Roodenburg Actueel 2017 - week 3

SchlagweinBijTanteJansKejoBV

 

Roodenburg actueel nr 3           

LV ROODENBURG

Pieter Bothstraat 27, 2317 AP LEIDEN. 071- 5232157 (bestuurskamer) 071-5216900 (kantine)

=========================================================

HET SCHEIDSRECHTERSPLAN VOOR DE JEUGD.

Vorige week is Renzo Scanu in het bezit gekomen van het certificaat van scheidsrechterscoördinator KNVB. Als werkstuk moest hij een plan presenteren hoe Roodenburg dit aanpakt. In deze actueel een aantal onderwerpen uit zijn verslag.

DE DOELSTELLING.

De doelstelling van dit scheidsrechtersplan is:

- Voldoende opgeleide scheidsrechters voor alle jeugdwedstrijden te verkrijgen.
- Het imago van de verenigingsscheidsrechter te verbeteren en een aantrekkelijk klimaat te scheppen, waarbij de verenigingsscheidsrechters plezier hebben in het fluiten van een wedstrijd, met respect behandeld worden en zich veilig voelen voor, tijdens en na de wedstrijd.
- De opleiding, begeleiding en kwaliteit van de arbitrage te waarborgen en daar waar nodig te verbeteren. - De doorstroming van jeugdscheidsrechter naar seniorenscheidsrechter te optimaliseren.


Om dit te realiseren is er bij Roodenburg een scheidsrechterscoördinator, die deel uitmaakt van het jeugdbestuur. Taken van deze functionaris bij Roodenburg zijn:

- Zorgt voor aanvang van het seizoen en in de winterstop voor een planning die aangeeft welke scheidsrechter is aangewezen voor een bepaalde wedstrijd. ( indien niet haalbaar, dan gebeurt dit wekelijks)
- Heeft inzicht in de kwaliteiten van een scheidsrechter, zodat hij bij het opmaken van een planning rekening kan houden met het toekennen van een scheidsrechter aan een wedstrijd (niveau).
- Zorgt er voor, dat deze planning wordt doorgegeven aan leiders/ trainers.
- Zorgt voor overhandigen van instructies aan nieuwe (jeugdige) scheidsrechters.
- Doet aan actieve werving, zodat er voldoende scheidsrechters zijn.

DE WERVING.
Bij Roodenburg worden onze jeugdspelers van onder de 15 en onder de 17 enthousiast gemaakt om wedstrijden te gaan fluiten. De corner is daarbij één van de plekken om toekomstige arbiters aan te spreken. Daarnaast zijn ouders, spelende leden doelgroepEN, die kunnen worden benaderd.

DE BEGELEIDING.
De scheidsrechterscoördinator begeleidt onze eigen pupillen, junioren en BOS scheidsrechters. Hierbij zal gebruikt worden gemaakt van begeleidingsrapporten van de KNVB.

BEHOUD.

Het werven van arbiters is al een hele klus, dus is het zaak om arbiters te behouden. Dit trachten we te doen door een klimaat te scheppen waarbij de scheidsrechters zich prettig voelen bij onze club en er voor te zorgen dat er altijd een aanspreekpunt is. (lid van jeugdbestuur/ hoofdbestuur).


Welke scheidsrechter fluit welke wedstrijd?
Hiervoor is er per categorie een profielschets gemaakt.

Verder is de organisatie beschreven voor de scheidsrechters als hij een wedstrijd gaat fluiten.

DE AMBITIE VAN ROODENBURG

Gezien het imago van Roodenburg, vinden wij het belangrijk, dat alle spelers een prettige wedstrijd beleven als ze verblijven op Noord.

Bij Roodenburg vinden wij sportiviteit het allerbelangrijkste.
Bij Roodenburg vinden wij respect voor de tegenstander belangrijk.
Bij Roodenburg geven wij geen commentaar op de scheidsrechter.
Bij Roodenburg wensen wij elkaar vooraf een prettige wedstrijd.
Bij Roodenburg geven wij elkaar en de scheidsrechter een hand.

Daarnaast kan de scheidsrechter bij punt 3 ook fouten maken, maar dat betekent wel, dat zijn/ haar beslissing wel degene is, die telt.

Tot slot is er door de club budget beschikbaar gesteld voor het opleiden van KNVB cursussen.

Enthousiast geworden , scheidsrechter worden?, meer weten? Kom op zaterdagmorgen of maandagavond even langs en wij praten u bij.

DEZE WEEK

Maandagavond wordt er door de oudere jeugd niet getraind. Om 20.00 uur speelt Marokko voor de Afrika Cup tegen de Belgische Congo. Iedereen , die groen/rood steunt, is goed gemutst. Trainer Gloire Kalangu is afkomstig van het andere kamp en verkiest een plek thuis om de wedstrijd te volgen. Zoals zo vaak gaat het de eerste wedstrijd voor de rood/ groenen mis. 0-1 voor Congo en als ik de Marokkaan spreek, dan ligt het aan de trainer. Vrijlopen zonder bal om een medespeler vrij te krijgen. Het behoort bij het vuile werk. Aanspeelpunten creëren. De Marokkaan wil liever laten zien, wat hij allemaal met de bal kan. Er is een mentaliteitsverandering nodig en de vraag is of dit cultureel mogelijk is.

Dinsdagavond oefent de zaterdag 1 tegen RCL 2. RCL blijkt de sterkere ploeg te zijn. Ze winnen met 3-5.

Woensdag het bericht dat oud Roodenburg speler Jeffrey van As de nieuwe technisch manager wordt van ADO Den Haag. Hij gaat zich bij FC Den Haag bezig houden met het eerste en tweede elftal en diverse jeugdelftallen.

Jean Marc van Steenbergen gaat volgend seizoen weer fluiten voor de KNVB. Binnenkort begint hij het de opleiding SO 3 omdat hij zijn B.O.S. diploma al heeft.

Vrijdag speelt Marokko zijn 2de wedstrijd. Ze winnen met 3-1 van Togo en er is dus nog hoop. Zondagmiddag loopt de buurt uit op het kunstgrasveld. Omstreeks 16.45 uur zijn er ongeveer 50 man tegelijk aan het voetballen. Oud aan de ene kant, jong aan de andere kant. Terugkomend uit Amsterdam zie ik in Oegstgeest ijstaferelen met families op het ijs. In Noord geen ijs, maar daar fungeert de bal als speelkameraad.

PROGRAMMA THUIS VOOR KOMEND WEEKEND

Za. 28/01 09:30 Roodenburg JO11-2 - WVC JO11-4 co  
Za. 28/01 09:30 Roodenburg JO9-2 - Blauw-Zwart JO9-5 co  
Za. 28/01 10:00 Roodenburg JO13-1 - UVS JO13-3 co  
Za. 28/01 12:30 Roodenburg 2 - Leiden 3 co  
Za. 28/01 14:30 Roodenburg 1 - UDO 1 co  
Za. 28/01 14:30 Roodenburg 5 - Roodenburg 4 co  
Zo. 29/01 11:00 Roodenburg 2 - Bernardus 7 co  
Zo. 29/01 14:30 Roodenburg 1 - Moordrecht 1 co  

PROGRAMMA UIT VOOR KOMEND WEEKEND

Za. 28/01 08:45 Noordwijk JO9-4 - Roodenburg JO9-1 co  
Za. 28/01 09:30 RCL JO11-4 - Roodenburg JO11-1 co  
Za. 28/01 09:45 RCL JO15-2 - Roodenburg JO15-1 co  
Za. 28/01 11:30 VVSB JO17-3 - Roodenburg JO17-1 co  
Za. 28/01 14:30 Roodenburg 5 - Roodenburg 4    

                                  PietVP

                               

                                 DEZE FOTO GING DEZE WEEK ROND OP FACEBOOK

We danken Paula voor deze bijdrage en moet u eens letten op het shirt. Volgens vele (oud) Roodenburgers was dit het mooiste Roodenburg shirt aller tijden. Het shirt met de "R".

Op de website is er een rubriek oproep aanmelding reünie geplaatst. Wanneer u op dit item klikt en dan doorgaat naar onderen, dan treft u daar het digitaal aanmeldingsformulier aan.

ROODENBURG DOORDEWEEKS

dinsdag 24 januari                              in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen/ sjoelen

                                                               in de corner om 20.00 uur Marokko - Ivoorkust

vrijdag 27 januari                                in het jeugdhonk klaverjassen.

KNVB MEDEDELING: Amateurvoetbal kiest voor vernieuwing pupillenvoetbal
Meer balcontacten, acties, goals en spelplezier bij jongste voetballers Het amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/’18 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillenvoetballers. Kinderen van 7 en 8 jaar gaan wedstrijden spelen op kleinere veldjes in kleinere teams, waardoor ze vaker aan de bal komen, meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau. De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar, stapsgewijs ingevoerd. Deze fasering is tot stand gekomen na zorgvuldig overleg met de verenigingen. De KNVB gaat de komende periode verenigingen intensief ondersteunen om de nieuwe wedstrijdvormen succesvol in de praktijk te brengen.  

“Ik vind het een goede zaak” – Willem van Hanegem

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Kinderen meer voetbalplezier geven en ze nog meer bij het spel betrekken. Dat is waar we het voor doen. Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren. Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal, terug op het voetbalveld. We nemen de komende twee jaar de tijd om de vernieuwingen zorgvuldig in te voeren. Dat doen we samen met onze verenigingen. Zij zijn de sleutel om dit voor de kinderen tot een succes te maken.

Kinderen meer aan de bal
In de vernieuwde opzet voetballen vanaf het seizoen 2017/’18 pupillen onder 8 en onder 9 jaar, op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt dribbelen en de rol van scheidsrechters wordt ingevuld door spelbegeleiders, om het spel voor kinderen in goede banen te leiden. In het huidige seizoen spelen deze leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een
half veld.

Overgang
In het seizoen 2018/'19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 jaar met de nieuwe wedstrijdvormen. Door dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en gedegen in te voeren.

Sportiviteit en respect inbedden in de voetbalcultuur
Als onderdeel van de studie naar vernieuwingen van het pupillenvoetbal, is er ook aandacht besteed aan andere waarden die kinderen meer voetbalplezier geven. Een element daarvan is de ranglijst. Bij pupillen onder 8 en onder 9 jaar worden vanaf volgend seizoen geen klassementen meer bijgehouden. Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal. Hiermee voorkomen we onnodige spanningen en onplezierige situaties. Wedstrijden winnen blijft van belang en de uitslagen worden gebruikt om teams van dezelfde sterkte tegen elkaar te laten spelen, zodat kinderen iedere week op hun niveau kunnen voetballen. ok het bijhouden van ranglijsten door de KNVB is onderdeel van de evaluatie met de verenigingen.

Aanvullend was het voorstel van de verenigingen om de jeugdvoetballers te laten opgroeien met sportieve handelingen, zoals het schudden van de hand van de tegenstander voor en na de wedstrijd. De KNVB neemt dit initiatief van de clubs graag over, aangezien dit bijdraagt aan een sportieve voetbalcultuur op langere termijn.

HET VOETBALGEBEUREN

Zaterdagmorgen was er rijp op de velden. Het had gevroren en op de sprieten was er ijsvorming. Wie dan op een spriet trapt, hoort de spriet knakken. Een reden om alle thuiswedstrijden in de morgen af te gelasten.
Het bekeravontuur voor de zaterdag 3 is sinds deze zaterdag voorbij. Na twee jaar ongeslagen te zijn werd er met 3-2 verloren in Lisserbroek van Kagia 3.
Zaterdag 5 kon wel spelen. 's Middags was het kunstgras ontdooid. Rijnvogels 6 werd met een 8-1 nederlaag naar huis gestuurd.
Zaterdag 1 oefende tegen LSVV '70. Er werd gespeeld op de Kikkerpolder. De eindstand was 2-2.
Alle jeugdwedstrijden werden afgelast. De onder de 15 had de bespreking al gehad, toen er bericht kwam uit Den Haag, dat ze niet behoefden te komen.

Op zondagmiddag is het hoofdveld afgelast. De zondag 1 mag niet uitwijken naar kunstgras en oefent tegen Warmunda 2. Het wordt een doelpuntrijke happening. Roodenburg zondag wint met 6-5.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.