Roodenburg Actueel 2016 - week 26

BijTanteJansKejoBVSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 26

DE JEUGDTRAINER EN HET JAARPLAN

Het seizoen 2015/2016 is nog maar pas afgelopen of bij sommigen begint het al weer te kriebelen. Dat geldt zeker voor bestuur en commissies, die bezig zijn met de voorbereidingen voor het seizoen 2016/2017.

Voor het jeugdbestuur bijvoorbeeld gaat het om het vastleggen van de trainingstijden, sportmateriaal, inventariseren van scheidsrechters, indelen van de leeftijdsgroepen, uitnodigingen maken van het nieuwe seizoen, ouderavonden plannen enz.

Eén van de zaken, die een jeugdtrainer voor zichzelf moet doen, is een analyse maken van het vorige seizoen. Samen met andere jeugdtrainers moet hij te rade gaan, wat goed is verlopen, wat kan worden gehandhaafd, waar hij zich aan geërgerd heeft.

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het maken van een trainingsplan voor de eerste helft van het nieuwe seizoen. Kijkende naar pupillentrainers dan gaat het niet om het plannen van conditietrainingen. Het gaat veel meer om thema's, die men gedurende een bepaalde periode wil gaan trainen.

In augustus kan men bijvoorbeeld de nadruk leggen op het dribbelen, in september op het schot op doel, coördinatie, passen en schijnbeweging. In oktober op 1 tegen 1. In november weer schieten op doel, dribbelen en loopspelen. partijvormen meerderheid tegen minderheid. Een trainer doet er goed aan, om voor zichzelf de trainingen te documenteren.

Bij de oudere leeftijd zijn er nog veel meer thema's, die moeten worden opgenomen in een jaarplan. Heel veel jeugdtrainers werken volgens het principe: we maken een training aan de hand, wat we in de laatste wedstrijd hebben waargenomen. Je bent dan aan het opleiden met vooral het oogmerk, dat het gaat om "winnen". Het gevaar bestaat dat je alleen aandacht hebt voor de korte termijn, maar dat je het vaarplan, wat een goed jaarplan is, uit het oog verliest.

Je gaat onderdelen vergeten of negeren en wanneer een speler dan de overstap maakt naar de senioren, dan blijkt dat hij te weinig heeft geleerd. Helaas is het dan vaak te laat.

Een goed gedocumenteerd jaarplan heeft ook zijn voordelen voor de jeugdtrainer zelf. Hoe vaak zie je het niet, dat een trainer zijn les niet heeft voorbereid. Te weinig tijd gehad, haastje-repje voor de groep. Maar even een oude les draaien. En wanneer je dat regelmatig doet, dan gaat dit ten koste van de scherpte van de trainer en die van de spelers.

Terugkijkende naar mijn eigen trainersloopbaan kan ik u meedelen, dat bijna iedere training goed werd voorbereid. Ik was in de goede omstandigheden, dat ik ruim 30 jaar 's middags vrij was en me dus concentreren op de te geven training. Voor een goed jaarplan geldt dus, dat je er als trainer tijd in moet steken. Iets, wat de spelers vaak niet door hebben, maar waar ze later de vruchten van kunnen plukken.

Bij Roodenburg hebben we voor iedere leeftijdsgroep een jaarplan klaar liggen. Toch doen jeugdtrainers er goed aan, om ook zelf een plan te maken en zich te ontwikkelen.

Het seizoen 2016/2017 is begonnen!

WAT MOETEN C JUNIOREN BEHEERSEN?

Bij de C junioren wordt er gewerkt met 12 blokken van 2 tot 3 weken per blok. Per blok zijn er een aantal trainingen vastgelegd. Het schema is in augustus 2014 geschreven en wordt nog regelmatig aangevuld.

Dit staat er in ons talentenplan.

blok 1 techniektraining, dribbelen met bal vast houden, tegenstander uitspelen, passen en schieten
blok 2 individuele tactiek 1 tegen 1 aanvallend, frontaal en met verdediger in de rug.
blok 3 individuele tactiek 1 tegen 1 verdedigend, frontaal
blok 4 groepstactiek aanvallend, aanbieden/vrijlopen, 1/2 combinatie, medespeler vrijspelen
blok 5 groepstactiek verdedigend, verdedigen in minderheid / dubbelen / rugdekking geven
blok 6 individuele extra trainingen.
blok 7 techniektraining, controleren van de bal, koppen.
blok 8 individuele tactiek 1 tegen 1 aanvallend, aanvaller moet nog aan bal komen.
blok 9 individuele tactiek 1 tegen 1 verdedigend, aanvaller moet nog aan bal komen.
blok 10 groepstactiek aanvallend. spelbegrip ontwikkelen, 1/2 combinatie, 1 tegen 1 aan de vleugel, achterlangs komen, spel over de derde man.
blok 11 groepstactiek verdedigen, samen verdedigen met 2 met 4 spelers.
blok 12 specifieke training met kleine groepen.

BREXIT EN GEXIT

Het was een stormachtige vrijdag met het vertrek van Engeland uit de EU en het vertrek van GHC van de Leidse velden. Een schuld aan de gemeente, een teruglopend ledenaantal, te weinig inkomsten. FC Rijnland en de v.v. Leiden gaan groeien. Een aantal jaren geleden had deze club nog 34 jeugdelftallen en dit jaar waren ze op één hand te tellen. Er hadden alarmbellen moeten afgaan bij de verantwoordelijken. Als de jeugd wegloopt, dan is er wat aan de hand. Dan is je schip van koers en dat is gebleken, want het is op een ijsberg gevaren. Ik voel mee met die trouwe vrijwilligers, die zich vaak dag in, dag uit, hebben ingezet voor hun club. Emotie mag je best hebben en je moet er ook een les uit trekken.

De les: sportief succes moet groeien en dat doe je vooral met veel zelf opgeleide jeugdspelers. Sportief succes kopen gaat over het algemeen maar een paar jaar goed. Voor opleiden is daar een plan voor nodig en jeugdtrainers, die vooral met liefde de jongeren willen begeleiden. Alleen dan ontstaat er een fundament.

DEZE WEEK

Donderdagavond rolt de bal in het strafschopgebied. Schuifjesvoetbal 4 tegen 4. Weinig diepgang , maar wel veel lol. Iedere donderdag om 19.00 uur tot 20.00 uur treden ze aan.

Het is vrijdagavond en Leiden zit massaal langs de Nieuwe Rijn om de peurbakken, die voorbij gaan, te inspecteren. Deze avond is er op sportpark Noord een echte wedstrijd tussen wijkbewoners en de zondag 2. Er wordt gespeeld op een heel veld en om het veld staan diverse groepen, die op deze avond ook hadden gepland om een potje te voetballen. Is er een verkeersregelaar?

Het oude vierde en aanhang is zondag op het terras te vinden. De Gouden Pet gaat aan hen voorbij. Zij genieten van de BBQ.

En dan draait het E.K. 2016. Ik behoor tot de Nederlanders, die niet iedere wedstrijd volledig volg. Het is het toernooi, waarbij het de kunst is om weinig fouten te maken. De speelruimte klein, wachten op dat ene doelpuntje. Te weinig actie voor de doelen. Veel te weinig doelpunten. Ik ga niet kijken naar een wedstrijd, waar de opbouw goed verzorgd is, maar waarbij er in een speelhelft drie keer op doel wordt geschoten.

Hiervoor moet je in de vierde klasse zijn, waar veel fout gaat, maar waarbij er veel voor het doel gebeurt. Waar alles nog met een lach en een traan wordt afgedaan.

Nieuwe ballenschenkers verschijnen op het twitter account van de club.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.