Roodenburg Actueel 2016 - week 27

BijTanteJansKejoBVSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 27

LV ROODENBURG

Pieter Bothstraat 27, 2317 AP LEIDEN. 071- 5232157 (bestuurskamer) 071-5216900 (kantine)

=========================================================

DE INDELINGEN VAN DE ZATERDAG 1 EN ZONDAG 1 VOOR SEIZOEN 2016-2017

zaterdag 1 4de klasse A: Blauw Zwart, KSD/Marine, LVV Football Factory, v.v. Leiden, Van Nispen, Oegstgeest, Oosterheem, FC Rijnland zat, Roodenburg, UDO, VVSB, sv Wassenaar, WVC en Woubrugge.

zondag 1 4de klasse A: ASW, Altior, Bernardus, DIOS uit Nieuw Vennep, Delfia, Floreant, Gol Sport, Leidse Boys, Moordrecht, RKDES uit Kudelstaart, Roodenburg, SVH, Taurus en VEP.

Als wijkclub vinden we het belangrijk dat mensen bij ons kunnen sporten en elkaar sociaal kunnen ontmoeten. Naast voetballen is wandelen een uitstekende manier voor ouderen om bezig te zijn. Op de website van de club staat bijvoorbeeld een route door Leiden Noord, die wandelaars nog regelmatig lopen. Er zijn Roodenburgers, die samen wandelen en weer anderen denken na om dit ook te gaan doen. Deze route is geschreven voor beginnende wandelaars. Een wandeling voor (oud) voetballers , maar net zo goed voor de echtgenoten van de spelers.

WANDELROUTE VAN ROODENBURG NAAR RCL EN VICE VERSA

Deze route is ongeveer 6 kilometer lang. We gaan de stad weer uit, doorkruisen de Boterhuispolder, slaan dan rechtsaf in de richting van woonwijk Leyhof. We wandelen via de achterzijde van park de Bloemerd naar RCL. Terug naar Roodenburg gaan we de brug over en direct rechtsaf. We wandelen nu langs de Dwarswatering richting de Provincialeweg Leiden - Roelofarendsveen en terug naar Noord.

We starten weer vanaf het parkeerterrein van Roodenburg. Vanaf de ingang gaan we direct linksaf en wandelen op het Joop Vervoornpad. Dit lopen we helemaal af en slaan rechtsaf de Abraham Crijnssenstraat op. Aangekomen bij de stoplichten steken we de IJsselmeerlaan over en blijven aan de linkerkant van de Willem de Zwijgerlaan. We passeren het tankstation van Huisman aan de linkerkant, wandelen over de Zijlbrug en na de Zijlbrug nemen we de trap aan de linkerkant. We zijn nu aangekomen bij de Zijlstroom / Zijldijk.

Hier steken we over, zodat we langs de Zijl wandelen. Na ongeveer 60 meter komt u aan de rechterkant een oude Meelfabriek tegen. De voormalige meelfabriek Zijlstroom is een blokvormig drielaags pand uit 1916. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als brasserie en is er een kookstudio in gevestigd. Wanneer u verder wandelt, dan passeert u de ligplaats van www.partyboot.nl. en koffietent het Dobbertje. Na 400 meter krijgt u te maken met een T kruising ( Nieuweweg). Hier slaan we rechtsaf de Nieuweweg in. Bij de ingang van de Nieuweweg staat een slagboom. Op deze weg, ook wel de "bomenweg" genoemd komt u geen autoverkeer tegen. U wandelt nu in de Boterhuispolder. Links ziet u de boerderijen, richting de Kaag, rechts de nieuwbouwwijk Leijhof van Leiderdorp.

U loopt door tot het einde van de weg. Wederom passeert u een slagboom en gaat na dit passeren direct rechtsaf, richting de rotonde. U steekt hier de Provinciale weg over en wandelt naar de Leijhof toe. Hier houdt u links aan. Aan het eind van de weg, gaat u rechtsaf. U bevindt zich nu op de Brugwacht. Veel huizen zijn daar voorzien van een rieten dak. Op de Brugwacht bent u aangeland op een sightseeing plek. U gaat op zoek naar Bekende Nederlanders. Welke bekende oud Nederlands elftalspeler en oud Roodenburger heeft hier zijn optrekje?

route1route2

Na ongeveer 40 meter komt u aan de linkerkant van de Brugwacht een blauw bord tegen. In geel staat vermeld. Let op Schaapskudde in de Bloemerd. Het is de start van de wandelroute door het park de Bloemerd. U passeert een tweetal bruggen en houdt daarna links aan. Aan de rechterhand liggen de sportvelden, aan uw linkerhand de volkstuinen van volkstuinvereniging de Bloemhof. De Bloemerd is het overgangsgebied tussen de bebouwing van de wijken Binnenhof, Buitenhof en Leijhof en het polderlandschap van het Groene Hart.

route3route4

In de Bloemerd heb je sportvelden en natuur samen op één plek. Lopende op het pad komt u aan het eind aan uw rechterhand de Schooltuinen tegen. Aan uw linkerhand staat de kantine van de volkstuinvereniging Bloemhof.

route5route6

Aan het eind van het pad aangekomen staat u recht voor natuurspeelplaats De Dwarstuin. Een speelplaats, waar kinderen in aanraking komen met de natuur en er tegelijkertijd kunnen spelen.

De volgende tekst inspireert u mogelijk om deze plek te bezoeken. De bomen, de stenen, aarde, bloemen en planten zijn er vooral voor jullie om mee te spelen en dingen te ontdekken. Niets is verboden, als je maar respect hebt voor de natuur. Je bent onze gast en een gast gedraagt zich natuurlijk. Daarom laat men de speelplaats weer netjes achter. PS: het opgepompte water kan niet worden gedronken.

U houdt nu vanaf de natuurspeelplaats links aan en voor u verschijnt het sportcentrum Felter. Wanneer u hier linksaf slaat, dan wandelt u naar de sportvelden van RCL. Onze route gaat echter langs een fitnesscentrum , we houden rechts aan en wandelen over de brug. Direct na het passeren van deze brug slaan we rechtsaf en bevinden ons op het wandelpad langs de Dwarswatering.

U wandelt nu aan de overzijde van de Bloemerd en de wijk Leijhof. Aan de linkerzijde de woningen en appartementen van wijken Binnenhof en Buitenhof.

route7route8

U blijft wandelen op dit pad. Er is aan dit pad een vissteiger voor de liefhebber. Op die plek wordt het wandelpad tevens fietspad. Na ongeveer 500 meter steekt u de weg over bij de brug. Dit is de Buitenhoflaan. U vervolgt uw weg via het pad.

Op dit pad komt u aan de linkerkant een molen tegen. Een molen aan het water en tussen de huizen.

route9route10

De Zijllaanmolen is een houten achtkantig grondzeiler. De molen is in 1850 gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Zijllaan en Meijerpolder en verving een eerdere wipmolen. De molen heeft tot 1958 dienst gedaan. In de loop der jaren is de molen ingesloten geraakt door een nieuwbouwwijk. De Zijllaanmolen, die eigendom is van de gemeente Leiderdorp, wordt bewoond en is niet te bezichtigen.

Een grondzeiler is een windmolen die vanaf de grond kan worden bediend. Door de gedrongen bouw scheren de draaiende wieken over het erf rondom de molen. De molen wordt door de molenaar vanaf de grond opgezeild (zie foto). Rondom een grondzeiler is eigenlijk altijd een afrastering nodig, want de draaiende wieken zijn een groot gevaar voor mensen en dieren.

Aan het eind van het pad is er aan de rechterhand een brug. U staat voor de Provinciale weg. Bij dit fietspad gaat u linksaf. U wandelt het fietspad af en aan het eind, loopt u door de tunnel aan uw rechterhand. Na de tunnel gaat u linksaf de Zijlstroom in. U wandelt de straat uit, komt de trap weer tegen, gaat over de Zijlbrug, en wandelt terug naar sportpark Noord.

Veel wandelplezier toegewenst.

DEZE WEEK

Het is dinsdag en het sportbedrijf is met meerdere machines bezig om het kunstgrasveld te voorzien van extra korrels. Dit komt de demping ten goede. Terwijl men bezig is, komen jongeren uit de buurt een balletje trappen.

Op dinsdagavond komen een groot aantal spelers van de zaterdag afdeling naar het clubgebouw. Nino / Wesley geven er een presentatie hoe de voorbereiding voor het nieuwe seizoen zal gaan verlopen.

Op facebook hebben we een foto geplaatst van een Roodenburg team van vlak na de tweede wereldoorlog.

Twee reacties n.a.v. de foto wil ik plaatsen.

Har van Fulpen: de heer Beij was mijn opa, Hij heeft Roodenburg (mede) opgericht. Leuk zo'n foto. Weet iemand nog meer over het voetbalverleden van mijn opa? Wie van de oudere Roodenburgers heeft hier het antwoord?

Henk Burg. Dat was mijn opa Koos Beij ... prachtig

Het plaatsen van foto's en de reacties geeft aan, dat er soms verborgen krachten zijn, die iets met Roodenburg hebben.

N.a.v. de indeling neemt het aantal ballensponsors voor de zaterdag 1 wekelijks toe. Ik kijk daarbij naar de twitterberichten op de website van Roodenburg. Er zijn minimaal 13 ballen nodig en vaak zijn er twee sponsors per wedstrijd. Voor de zondag komen er ook 13 thuiswedstrijden aan . Een geschonken bal voor iedere wedstrijd zou een mooi affiche zijn.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.