Roodenburg Actueel 2016 - week 48

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 48

 

OP WEG NAAR HET 90 JARIG BESTAAN ( 9 )

ROODENBURG EN DE TOTO

HET BEGON MET DE EIGEN VOETBALPOOL IN 1956

In 1956 werd begonnen met de toen geheten voetbalpool, verder te noemen voetbaltoto, en elke vereniging had zijn eigen toto en stelde zijn eigen totoformulieren samen. De ingevulde formulieren konden worden ingeleverd bij de kapper of de kruidenier. Op vrijdagavond werden de ingevulde formulieren, met het geld, opgehaald. Op zaterdagmiddag werden, thuis bij de ouders van Ruud Wiggers, de formulieren verzameld en gecontroleerd en uiteraard ook het geld. Een deel van het geld ging naar de prijzenpot en de rest naar de penningmeester. Deze controle werd uitgevoerd door Dick Bonnet, Ruud Wiggers en Lau Zitman, destijds alle drie 21 jaar of jonger. Na de wedstrijden werden de formulieren bekeken om te bepalen wie de meeste uitslagen goed had geraden en dus de toto had gewonnen. Dick, Ruud en Lau waren de eerste poolcommissie van Roodenburg. Eind 1956 kwamen de volgende heren : I Arnoldus, P van Polanen, Chr Bosch, P van Leeuwen en A Zirkzee de ingevulde formulieren ook thuis ophalen. Vriendelijk werd er verzocht om de formulieren vooraf in te vullen, zodat de heren niet behoefden te wachten.

DE VOETBALBOND NAM DE ORGANISATIE VAN DE VOETBALPOOL OVER.

De toto werd één van de belangrijkste inkomstenbronnen van een amateurclub. Hoe meer mensen er meededen , des te meer inkomsten behaalde de club. Van de inleg kregen de clubs in het begin 40%. Later ging dit terug naar30%. Meedoen aan de toto ging als volgt:

Iedere week konden de deelnemers de uitslag raden van 15 wedstrijden. Dat waren meestal wedstrijden van de ere- en de eerste of tweede divisie. Wanneer men dacht dat de thuisclub ging winnen, dan kruiste men het eerste vakje in. (1) winst thuisclub. Dacht men dat de uitspelende club ging winnen dan werd vakje 2 gekruist en bij een gelijkspel kruiste men het derde vakje aan. Per wedstrijd mocht men maar één vakje kruisen. De hoofdprijs werd gewonnen als men alle vijftien wedstrijden juist had geraden. Had men 14 wedstrijden goed, dan kwam men in aanmerking voor de tweede prijs. Hadden meer deelnemers het aantal wedstrijd goed voorspeld, dan werd de prijs gedeeld. Om deel te nemen moest men 18 jaar of ouder zijn en men kon met meerdere rijtjes deelnemen. Hoe meer rijtjes, des te groter was de kans dat men kon winnen en de opbrengst voor de club werd groter. Iedere rij was pas geldig als er door de toto ophaler een zegel was geplakt. Iedere club kreeg van de bond eigen zegels. Het was ten strengste verboden om toto formulieren in te leveren bij andere verenigingen dan waarvan men lid was. Je mocht ook voor maar één club spelen. Men was verplicht om zelf na te kijken hoeveel wedstrijden men goed geraden had. Gingen er van de 15 wedstrijden minder dan 10 wedstrijden door, dan werden er geen prijzen uitgereikt en werd het bedrag toegevoegd aan het prijzenbedrag van de volgende pool. Had men 15 of 14 wedstrijden goed, dan moest men dit voor maandagavond 21.00 uur melden bij de voorzitter. Las men op maandagavond in de krant dat er nog geen winnaar was met 15 of 14 punten, dan moesten zij, die 13 punten hadden zich melden bij in ons geval de voorzitter. Had men een prijs gewonnen, dan moest men wachten op bericht van de KNVB. Men moest dan het totoformulier voorzien van zegel opzenden. Daarna werd er pas uitbetaald.

In 1958 moedigde het bestuur mensen aan om deel te nemen aan de toto. Voor de toto van 21 december 1958 stelde het bestuur een "extra kerstprijs van f 25,- " beschikbaar voor het lid dat het hoogst aantal punten zou behalen. Dat was de heer D van Ginkel uit de Lusthoflaan. Hij had 12 punten behaald.

Na deze kerstprijs besloot het bestuur in het vervolg een extra verenigingsprijs van f 10,- beschikbaar te stellen voor het lid dat het hoogst aantal punten in onze vereniging behaald. Indien er meerderen met hetzelfde aantal eindigden, dan besliste het lot.

Al snel gingen er grote bedragen in om en de Minister van Justitie wilde eerst de toto verbieden maar in 1960 werd de Loterijwet gewijzigd en sindsdien kwam er een eind aan de toto bij de verenigingen en wordt de toto georganiseerd door de Nationale Sporttotalisator.

Vele Roodenburgers hebben door de jaren heen meegewerkt aan de toto. In het boek met betrekking tot het 40 jarig jubileum werd er aandacht besteed aan het werk van de toto commissie.

                                              totocie

Op de foto staan: Leo Zwart, Eef van Tongeren en de vrouw van Leo Zwart, Coby Zwart. Deze foto werd gemaakt in het huis van Leo Zwart. Leo is als lid van het bestuur vele jaren commissaris materiaal geweest.

Jarenlang hebben Roodenburgers de formulieren opgehaald. Mensen als Herman Fasseur, Toon Ruitenbeek , Jan Uiterdijk kwamen wekelijks aan de deur en als het formulier niet klaar lag, dan kwam men rustig nog een keertje terug. Van Toon Ruitenbeek was bekend, dat hij regelmatig rolletjes snoep meenam voor de kinderen van de deelnemende totospelers. Anderen, die veel werk hebben verricht voor de toto waren Dik Bonnet, Hans de Graaf, Marcel Lens en Loek van Steenbergen.

ToonRuitenbeek

Op de foto Toon Ruitenbeek. Hij was niet alleen toto ophaler. Vele jaren heeft hij als grensrechter gefungeerd bij het tweede elftal en regelde hij de wedstrijdbal voor het eerste elftal.

De "ophalers" brachten hun formulieren in het begin , toen Roodenburg nog geen eigen clubhuis had, thuis bij de bestuursleden. Dit was dan bij Leo Zwart aan de Geregracht en bij Daan Penseel aan de Waardgracht. Later gebeurde dit op vrijdagavond op de club. Hier werden de formulieren gecontroleerd, de zegels werden nagekeken en als alles in orde was bevonden, dan bracht men de ingeleverde en ingevulde formulieren naar het bondsbureau. In het begin was dit op de Rijnsburgerweg, later in de Bloemerd te Leiderdorp. In de rij staan en wachten tot dat men aan de beurt was.

Naast de ophalers kon men de formulieren ook inleveren bij winkeliers. Adressen waren onder andere Koffiehuis de Haven van Koos Sierat aan de Haven, Het Postkantoortje , Lombokstraat 22, Tabak - en Lectuurshop Jannie Peper, Hooglandse Kerksteeg 10 en Sigarenwinkel Duivenvoorde , Mauritsstraat 5 te Leiden.

TotoFormulieren

Een drietal keer stond er een wedstrijd van Roodenburg op het toto formulier. In 1969 was dit de wedstrijd van Roodenburg tegen CVV. In 1973 deed Roodenburg mee aan het amateurkampioenschap van Nederland. De wedstrijden RBC - Roodenburg en Roodenburg tegen Eilermark treft u aan tussen belangrijke Duitse wedstrijden, die de mensen konden voorspellen. Op de hier getoonde wedstrijden het resultaat van de op zondag gespeelde wedstrijden.

DEZE WEEK

Dinsdag nemen veel mensen afscheid van Henk de Romijn. Een groot aantal is daarna aanwezig bij het Sint Nicolaas klaverjassen en sjoelen. 42 deelnemers gaan allen met een prijs huiswaarts. Onder hen Willem Hillebrandt, tegenwoordig wonen in het Westland. Willem komt deze middag langs . Het is een soort minireünie De oudere Roodenburger, die (eenmalig) aansluit bij het klaverjassen en sjoelen en dan alvast wat oude verhalen ophaalt.

Woensdagavond wipt Frank onverwachts langs. Frank is een docent van de cursus sportief coachen en wil eens kijken hoe het na zijn cursus gaat. Frank is positief verrast.

Bij de mini F en E pupillen ziet hij ouders, die meedoen bij de training, die door de aangestelde trainers/ stagiaire wordt gegeven.

Na de training is er met Leon Kloos, de jeugdcoördinator van Roodenburg een evaluatiegesprek. Deze week werd mij gevraagd waar alle artikelen staan in aanloop naar het 90 jarig bestaan. De artikelen worden door de webmasters geplaatst in de rubriek Roodenburg 90 jaar. Dit item treft men rechts bovenaan aan. Bij stukken over de jaren 60 en 70 mag ik de inbreng van Dik Bonnet en Lau Zitman niet onbesproken laten.

 

                         ALV121216

De algemene ledenvergadering is toegankelijk voor alle spelende en niet spelende leden en voor de ouders van de jeugdleden. In deze vergadering geeft het bestuur toelichting op het gevoerde beleid van de club en de plannen voor de toekomst. De belangrijkste vergadering dus van het verenigingsjaar.

ROODENBURG DOORDEWEEKS

maandagavond 5 december                     in de huiskamer 19.30 uur vergadering jeugdbestuur.

dinsdag 6 december                                in het clubgebouw 14.00 uur klaverjassen/ sjoelen

                                                            in de corner 20.45 uur Championsleague voetbal.

woensdag 7 december                            in de corner 20.45 uur Real Madrid - Borussia Dordtmund

donderdag 8 december                           in de bestuurskamer jubileumcommissie

vrijdag 9 december                                 in het jeugdhonk klaverjassen

HET VOETBALGEBEUREN

Ze moeten al vroeg op stap. Half acht op zaterdagmorgen verzamelen om naar Ter Leede te gaan. Coaches staan niet te trappelen om zo vroeg hun bed uit te komen. Bij vele clubs zijn het de ouders, die dan opstaan en het team begeleiden.
Dat lukt deze zaterdag eveneens bij de JO 11, tweede team. In Sassenheim wordt er met 4-5 gewonnen.
De JO 11 eerste team speelt thuis tegen Lugdunum en laat zich in de luren leggen. De Kikkers trekken aan het langste eind en winnen met 1-3.
De JO 9 eerste team wint nipt thuis van VVSB 3 met 3-2.
De JO 13 eerste team komt er niet aan te pas tegen Vooschoten 5. Met maar liefst 0-9 keren de Voorschotenaren huiswaarts.
De JO 17 eerste team loopt tegen zijn eerste nederlaag op. Van Nispen 1 wint in de Zilk met 5-2. Van Nispen hanteerde een 4-4-2 systeem en voor het eerst werd er gespeeld op een kunstgrasveld, in gestrooid met kurk. Een glad veld, waar men met voetbalschoenen maar moeilijk overeind bleef.
Tegelijkertijd is er deze zaterdagmorgen een Pietentraining. 25 kinderen van onder de 7 en onder de 9 doen mee aan het gebeuren. Een uitgebreid fotoverslag zal er verschijnen op facebook en website van Roodenburg.
De JO onder de 15 1 speelt deze zaterdag met 3-3 gelijk bij UVS tegen het 2de team.
Roodenburg 2 zaterdag wint met 3-2 van een combinatie-elftal van UDO- Oegstgeest.
Roodenburg 3 en 5 wonnen met duidelijke cijfers.
Roodenburg 4 liet de punten in de Kikkerpolder.
Roodenburg zaterdag 1 speelde na een achterstand zeer onrustig. Het hanteerde de lange bal en dan moet je hopen dat die goed valt. Wanneer je een aantal spitsen hebt, die je in positie moet brengen, dan moet dit via combinatievoetbal gebeuren. Leiden kwam op 0-1 nadat Roodenburg een penalty had gemist, zette een man extra neer in de verdediging en hield de nul. Een teleurstelling en dat lieten de Roodenburgers duidelijk merken. Velen stortten na het laatste fluitsignaal teleurgesteld op aarde.
Op zondag won de zondag 2, spelend op kunstgras van Gol Sport 6 met 3-2.
De zondag 1, spelend op het hoofdveld werd afgekeurd.

DE THUISWEDSTRIJDEN VOOR KOMEND WEEKEND Za.

10/12

09:30

Roodenburg JO11-2 - RCL JO11-9

co

Za.

10/12

09:30

Roodenburg JO9-2 - UDO JO9-3

co

Za.

10/12

10:00

Roodenburg JO13-1 - Haz. Boys JO13-1

co

Za.

10/12

12:30

Roodenburg 3 - Leidse Boys 1

co

Za.

10/12

12:30

Roodenburg 4 - Roodenburg 5

DE UITWEDSTRIJDEN VOOR KOMEND WEEKEND Za.

10/12

08:30

Quick Boys JO15-2 - Roodenburg JO15-1

co

Za.

10/12

08:30

Voorschoten'97 JO11-7 - Roodenburg JO11-1

co

Za.

10/12

12:30

Roodenburg 4 - Roodenburg 5

co

Za.

10/12

13:00

Rijnsb.Boys JO9-4 - Roodenburg JO9-1

co

Za.

10/12

13:45

RCL JO17-3 - Roodenburg JO17-1

co

Za.

10/12

14:00

Leiden 3 - Roodenburg 2

co

Za.

10/12

14:30

Woubrugge 1 - Roodenburg 1

co

Zo.

11/12

14:30

Delfia 1 - Roodenburg 1

co

Zo.

11/12

14:30

Bernardus 7 - Roodenburg 2

 

PIETENTRAINING EN PATAT

Zaterdagmorgen 3 december 2016. 25 kinderen (mini F en F pupillen) verzamelen zich op het kunstgrasveld. Een circuittraining onder leiding van Leon, Ralph, Willem Jan, Mohammed en La Toya staat er op het programma. In het grote doel hangen er allerlei cadeaus aan de lat. De estafette om ringen moet worden afgelegd in de zak van Sinterklaas. Kegels moeten er worden geworpen en natuurlijk ontbreekt het partijtje niet. Om de 10 minuten verplaatsen de groepen zich naar het volgende onderdeel. Wanneer iedereen het circuit heeft doorlopen is het tijd voor een bezoek aan het jeugdhonk.

In het jeugdhonk heeft Sint Nicolaas een groot aantal pakjes achtergelaten. Hij heeft het te druk en verontschuldigd zich aan "bovenmeester Leon".

Voor alle kinderen heeft Rabia patat gebakken en is er limonade. Daarna mag kind voor kind naar voor komen en krijgt iedereen een cadeau.

Pietentraining1

 

Pietentraining2

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.