Roodenburg Actueel 2016 - week 40

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr   40                                                                             

LV ROODENBURG

Pieter Bothstraat 27, 2317 AP LEIDEN. 071- 5232157 (bestuurskamer) 071-5216900 (kantine)

 

                            KUNSTGRAS EN DE KORRELS

In het programma van Zembla is er gewezen op de mogelijke relatie tussen met rubber in gestrooide kunstgrasvelden en kanker. Verklaring van KNVB.

Televisieprogramma Zembla besteedde woensdagavond aandacht aan mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR -rubbergranulaat, in kunstgrasvelden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op de met rubberen korrels ingestrooide kunstgrasvelden en vastgesteld dat er voor de sporters geen gezondheidsrisico’s zijn. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen concluderen.


Meer informatie

Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.

De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.


RIVM: 'Kunstgras is veilig'

De KNVB wil dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Voor wat betreft de gezondheidsrisico’s van SBR- rubbergranulaat, baseert de KNVB zich op de expertise en feitelijke informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland.

Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.

De Europese commissie is begin dit jaar een verkennend onderzoek gestart naar de gevolgen van rubberen producten, waaronder de rubberen korrels in kunstgrasvelden. De resultaten daarvan worden eind van het jaar verwacht.


Kunstgras voldoet aan alle normen

Kunstgrasvelden moeten veilig zijn om op te kunnen voetballen. Dat gaat zowel over voetbaltechnische eigenschappen - zoveel mogelijk als een echt grasveld - als de milieu- en gezondheidsaspecten. Het SBR- rubbergranulaat dat wordt ingestrooid in de Nederlandse kunstgrasvelden voldoet aan alle wettelijk vastgelegde normen en richtlijnen.

Bovendien voldoen de kunstgrasvelden in Nederland ook aan de regels met betrekking tot de speltechnische eisen van de FIFA en NOC*NSF. De KNVB adviseert verenigingen die kunstgras willen aanleggen over de richtlijnen en wettelijke normen, en ziet er voor de veiligheid en gezondheid van de voetballers op toe dat clubs hieraan voldoen.

KNVB in gesprek over alternatieven

Kunstgras is continu in ontwikkeling. De afgelopen jaren zijn er alternatieven voor rubberen korrels ontwikkeld die bijdragen aan een betere grasmat en milieuvriendelijker zijn. Een aantal voorbeelden is korrels van kurk of synthetisch rubber (TPE). Bijkomend voordeel is dat deze prettiger aanvoelen op warme dagen (geen geur en hitte).

De KNVB heeft eerder dit jaar vertegenwoordigers van overheidsinstanties (RIVM), gemeenten (VSG) en kunstgrasfabrikanten uitgenodigd om te praten over de kunstgrasvelden van de toekomst. De groeiende populariteit van kunstgras maakt dat de KNVB actief beleid voert op alle aspecten die te maken hebben met kunstgras. Een grasmat met de juiste speleigenschappen gaan daarbij hand in hand met veiligheid en gezondheid van de voetballers.

In een verklaring van de gemeente Leiden wordt gesteld, dat men de ontwikkelingen op de voet volgt.

Naar aanleiding van dit verhaal adviseert het RIVM dat iedereen na het spelen op een dergelijk veld moet douchen en schone kleren moet aantrekken.
DoCoS heeft als club de keeperstraining verplaatst naar grasvelden / grashoeken. Ook bij Roodenburg bestaat de mogelijkheid om keeperstraining uit te voeren op het wetraveld of het keepersveld naast de zittribune
.

DEZE WEEK

Het is dinsdagmiddag, de dag na 3 oktober. Tegen 14.00 uur zit de kantine vol. Ria is het nieuwe gezicht deze middag en we zijn in totaal met 54 personen. 11 tafels, 7 sjoelsters en een paar supporters. Er is duidelijk behoefte aan een stuk gezelligheid.

's Avonds speelt de onder de 13 jaar tegen de onder de 11 van Alphense Boys. Die kinderen zijn meer in beweging en combineren er flink op los.
Op woensdag een verhaal over Gokhan Yazici in het Leidsch Dagblad. Een speler, die tot de B leeftijd bij Roodenburg heeft gespeeld, daarna is vertrokken richting UVS en via Trapzanspor is uitgeleend aan Arsinsspor. Een speler, die op basis hiervan een plek verdient in de Wall of Fame van Roodenburg. Een kanttekening is op zijn plaats. Hebben Roodenburg en UVS geen recht op opleidingskosten voor een internationale transfer?
Woensdag komen de spelers van de zondag bij elkaar voor een praatsessie na de 13-2 nederlaag.
Donderdagavond vindt de ouderbijeenkomst plaats met de ouders van onder 13 jaar. Het is een goede bijeenkomst en ik merk dat veel ouders betrokken zijn bij het wel en wee van hun zoon.

Deze week staat vooral in het spelen op kunstgras met rubber korrels. Een aantal verenigingen traint uitsluitend op dergelijke velden en dat levert uiteraard ongerustheid op bij clubs en leden. Voor ons geldt dit net zo goed, omdat een groot deel van de teams het liefst traint op kunstgras. Roodenburg heeft echter ook een wetraveld, waarop getraind kan worden en daar wordt door meerdere teams gebruik van gemaakt.

===================================================================

VERANDERING TRAININGSTIJDEN ONDER DE 13 JAAR

De trainingen van de onder de 13 jaar zijn met ingang van maandag als volgt gewijzigd.

maandagavond  18.00 - 19.00 uur olv Gloire Kalangu.

donderdagavond 18.00 - 19.00 uur olv Ronald Jansen./ Souhail Mkmadmi.

==================================================================

PROGRAMMA KOMEND WEEKEND  THUIS

Za. 15/10 12:30 Roodenburg 3 - RKAVV 1 co  
Za. 15/10 12:30 Roodenburg 4 - BSC '68 5 co  
Za. 15/10 14:30 Roodenburg 5 - SVC'08 6 co  
Zo. 16/10 11:00 Roodenburg 2 - DoCoS 4    

PROGRAMMA KOMEND WEEKEND  UIT

Za. 15/10 15:00 Blauw-Zwart 1 - Roodenburg 1 co  
Za. 15/10 16:15 Quick Boys 9 - Roodenburg 2 co  
Zo. 16/10 14:30 Leidse Boys 1 - Roodenburg 1 co  

Voor de jeugd zijn er mogelijk in het weekend of in de vakantie activiteiten.  Dat wordt dan op de training meegedeeld. De trainingen gaan gewoon door tijdens de vakantie.

======================================================================

OP WEG NAAR DE VIERING VAN HET 90 JARIG BESTAAN (1)

Op het eerste artikel met betrekking tot het eerste veld en de oprichters is er gereageerd door Henk Nieuwenburg. Deze reactie lazen wij: 

Voor zover ik weet was mijn opa Beij, broers Du Prie, Fakkel de oprichters, allen uit de Rijndijkstraat, waar ik zelf heb gewoond van 1946 tot 1966. In ieder geval heb ik wat verhalen van mijn opa gehoord.

Groet Henk Nieuwenburg.

Tijdens de wedstrijd Roodenburg - KSD Marine werd mij verteld , dat de gebroeders Boom en Choufoer de oprichters waren. Zoals in de jubileumkrant van 1986 staat beschreven, blijft het onduidelijk wie de oprichters geweest zijn. Wel is zeker, dat het jongemannen waren uit de Rijndijkstraat.

====================================================================

                                               WIJKACADEMIE OPVOEDEN

                                               VAN VADER TOT VADER

Alle vaders zijn welkom. De wijkacademie daagt alle vaders uit de wijk uit hun visie te geven over de rol als opvoeder. Kom langs en denk mee

Wanneer?  vrijdagavond 14 oktober van 19.00 - 21.00 uur In het Huis van de Buurt  ( Eigen Wieken)

================================================================

HET VOETBALGEBEUREN

Dit weekend was de laatste speelronde van de bekercompetitie.
De onder de 9 jaar tweede team speelde een uitwedstrijd tegen Docos en voor het eerst wonnen ze met dubbele  cijfers. Het werd 1-10.
De wedstrijd van onder de 9 eerste team werd thuis gespeeld in plaats van uit bij Voorschoten. Op zondag kunnen de kinderen niet en het was geen probleem om bij Roodenburg te spelen op de zaterdagmorgen. Hierdoor is er meer leven in de brouwerij. Roodenburg won vooral via doelpunten in het laatste kwartier.
De onder de 11 jaar hield lange tijd goed stand, maar moest uiteindelijk met 1-5 buigen voor ARC.
Dat gold ook voor de onder de 13 jaar. Zij stonden voor rust met 4-0 achter, uiteindelijk werd het 1-5 voor Meerburg.
De onder de 15 had aan SJZ een geduchte tegenstander. Toch wist Roodenburg de winst naar zich toe te trekken 2-0 en kon het winnen van de bekerpoule door de mannen van Ramon Paardekooper gevierd worden.

JO15

In de kantine werden de spelers en trainer getrakteerd op patat en fricandel.

De komende week is er geen voetbal, dat door de KNVB wordt georganiseerd voor de jeugd. We gaan nu proberen een 2de team onder de 11 in te schrijven en daarmee is er één jeugdteam meer dan vorig seizoen. Met de mini F komen we dan in totaal op 8 teams.

De zaterdag 1 haalde flink uit tegen KSD Marine. Het werd 8-0 en de amusementwaarde voor de 125 toeschouwers was hoog. Door praten vielen er heel wat kaarten bij de Marine mensen. Komende zaterdag gaat de zaterdag 1 op bezoek bij koploper Blauw Zwart.

Zaterdag 2 verloor in een doelpuntrijke wedstrijd met 4-6 van LSVV 70 2.
De zaterdag 3 won van DSO 5 met  0-2, zaterdag 4 verloor van DSO 11 met 3-1 en Roodenburg 5 won uit bij Blauw Zwart 4 met 2-3.

Op zondag raadpleeg ik de uitslagen via het uitslagenbord van de website, wegens andere verplichtingen. De zondag 1 verliest met 1-8 van Altior. Gloire Kalangu doet mijns inziens namens Leiden amateurvoetbal verslag van deze wedstrijd. De uitslag van de zondag 2 blijf ik u schuldig.

ROODENBURG DOORDEWEEKS

maandag 10 oktober  19.15 uur in de trainerskamer vergadering jeugdbestuur                                    
                                   20.00 uur in de bestuurskamer jubileumcommissie
                                  
20.45 uur in de corner live voetbal Nederland - Frankrijk

dinsdag 11 oktober     14.00 uur in het clubgebouw                                    klaverjassen / sjoelen

vrijdag 14 oktober      20.00 uur in het jeugdhonk                                    klaverjassen

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.