Roodenburg Actueel 2015 - week 42

Iedere voetbalorganisatie heeft er mee te maken. Pieken en dalen. Dat geldt voor landenteams, betaalde clubs en amateurverenigingen.
Betaalde clubs met een groot budget aan inkomsten kunnen het langer uithouden, maar toch maken zij het mee, dat men onderaan de competitieladder bungelt of dat men zelfs degradeert.

Het Nederlands elftal is sinds 1984 niet meer aanwezig bij een Europees kampioenschap.
Er wordt al geklaagd door de supermarkten, bierbrouwers, chipsfabrikanten, want die zien miljoenen omzet verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Dat mag dan jammer zijn, maar de amateurclubs zijn er ondanks de eerdere successen van het Nederlands elftal niet beter van geworden. In grote steden liggen veel clubs aan het infuus.

Een ander aspect, dat mij opvalt , zijn de commentaren van de buitenlandse bladen.
De Duitse krant Bild meldt dat er geen Oranje pruiken en caravans richting Frankrijk gaan.
In de Telegraaf het verhaal dat het Nederlands voetbal is ingestort.
Gekeken wordt er naar de bondcoach, maar die is afhankelijk van welke lichting er is opgeleid en gelet op de resultaten is dit niet goed genoeg.
Men vergelijkt Nederland al met Andorra.

De komende weken dienen om te bezinnen hoe het beter moet. Er is een lange termijn visie noodzakelijk en daarbij zullen betaald voetbal en amateurvoetbal eendrachtig moeten samenwerken. Het betaalde voetbal is afhankelijk , hoe er bij de amateurs in de onderbouw wordt opgeleid. Wanneer BVO's daar een plan voor hebben ontwikkeld, dan moet iedere amateurclub de gelegenheid krijgen om deelgenoot te worden.
Dat AJAX voor het volgen van zijn oefenstof geld durft te vragen, is een schande. En misschien is het wel die arrogantie, die ons de das heeft omgedaan?

Een supervisor en een staf van bondcoaches / top jeugdtrainers zullen een nieuw voetballeerplan moeten schrijven voor het totale Nederlandse voetbal.
De jeugdopleiding moet op de schop.

Terugkijkend naar het resultaat kan je maar één ding concluderen. De jeugdopleiding van zowel de Betaalde Voetbalorganisaties als die bij vele amateurclubs is ver onder de maat.
Een paar maanden geleden las ik dat v.v. Noordwijk en v.v. Katwijk de jeugdopleiding gingen optuigen. Hadden ze dat maar 10 jaar geleden gedaan, denk ik hard op, want misschien was er wel meer eigen jeugd doorgestroomd.
Ik noem nu twee clubs, maar het geldt natuurlijk voor veel clubs met veel jeugd.

Het terugzakken naar de bodem heeft ook weer haar voordelen. Vaak ontstaan er nieuwe krachten, ontstaat er veerkracht om het verloren terrein terug te veroveren.

Ik erger me bijvoorbeeld mateloos aan al die analisten op de TV. Die oud profvoetballers, die er nog een centje bijverdienen om hun mening te geven over wedstrijden.
Ze kunnen wat mij betreft beter vroeg in de avond op het trainingsveld gaan staan en daar jeugdgroepen trainen. Hetzelfde betoog zou ik voor oud eerste elftalspelers van amateurclubs willen houden. Die moeten de volgende generatie van hun club opleiden en hun club het gezicht geven, wat past bij de clubcultuur.

Wat er straks uit de hoge hoed gaat komen, is nog niet bekend.

Eén zaak is wel zeker, aan de basis dient hard gewerkt te worden.
Dat geldt voor de BVO, de topklasse, maar ook de rest van het amateurvoetbal.

Een technisch directeur is een must. In Duitsland nam Sammler die taak op zich in 2002.
Duitsland haalde de voorronde van het WK niet en het roer ging om.
Aan welke eigenschappen zou de TD moeten voldoen?
Internationale voetbalervaring, inzicht en affiniteit voor het jeugdvoetbal, pedagogisch geschoold.
De advertentie mag er wat mij betreft uit.

DEZE WEEK

Het is dinsdagmiddag en tafel 10 bij het klaverjassen is bezet. Het koudere weer zorgt er voor dat de kantine vol zit met sjoelsters en klaverjasspelers.
Woensdagavond is het koud. De regen valt gestaag en warme chocomel vindt gretig aftrek in de corner.
De F1 speelt een oefenwedstrijd tegen Lugdunum F2 in de Kikkerpolder. Saladin en Leon zijn samen op pad en Roodenburg F1 blijkt te sterk voor de groen witten.
Met 2-6 keert men huiswaarts.
Donderdag valt de regen gestaag. De mini F spelers krijgen een bericht dat de training niet doorgaat. De E pupillen gaan wel het veld op.
De overige senioren doen normaal gesproken een partijtje. Het weer schrikt klaarblijkelijk af.
De oude meesters begeven zich toch richting het trainingsveld en zijn een uur bezig met het krullen van vrije trappen in de bovenhoek.
In de corner is het tegenwoordig iedere avond druk. Kinderen, die komen trainen of die getraind hebben wippen binnen. Trainers doen er hun bakkie koffie.
De vraag, die regelmatig wordt gesteld is: Hoe gaat het met Wim? Op donderdag komt Rinus binnen en geeft aan dat Wim zaterdag naar huis mag en dat geeft de burger moed.
Zondag was Wim aanwezig op de vrijwilligersborrel, die het bestuur had georganiseerd voor de vrijwilligers.
Het parkeerterrein was vol en er waren drie activiteiten op dit tijdstip op het sportpark.
Het jeugdhonk werd gebruikt, op het kunstgras voetbalden de leden van de moskee en Syrische vluchtelingen en in het clubgebouw was de borrel.
Dirk had gezorgd voor de salade. Tegenwoordig is de salade halal en dat die goed valt blijkt uit het volgende: de moeder van Nourdin Essaoui heeft meegekeken in de keuken en weet precies hoe de structuur van de salade is. Zij is een van de eerste Marokkaanse vrouwen, die regelmatig "de Roodenburg salade" presenteert aan de gasten.

PROGRAMMA DOORDE WEEKS

maandagavond 19 oktober op het veld:
Roodenburg A1- Voorschoten A 2 19.30 uur

dinsdagmiddag 20 oktober in het clubgebouw
Klaverjassen en sjoelen 14.00 uur
dinsdagavond in de corner.
Championsleague
Arsenal - Bayern Munchen 20.45 uur

woensdag 21 oktober
Championsleague in de corner.
VFL Wolfsburg - PSV 20.45 uur

donderdag 22 oktober op het veld
Mini F toernooi met meerdere verenigingen 15.00 uur tot 18.00 uur

vrijdag 23 oktober
in de corner
LYON- Toulouse of voetbalinside 20.30 uur
HET VOETBALGEBEUREN

Op zaterdagmorgen is er maar één wedstrijd, namelijk Roodenburg C1 tegen RCL C3.
Veel ouders uit Leiderdorp zijn deze morgen aanwezig, want Roodenburg moet minstens 8 x scoren om eerste te worden in de poule. Een groot aantal ouders van de c1 zijn er eveneens. De wedstrijd wordt dus omgeven door spanning en dat is goed voor het leerproces.
De wedstrijd gaat gelijk op en de einduitslag wordt uiteindelijk 3-2 voor Roodenburg, dat daarmee tweede wordt in de poule.
De mini F oefenen op het gras. Hier duelleren 10 kinderen op 5 velden het 1 tegen 1.
De trainer moedigt de spelers aan om te passeren en dan te scoren.
Na de C1 treedt het vijfde aan tegen DSO 7. In de rust ziet het er dramatisch uit voor 5, De achterstand is 0-4. In de tweede helft komen de troepen terug en verliezen uiteindelijk met 4-5.
De zaterdag 4 heeft geen kind aan de mannen van SJZ. SJZ gaat met een nederlaag van 6-1 weer terug naar het dorp.
Op het hoofdveld is Wassenaar de gast. Na 10 minuten komt Roodenburg via Abdel Ali El Baroudi op 1-0. Hierna wordt Wassenaar sterker en voor Roodenburg valt het kwartje de goede kant op. Een vrije trap verdwijnt in het Wassenaarse doel.
Drie minuten later scoort Wassenaar met net zo'n mooie vrije trap de 2-1. Het wordt een open wedstrijd met veel doelgevaar voor de beide doelen.
Na 35 minuten is de stand wel 5-1 voor Roodenburg. Na de rust komt Wassenaar nog terug tot 5-2, maar verder laten de Blauw Zwarten het niet komen en worden er drie punten toegevoegd aan het totaal.
Zaterdag 3 verliest bij Noordwijk 4. Een aantal afzeggingen op vrijdagavond is de oorzaak, dat de ploeg van Roy Holswilder niet op volle sterkte kan aantreden.
Zondag 2 speelt een vriendschappelijke wedstrijd bij Toofan tegen het tweede team.. Het is een voorwedstrijd en die wordt winnend afgesloten met 5-6. Daarna komt zondag 1 in actie. Die kunnen het resultaat niet evenaren en verliezen nipt met 2-1 van Toofan 1.

HERFSTACTIVITEITEN

MINI F TOERNOOI OP 22 OKTOBER

Misschien zit er nog meer in de pijplijn, maar donderdag aanstaande is er een mini F toernooi bij Roodenburg.
Er wordt dan 4 tegen 4 gespeeld en meerdere teams, verenigingen doen er mee.
Roodenburg zal met 2 - 3 teams aantreden.

Het toernooi begint om 15.00 uur en zal omstreeks 18.00 uur afgelopen zijn.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.