Roodenburg Actueel 2016 - week 36

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 36

VOOR WIE IS WINNEN BELANGRIJK?

Tijdens een cursus voor coaches in het jeugdvoetbal kwam de kwestie ter sprake of het winnen van de wedstrijd voor spelers het belangrijkste is.

Iedereen, die dacht dat het antwoord ja was, moest gaan staan, was de opdracht van de cursusleider. Vrijwel alle coaches stonden op. Maar ze hadden het mis. Uit onderzoek van bewegingswetenschappers bleek dat jeugdspelers graag willen winnen, maar dat ze het nog belangrijker vinden om beter te leren spelen.

Dat zei de cursusleider en dat zeg ik ook steeds als trainerscoördinator.

Eerlijk gezegd waren de beginnende coaches niet overtuigd, maar menigeen ging eens  opletten hoe de spelers een nederlaag met het team verwerkten.

Vorige week was er een 0-18 nederlaag , maar kinderen zijn het natuurlijk ook weer snel vergeten. Trainers hebben er vaak meer moeite mee. De uitdaging voor een trainer is om dan aan de slag te gaan en spelers beter te maken.

Niet alleen trainers kicken op resultaat, jeugdbestuurders pronken maar al te graag met hun jeugdteam, dat kampioen wordt in de D of C klasse. Eenmaal aangekomen in de onder de 19 blijkt er bijna niets meer over.

Winnen geeft kinderen, coaches, ouders aanleiding tot vreugde. Maar meestal is dat dus van korte duur. Verliezen betekent treurnis, dat duurt vaak iets langer, maar wordt goedbeschouwd toch verbluffend snel verwerkt. Al na tien minuten lopen de jongens weer te dollen in de kantine en te zeuren om patat.

De werkelijkheid is dus anders, dan dat veel coaches denken en ook naar handelen. Winnen is een goede graadmeter om te zien hoe spelers en het team zich in de loop van de tijd ontwikkelen.

Winnen is het allerbelangrijkst voor vaders en moeders. Ze zien in hun zoon een nieuwe Messi, ze houden minutieus de stand bij en weten je zo te vertellen tegen wie zoonlief de komende drie wedstrijden gaat spelen.

Deze week stond er een mini F speler van 5 1/2 jaar voor de balie van de corner. Als ik niet over de balie was gebogen, dan had ik hem niet ontdekt. "Jan, komen er scouts bij Roodenburg?" was zijn vraag. Ik antwoordde Ja, maar bij UVS kwamen er meer wist hij te vertellen.. Het taalgebruik verraadde, dat vaderlief  hoge verwachtingen koestert ten opzichte van zijn zoon.

Een zoon, die op deze leeftijd met plezier achter een rollende bal dient aan te hollen.

( dit verhaal in een gedeeltelijke bewerking van een boek van Bert Bukman)

DEZE WEEK

Het is maandagmiddag en ik sta in de rij voor de kassa bij Hoogvliet. De man voor mij herken ik niet, maar vraagt Roodenburg? Mijn antwoord is ja en het blijkt Rob Schouten te zijn. In de jaren 75-80 was Rob de pupillentrainer van Roodenburg. Rob had een zwemachtergrond. Voetballers uit de Kooi konden wel ballen. Wat Rob hen vooral bijbracht was discipline. Rob was streng en dat hadden de talenten nodig. Rob ging door in de zwemsport, werd coach van het Nederlands waterpoloteam en is momenteel druk bezig met de plannen voor het nieuwe zwembad en het waterpolo in Leiden. Het was leuk om een trainer na 30-40 jaar weer eens de hand te schudden.

Op dinsdagmorgen sta ik voor de minimarkt van IBO Olekli in de Oranjegalerij aan de Frederik Hendriklaan in Leiderdorp. Ibo was de recente jaren scheidsrechter , assistent-scheidsrechter en jeugdtrainer bij Roodenburg. Recent is hij zelf een minimarkt begonnen. Een markt waar men terecht kan voor groente, brood, levensmiddelen enzovoorts. Hij laat mij zijn reclamebord zien IBO Minimarkt en vertelt, dat dit bord is aangemaakt door A plus. Het bedrijf dat bij Roodenburg ook diverse reclameborden geplaatst heeft. Wij wensen IBO veel voorspoed toe met zijn zaak. De keerzijde van de medaille is, dat hij geen wedstrijden meer kan fluiten, want supermarkt eigenaar ben je 7 dagen per week.

Op dinsdagmiddag begint het klaverjassen en sjoelen. 30 personen geven de eerste middag acte de presente. Op hetzelfde moment neemt Martine de keukenkasten onderhanden, zodat ze er weer spic en span uitzien.

Woensdagavond is een topavond om te trainen. Veel kinderen zijn er aanwezig op het sportpark. De mini F en F pupillen hollen als één groep achter de vele ballen aan, die meester Leon heeft meegenomen. Ook andere groepen zijn in grote getale aanwezig. Er is leven in de brouwerij.

Dat geldt ook voor de donderdagavond, wanneer de seniorengroepen in de weer zijn en iedereen zich opmaakt voor het eerste competitieweekend.

Vrijdagavond is er klaverjassen in het jeugdhonk. Ik tel ongeveer 23 deelnemende personen. Vroeger werd er bij iedere voetbalclub op vrijdagavond geklaverjast.

Wij zijn blij, dat deze traditie op Noord nog kan voortduren.

Dit weekend begint de competitie en is de 2de ronde van de beker. Als wijkclub kijk je er naar uit en ook wijkbewoners zijn dan in het weekend op het sportpark te vinden. Dan is het een afknapper, wanneer er het hele weekend twee wedstrijden op zaterdagmorgen worden gespeeld en dat er drie velden de rest van het weekend verlaten bij liggen. Velden, verscholen tussen de weg en de bomen. Zouden ze in Leiden Oost doorhebben, waar men op zo'n mooie locatie kan ballen? Er staan wel 11 uitwedstrijden gepland. Had dit niet anders gekund? Kleine clubs hebben het al moeilijk . En volgende week gebeurt het tegengestelde en speelt bijna iedereen thuis. Een wijkclub is gebaat bij veel voetbal gedurende het gehele weekend.

ROODENBURG DOORDEWEEKS

maandagavond 5 september om 19.15 uur  voetballen                                    Roodenburg JO onder 15 tegen Meerburg JO 2 onder de 15

dinsdagmiddag 6 september  14.00 uur in het clubgebouw

                                               klaverjassen/ sjoelen

dinsdagavond 6 september 20.45 uur in de corner                                                Zweden - Nederland

                                              

vrijdagavond 9 september  20.00 uur in het jeugdhonk                                                klaverjassen.

PROGRAMMA DOORDEWEEKS

Za. 10/09 09:35 Roodenburg JO11-1 - WVC JO11-1 be  
Za. 10/09 09:35 Roodenburg JO9-2 - Oegstgeest JO9-2 be  
Za. 10/09 10:00 Roodenburg JO15-1 - RCL JO15-2 be  
Za. 10/09 10:30 Roodenburg 3 - Noordwijk 5 be  
Za. 10/09 12:00 Roodenburg 4 - Foreholte 2 be  
Za. 10/09 12:00 Roodenburg JO17-1 - RCL JO17-2 be  
Za. 10/09 12:30 Roodenburg 2 - ARC 7 be  
Za. 10/09 14:30 Roodenburg 1 - Oosterheem 1 co  
Za. 10/09 14:30 Roodenburg 5 - DoCoS 3 be  
Zo. 11/09 11:00 Roodenburg 2 - MMO 3 be  
Zo. 11/09 14:30 Roodenburg 1 - Bernardus 1    

PROGRAMMA UIT DEZE WEEK

Di. 06/09 19:00 Blauw-Zwart JO17-2 - Roodenburg JO17-1 be  
Za. 10/09 08:30 DoCoS JO9-3G - Roodenburg JO9-1 be  
Za. 10/09 11:30 Koudekerk JO13-1 - Roodenburg JO13-1 be  

HET VOETBALGEBEUREN

Was het vorige week nog een grote nederlaag, nu kon de onder de 11 goed meekomen en werd er met 4-2 verloren van Woubrugge. De onder de 9 2de groep won de uitwedstrijd tegen FC Lisse met 0-5. Jammer was het dat de beoogde lunch voor de wedstrijd tussen de beide teams geen doorgang kon vinden.

Thuis kwam de JO onder de 9 jaar 1 in actie tegen Meerburg. Het werd een spannende wedstrijd. Beide teams hadden kans op de overwinning, maar het was uiteindelijk Meerburg, dat aan het langste eind trok.

Op het hoofdveld speelde de onder de 13 jaar tegen Stompwijk onder 13 jaar.. In de eerste helft kwam de ploeg met 2-0 achter. Stompwijk liep verder uit naar 0-3. In het laatste kwartier kwam Roodenburg terug en verloor uiteindelijk met 2-3.

De zaterdag 5 moest al vroeg aan de bak tegen Wanica star. De bekerwedstrijd werd gewonnen met 0-2. De zaterdag 4 speelde met 2-2 gelijk bij RCL 8. De zaterdag 3 deed dit eveneens in de uitwedstrijd tegen Zevenhoven 3. De zaterdag 2 verloor in de laatste minuten van FC Lisse 4 en de zaterdag 1 begon met een knappe overwinning bij UDO. Hier werd het 0-5.

Op zondag speelt de zondag 2 met 3-3 gelijk uit bij HVV. De zondag 1 verliest het uitduel tegen Moordrecht met 7-4. In de eerste helft kreeg de zondag 1 wel 20 kansen, maar men nam onvoldoende afstand van de tegenpartij. Zij gingen wel effectief om met de kansen en trokken de wedstrijd hun kant op.

De wedstrijden van JO onder 17 en onder 15 werden verplaatst naar doordeweeks..

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.