Roodenburg Actueel 2016 - week 10

BijTanteJansKejoBVSchlagwein                                    

Roodenburg actueel nr 10                       

OPLEIDEN VAN JEUGDSPELERS EN DE HINDERNISSEN

Het was vorige week een item in het Leidsch Dagblad. Roodenburg jeugdspelers kunnen ervaring opdoen in de zondagafdeling. Voorzitter Raymond Keur wees er terecht op dat het opleiden van jeugdspelers geld kost. In Leiden zijn er clubs, die er beter voorstaan, maar die hebben geen jeugdafdeling.

Er zijn in Leiden clubs, die met  senioren voetballen zonder dat ze ooit zelf een jeugdspeler hebben opgeleid. Dat varieert van eerste klasse tot vierde klasse. Wel of geen jeugd, ze gaan straks allemaal door de fusiemallemolen. Op weg naar vitaal voetbal in Leiden.

Een aantal jaren geleden heb ik al geschreven, dat het opleiden van jeugdspelers een plan is van 14 jaar noeste arbeid. Het begint bij de mini F als ze 5 jaar zijn en eindigt als ze 19 jaar zijn. Talentvolle spelers maken misschien eerder de overstap naar de senioren. In al die jaren moet de ontwikkeling van de spelers worden geobserveerd en besproken.

De beste ontwikkeling van jeugdspelers ontstaat als de jeugdcoördinator of de jeugd technische commissie een meerjarenplan heeft en dit bewaakt. Zo'n coördinator is jarenlang aan de club verbonden en bewaakt de rode draad.  Niet het ene jaar de opleiding door voetbalschool Jantje en dan weer dan school Pietje. Door het steeds switchen komt er geen lijn in en gaat veel talent verloren.  De club en haar staf moeten de manier bepalen hoe men jeugd wil klaarstomen naar de senioren. In het betaald voetbal gaat het zo al jaren: de AZ voetbalschool, de AJAX voetbalschool enz.
Wil je dit bij amateurclubs invoeren, dan moet je de jeugd laten trainen door (oud) selectiespelers. Trainers, die door club en KNVB samen worden opgeleid. Pas dan krijg je continuïteit en kan je een meerjarenplan goed uitvoeren.
En wie jeugd heeft, die getraind wordt door selectiespelers, weet dat die jeugd komt kijken als het eerste elftal zijn thuiswedstrijden speelt.

Eén van de hindernissen bij de opleiding is dat er niet genoeg uit een talent wordt gehaald. Een speler krijgt al heel jong een vaste plaats toegedeeld en wanneer die dan op een andere plek komt te spelen, dan vallen ineens zijn tekortkomingen op.
Denk maar aan iemand, die vanaf 8 jaar verdediger is en als C junior ineens voor de bal moet gaan spelen. Eerst het spel voor zich en dan het spel achter je hebben.
Een trainer komt dan snel tot de conclusie dat Pietje weer terug moet naar  de verdediging. Zijn elftal kan aanvallend geen vuist maken en verliest een aantal potten op rij. Speelt het team dan in de A categorie met kans op degradatie, dan wordt iedereen weer in de formatie gezet, zodat het spelen op niveau in de toekomst gegarandeerd is.

Op dit punt zie je dat het teambelang groter is dan de opleiding van het individu. Bij spelers wordt er niet uitgehaald wat in hem zit, ten koste van het teamresultaat.

In de opleiding is er naar mijn mening sprake van een dilemma.
Wanneer het team op hoog niveau kan spelen, dan wordt een speler geconfronteerd met meer weerstand, waardoor hij sneller moet handelen.
Als promotie-/degradatiedruk van de ketel is, dan zou men spelers veelzijdig kunnen opleiden, door ze op alle plekken te laten spelen.
Veel jeugdtrainers worden beoordeeld op direct resultaat. Hoe ze bezig zijn om een speler te ontwikkelen is iets, waar menig bestuurder geen kaas van heeft gegeten.

Op het gebied van opleiden is er dus nog veel te winnen.

DEZE WEEK

Het is dinsdagavond en de zondag speelt tegen Kagia 1. Kagia wordt onder druk gezet, maar speelt een fris spelletje voetbal, waarbij de bal snel van man tot man gaat. De Roodenburg spelers moeten het vooral hebben van acties. Conditie, kracht en handelingssnelheid komen om de hoek kijken.
Het tempo wordt veelal bepaald door de tegenstander. Leidsche Boys is een andere tegenstander dan Kagia. Voor de beide coaches is het een zeer nuttige avond.

Deze week werd er een pakket bezorgd voor Gloire Kalangu, trainer E 1. De doos wordt in de corner gezet en de ontvanger mag het pakket openen. In het pakket, dat afkomstig is van de KNVB, zitten 10 Nike shirts en 10 broeken. Het betreft een KNVB cadeau in verband met het verkrijgen van de blauwe kaart in de wedstrijd van Roodenburg E1 en UVS E2.

Een cadeau, waar de kinderen veel plezier van zullen hebben.

Deze week zijn we begonnen met het behandelen van thema modules. Een thema module is een artikel over een speciaal probleem. Het is leeftijdsgebonden.
Het artikel wordt besproken met de trainer van de desbetreffende leeftijdsgroep en via vragenstelling komen trainer en coach samen tot een werkbaar programma.
Deze week zijn we begonnen met keeperstraining bij E pupillen (hoe en wat kunnen de E pupillen aan) en het aanbieden en vrijlopen bij C junioren.
Het is bijna een één op één benadering, maar dan weet je wel, welke boodschap wordt overgebracht en ontvangen.

Vrijdagavond hebben de spelers van de zaterdagselectie een uitgaansavond. Zaterdag staat het team stil en daarom gaat men een keer poolbiljarten.

Zaterdagmorgen vindt het 2de ontbijt plaats in het jeugdhonk. Dit keer zijn het de F1 van Roodenburg en de F5 van RCL, die voor de wedstrijd gezamenlijk gaan eten.
Een fotoverslag treft u aan op de website van in de actueel.

ROODENBURG F 1 EN RCL F 5 ONTBIJTEN SAMEN VOOR HUN WEDSTRIJD.

Het is zaterdagmorgen 5 maart en de bovenlaag van de velden is bevroren. Om 8.15 uur verzamelen Clarita, Ton en Rabea zich in het jeugdhonk van Roodenburg.
Er zal een ontbijt worden geserveerd aan de beide teams, dat is gesponsord door Koetshuys de Burcht. Broodjes, eitjes, hagelslag en fruit.
De kinderen gaan gezamenlijk aan het ontbijt, waarbij de kinderen om en om zitten. Verder zijn alle ouders uitgenodigd. Voor hen is er koffie.

De bedoeling van dit project is tweeledig. De ouders laten zien, dat een goed ontbijt voor de wedstrijd noodzaak is om goed te kunnen sporten. Verder wil Roodenburg, dat kinderen en ouders elkaar leren kennen. Het heeft een zeer positieve uitwerking op het verloop van het wedstrijdgebeuren.

Om 8.30 uur zijn de meeste kinderen binnen en worden er vele foto's gemaakt, van deze toch wel unieke gebeurtenis. Samen eten, samen voetballen.
Samen voetballen zorgt voor plezier. Na de maaltijd werd er gevoetbald. De wedstrijd ging gelijk op, Roodenburg schoot de bal op de binnenkant van de paal, RCL maakt vlak voor tijd het winnend doelpunt en wint met 2-3.

Iedereen, die heeft deelgenomen, kan terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst.
Op die manier verbroedert sport.

 jeugdontbijt

 Een woord van dank is hier op de plaats voor Rabea, de ouders en niet te vergeten Clarita en Ton Holswilder voor de sponsoring van de maaltijd.

 KoetshuisDeBurcht

Koetshuys de Burcht, sponsor van het Roodenburg ontbijt.
Burgsteeg 13, 2312 JR Leiden, telefoon 071 -5121688
website: www.koetshuisdeburcht.nl

HET VOETBALGEBEUREN

Maart roert zijn staart. Het is een weerspreuk en geeft aan, dat het weer in de maand maart wispelturig kan zijn. Dat was het zaterdagmorgen, want het had vrijdagnacht flink gevroren.
Het was dus de vraag of alle wedstrijden doorgang zouden vinden. Dat lukte met medewerking van Rijnsburgse Boys. De D1 begon een half uur later en daardoor kwamen alle jeugdteams van Roodenburg in de wei.

De C1 moest al vroeg op pad naar DoCoS. Maar via de groepsapp kon de trainer zien, dat iedereen om 7.00 uur al in de weer was.
Roodenburg gaat volgens de trainer steeds beter voetballen en won gedecideerd met 1-4  van DoCoS C2.
De E2 moest de meerdere erkennen in Rijnburgse Boys en F1 verloor nipt van RCL F5. Goed was het om te constateren, dat de wedstrijden werden gefloten door A junioren en jonge senioren. Walid Belkhir uit zaterdag 1 en Aziz Mouchih floten en dat is een teken, dat de oudere jeugd betrokken is bij de jongere jeugd. De basis van het "echte verenigingsleven".
De D1 speelde dus later. Zij bereidden zich voor in het jeugdhonk en naast een broodje konden ze tafelvoetballen en airhockey spelen. De ideale voorbereidingsomstandigheden. Dit werd vertaald met een knappe overwinning op Rijnburgse Boys D3. De eindstand was 3-1.

De E1 speelde uit tegen Koudekerk E1. Een tegenstander, die hoger op de ranglijst bivakkeert dan Roodenburg.  Men speelde op een bevroren ondergrond en dat vonden de mannetjes van trainer Gloire niet zo prettig. De in de rust door trainer Gloire gegeven aanwijzingen, werden door "zijn mannen" goed begrepen en omgezet, want in de tweede helft werd er een 1-2 overwinning binnengehaald. Giovanni Schröder schoot daarbij van grote afstand de bal in de bovenhoek. Koudekerk had nog langzij kunnen komen, maar keeper Bilal Bouda wist de door de keeper van Koudekerk ingeschoten penalty te stoppen.

De zaterdag 3 heeft zijn keeper Marvin Kluts weer terug na een maandenlange blessure. Tegen Rijnvogels 4 boekte de zaterdag 3 een goede overwinning met 5-2.
De zaterdag 4 moest het opnemen tegen één van de directe concurrenten Quick Boys 7. Het werd een partij op goed niveau, die Roodenburg 4 met gogme wist te winnen. De routiniers hielden de jonkies op 3-1.
Op het hoofdveld moest de A1 het opnemen tegen Oegstgeest A1, dat beschikt over snelle buitenspelers. Oegstgeest A1 kwam op 0-1 voor, maar in de tweede helft wist Roodenburg op een zwaar bespeelbaar veld alsnog de overwinning te grijpen. Het werd 2-1 en komende zaterdag wacht de directe concurrent WVC A1 als tegenstander.
Zij staan op 4 punten en zijn een geduchte tegenstander voor de mannen van trainers Nourdin en Lotfy.
Een latertje was er voor Roodenburg 5. Om 16.00 uur speelden zij uit bij Quick Boys. De teams deelden de punten. Het werd 2-2.
Op zondag is de zondag 2 op zoek naar het tenue. Met kunst en vliegwerk wordt er uiteindelijk een tenue geregeld. Foreholte 11 is echter te sterk en wint met 3-2.
De zondag 1 speelt tegen het in de running zijnde Warmunda. In de eerste helft komt men zelfs met 1-2 voor, maar  uiteindelijk wordt het 6-2 voor de Warmonders.  Het belasten van de A junioren zal in deze tijd zeer zorgvuldig dienen plaats te vinden, want er wordt nogal wat van hen gevraagd.
Een verslag van de wedstrijd Warmunda - Roodenburg zondag zal maandag verschijnen op de site www.leidenamateurvoetbal.nl

PROGRAMMA ROODENBURG DOORDEWEEKS

maandag 7 maart            in de huiskamer  19.15 uur
                                     instructiebijeenkomst met D trainers.

dinsdag 8 maart              in het clubgebouw  14.00 uur
                                     klaverjassen/ sjoelen

                                     in de huiskamer 19.15 uur
                                     instructiebijeenkomst met E trainer.

                                     in de corner  20.45 uur
                                     championsleague  Real Madrid - AS Roma.

woensdag 9 maart           in de corner  20.45 uur
                                     championsleague : Chelsea- Paris SG

donderdag 10 maart        in de corner 19.00 uur
                                     europa league: Borussia Dordtmund - Tottenham Hotspur

vrijdag 11 maart              in het jeugdhonk  20.00 uur
                                     klaverjassen

zaterdag 12 maart           in het jeugdhonk  8.30 uur
                                     ontbijt spelers Roodenburg E1 en Voorschoten E3

DE WEDSTRIJDEN VOOR KOMENDE WEEK  ( THUIS)

Za. 12/03 09:30 Roodenburg E1 -   Voorschoten'97 E3 co        
Za. 12/03 10:00 Roodenburg C1 - RCL C3 co        
Za. 12/03 12:30 Roodenburg 3 - Noordwijk 4 co        
Za. 12/03 12:30 Roodenburg A1 - WVC A1 co        
Za. 12/03 14:30 Roodenburg 4 - Rijnsb.Boys 4 co        
Za. 12/03 14:30 Roodenburg 6 - FC Lisse 5 co        
Zo. 13/03 11:00 Roodenburg 2 - MMO 3 co        
Zo. 13/03 14:30 Roodenburg 1 - Toofan 1    

DE UITWEDSTRIJDEN

Za. 12/03 10:15 DoCoS D2G - Roodenburg D1 co        
Za. 12/03 11:30 ASC E6 - Roodenburg E2 co        
Za. 12/03 11:30 Voorschoten'97 F6 -   Roodenburg F1 co        
Za. 12/03 13:30 Noordwijk 8 - Roodenburg 5 co        
Za. 12/03 14:30 svWassenaar 1 - Roodenburg 1    
© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.