitwedstrijd tegen UVS 2de team met 2-4. Op zondag speelde de zondag 1 de derby tegen Gol Sport. Het was gezellig druk op de velden in Noord. Drukker om 15.30 uur dan bij Meerburg, waar maar 1 wedstrijd werd gespeeld. Op zondag is het sportpark een echte wijkvoorziening, waar velen op afkomen. Roodenburg zondag 1 voegde drie punten toe aan het totaal. Een wedstrijd met veel kansen aan weerszijden, maar individuele klasse bepaalde de eindstand. Einduitslag 4-1.

 

ROODENBURG DOORDEWEEKS

dinsdag 21 februari                        in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen / sjoelen

woensdag 22 februari                   in de corner om 20.45 uur championsleague voetbal
donderdag 23 februari                  in het clubgebouw om 19.00 uur darten

vrijdag 24 februari                          in het jeugdhonk om 20.00 uur klaverjassen.

 

PROGRAMMA KOMENDE WEEK THUIS

 

Za.

25/02

09:30

Roodenburg JO11-2 - Meerburg JO11-16G

co

 

Za.

25/02

12:30

Roodenburg 2 - Leiden 3

co

 

Za.

25/02

14:30

Roodenburg 1 - UDO 1

co

 

Zo.

26/02

14:30

Roodenburg 1 - VEP 1

   
           

PROGRAMMA UIT KOMEND WEEKEND

Za.

25/02

08:45

Noordwijk JO9-4 - Roodenburg JO9-1

co

 

Za.

25/02

10:00

HVV JO15-2 - Roodenburg JO15-1

co

 

Za.

25/02

10:30

RCL JO11-4 - Roodenburg JO11-1

co

 

Za.

25/02

12:00

Leidse Boys 1 - Roodenburg 3

co

 

Za.

25/02

14:00

Valken'68 5 - Roodenburg 5

   

 

Voetbal Vitaal, Roodenburg en Gemeente Leiden

Op donderdagavond 9 februari 2017 heeft het stadsbestuur van de Gemeente Leiden het onderwerp Voetbal Vitaal behandeld. Daartoe heeft de Raadscommissie Onderwijs en Samenleving over het onderwerp Voetbal Vitaal een vergadering belegd, waarbij het voor Voetbalvoorzitters mogelijk was inspraak te verrichten.

Zo heeft ook onze voorzitter Raymond Keur zijn woordje gedaan. Hieronder wordt zijn relaas in het geheel weergegeven, zoals dat vooraf aan de Raadscommissie ter beschikking was gesteld.

Na afloop van de Raadsvergadering berichtte sleutelstad.nl over deze vergadering, waarbij gesprekken zijn gevoerd met raadsleden en de voetbalvoorzitters. Door te klikken op de navolgende link kunt u deze rapportage bekijken en beluisteren:

http://sleutelstad.nl/2017/02/10/politiek-verdeeld-vervolgaanpak-voetbal-vitaal/

Maar nu eerst voorzitter Raymond Keur aan het woord:

(Voetbal Vitaal; Inspraak LV Roodenburg Raadscommissie O&S Leiden 09-02-2017)

De Leidse voetbalvereniging Roodenburg levert reeds vanaf het jaar 1998 bewust actief bijdragen aan de vitalisering van de Leidse samenleving op wijkniveau in Leiden-Noord en directe omgeving.

Als een van de sociale pijlers van het Wijkontwikkelingsplan Leiden-Noord werden zowel het Sportpark als de vereniging, onder voortvarende regie van o.m. wethouders Pechtold en Hillebrand, aan een lange termijnvisie geklonken om, na realisatie van het WOP-Noord, als een gezonde, gemêleerde, multiculturele (voetbal-)vereniging te functioneren, op een gemoderniseerd sportpark ………….

Zoals u weet is de realisatie van WOP-Noord ernstig vertraagd. Zowel in fysiek als sociaal opzicht. Wel 9 à 10 jaar vertraagd op de oorspronkelijke planning.

Recentelijk is de einddatum van het WOP zelfs opgeschoven naar (tenminste) 2020.

De realisatie van de groei van Roodenburg is navenant vertraagd.

Het sportpark raakt binnenkort ook nog eens voor langere tijd verscholen achter een grote sloop- en bouwput.

Tegen dit decor doet LV Roodenburg uitvoerig mee aan het programma Voetbal Vitaal, waarvan de noodzaak onderschreven wordt.

Op hoofdlijnen zijn 2 van de 3 aangelegde criteria van Voetbal Vitaal realistisch. Een jeugdafdeling is nl. de toekomst voor een club en schulden behoren in beginsel niet gemaakt te worden.

De in het beleidskader gestelde deadlines lijken echter geen rekening te houden met de complexiteit van het onderwerp (voetbal-)sport in een Stad van vele Gezichten.

De belangrijke maatschappelijke functie van een vereniging, als drager van de sport, de sportcultuur en de (sportieve) normen en waarden in Nederland, die functie,

hoort in een stad als Leiden, maar zeker in het gebied tussen Leiden-Noord en de Slaaghwijk, waar LV Roodenburg opereert, nadrukkelijker in het gemeentelijk beleid te worden verankerd en gefaciliteerd.

Immigratie en integratie, en bovenal de cumulatie daarvan in bepaalde wijken, levert bij de zeer toegankelijke en aantrekkelijke voetbalsport, specifieke maatschappelijke, financiële en organisatorische vraagstukken op die de, zelfs door de minister-president erkende, vaak armlastige amateurvoetbalverenigingen niet zonder hulp gaan oplossen.

Een vitale Leidse samenleving verlangt meer dan een beleidskader dat schijnbaar met grote haast accommodatieproblemen poogt te herschikken.

Sportbeleid moet meer zijn dan accommodatiebeleid. Het hoeden en kweken van een vitale vereniging gaat vooraf aan een vitaal sportklimaat, met Voetbal Vitaal als eindresultaat.

De aanvankelijk door diverse clubs gewenste bemiddelende rol van de gemeente lijkt heden door haarzelf uitgekleed tot een rol als gehaaste reorganisatie-regisseur die nu met stoom en kokend water de plooien met spoed wenst glad te strijken. Door strikt onderscheid te maken is een vruchtbare onderlinge conversatie tussen clubs nog altijd niet gestimuleerd, wellicht eerder gesmoord. Enkele Leidse clubs worden zelfs niet betrokken in het proces. Perverse prikkels en tegengestelde belangen dreigen de onderlinge verhoudingen te verslechteren.

Een van de feitelijke kritiekpunten betreft het gekozen ledenaantal: Daarbij werd een kwantitatief streven naar zo’n 450 leden steeds aangenomen als adequaat richtgetal.

Intussen is in het beleidskader het begrip “Spelende Leden” ingeslopen. Dat betekent veelal een verhoging van de ledennorm met 20%! Jammer genoeg is dit KNVB begrip niet met de verenigingen bediscussieerd. Dit “nieuwe” richtgetal doet geen recht aan de mogelijke diversiteit van de wijksportvereniging.

Dat er ook wekelijks meerdere ontmoetingen van oudgedienden plaatsvinden op het sportpark komt niet tot uitdrukking in deze cijfers. Ook het recreatief voetballen, zonder officiële competitieverplichtingen wordt steeds populairder en komt aldus niet in die cijfers tot uitdrukking. Toch kunnen deze zaken de clubvitaliteit gunstig beïnvloeden.

De verenigingseconomie van de sportvereniging is in onvoldoende mate een criterium voor de vitalisering van het Leidse Voetbal geworden. De passages in de raadsstukken over de club-financiën spreken alleen van financieel wanbeheer als grond voor schulden.

Dat moge in een aantal situaties dichtbij de waarheid komen, maar het zet verenigingsbesturen die jarenlang, in ons geval zelfs in overleg met de gemeente, zuinig sappelen, in een destructief kwaad daglicht, met kans op reputatieschade voor bestuursleden.

De oorzaak van de schulden kan nl. ook gezocht worden in slepende disputen en in de jarenlange ongelijke middelen- en kostentoedeling aan clubs, door de gemeente zelve in stand gehouden of bevorderd.

Dit ongelijke speelveld is niet voldoende verkend en leidt tot stagnatie van de mogelijkheden om samenwerking of ook fusies te bevorderen.

Zeer belangrijk voor de bestendige vitaliseringslag is positie van de Jeugdafdeling van een voetbalclub als Roodenburg. Een Jeugdafdeling, die op amateurniveau de vereniging veel meer kost dan ze oplevert. Daartoe zijn extra bijdragen vanuit de vereniging noodzakelijk, welke in de relatief armlastige omgeving, vooralsnog niet automatisch komen aanwaaien. De vervulling van die maatschappelijke taak heeft de fusiebereidheid van andere verenigingen nog niet bepaald aangewakkerd. De Gemeente Leiden kan haar achterstand bij het constructief stimuleren en doen slagen van vruchtbare fusies alsnog krachtdadig inlopen door de juiste stimulerende beleidsinstrumenten en beleidsmiddelen hierop te ontwikkelen en in te zetten.

Roodenburg vraagt u om beleidscontinuïteit ter zake de gevolgde uitgangspunten van het Wijk Ontwikkelings Plan Noord, die geheel niet strijdig zijn met Voetbal Vitaal:

Realisatie van een modern sportpark met daarop ook een gezonde gemêleerde, multiculturele voetbalvereniging.

Laat de kadernota Voetbal Vitaal dat vooral dienen en mogelijk maken,

zo niet volgend jaar, dan wel tegen uiterlijk 2021.

R.R. Keur,

Voorzitter LV Roodenburg

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.