Roodenburg Actueel 2015 - week 41

In mijn interview op Leiden amateurvoetbal schreef ik dat clubs zelf een jeugdvoetbalplan moeten bewaken en wil je goede jeugd opleiden, dan moet je zelf goede trainers opleiden en die laten werken volgens een plan.
Het interview over het ( Leids) jeugdvoetbal treft u aan op de website van Leidenamateurvoetbal.

Omdat voetbal zich snel ontwikkelt, dient het plan regelmatig te worden bijgestuurd. De meeste Nederlandse jeugdtrainers zijn niet gewend om over de landgrenzen te kijken. Een fundamentele fout, want dat betekent stilstand. Het voetbal ontwikkelt zich namelijk over de gehele wereld.
Nederland is inmiddels een groot aantal plaatsen gedaald op de FIFA ladder.

Bij het pupillenvoetbal in Oostenrijk hanteert men de volgende regel.
HET AANTAL SPELVORMEN STAAT IN VERHOUDING TOT HET OEFENEN 2 TEGEN 1.

Het spel is de bouwsteen van het leven. Spelenderwijs leert een kind, maar zelfs een volwassene veel beter. Pupillenvoetbal betekent dus spelen en spelen betekent plezier.

De lessen voor pupillentrainers zijn gebaseerd op het hebben van plezier. Getraind worden de techniek en coördinatie , het gaat er om dat spelers veel balcontacten hebben, men moet steeds oefenen met de beide benen en spelers moeten op alle posities kunnen spelen. Daarnaast is er veel aandacht voor de algemene sociale ontwikkeling van de kinderen.

SPELEN - TRAINEN - SPELEN

Het individueel leren door een kind staat centraal. Belangrijk is dat een trainer geen druk uitoefent op het kind. Een goede trainer daagt een kind uit en kijkt naar wat hij kan?
in de trend van: wie kan de bal 5 x jongleren met zijn linkervoet, zonder dat de bal de grond raakt?
Wie scoort met 5 schoten 5 doelpunten?

Kinderen leren op deze leeftijd heel veel door het nadoen van een beweging. Van de trainer wordt verlangd, dat hij iedere oefening perfect kan voordoen.
Voetballen doe je met een bal. Ieder kind behoort bij het pupillenvoetbal de beschikking te hebben over een eigen bal, zodat hij komt tot veel balaanrakingen.
In Oostenrijk wordt er bij de leeftijd onder de 9 jaar veel tijd besteed aan de zogenaamde Coerverbewegingen. ( balgevoel, schijnbewegingen, kappen en draaien, indraaien).
Natuurlijk is het noodzakelijk dat kinderen oefenen in kleine groepen. Hierdoor is de training en het spel veel overzichtelijker voor speler en trainer.

Om dit alles mogelijk te maken, dient een trainer zich goed voor te bereiden op zijn training.

In Oostenrijk is dit leerplan verwerkt in een DVD. De clubs hebben die DVD en werken volgens dit principe.
Een paar trainingen zijn geheel uitgewerkt en onze jeugdtrainers zijn deze week in bezit gekomen van deze manier van trainen.
In Oostenrijk eindigt een training niet met een partijtje, maar met een slotspel. Een spel, waarbij kinderen nog eenmaal onder wedstrijdomstandigheden de techniek beoefenen.
Denk daarbij aan bijvoorbeeld penalty schieten met afvallen of kopwedstrijd, waarbij de bal door een ring moet worden gekopt.
De bedoeling van het slotspel is dat kinderen ervaringen opdoen onder wedstrijdspanning.

VOETNOOT: De vereniging van trainers betaald voetbal vergaderde deze week. Zij willen dat de KNVB een technisch directeur gaat aanstellen. Die is dan verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Nederlands voetbal. Men verwijst naar Duitsland, waar in 2002 Matthias Sammler als oud international het hele Duitse voetbal heeft hervormd.
Je zult daarbij over de landgrenzen moeten kijken, iets waar wij u nu kennis mee laten maken.

Onze pupillentrainers hebben deze week per e-mail informatie en lessen ontvangen van de Oostenrijkse voetbalbond.

DEZE WEEK

Het is maandagavond en 3 teams moeten een uitwedstrijd spelen. De C1 speelt een uitwedstrijd bij SJZ . Niet alle manschappen zijn inzetbaar en bij de rust staat Roodenburg met 1-0 achter. In de tweede helft dringt de C1 wel aan, maar wanneer SJZ de tweede goal scoort, dan gaan de koppies hangen en wordt het uiteindelijk 8-0. Daarmee is de eerste nederlaag een feit en is er genoeg stof voor de spelers om zich te verbeteren.
De D1 speelt uit bij Meerburg en de ploeg verschijnt laat op het veld. De Rijndijkers winnen de wedstrijd met 5-3.
De A1 neemt het in Katwijk op tegen Rijnvogels A1. Dit is een goede testmatch, want Rijnvogels A1 heeft tot nu toe geen wedstrijd verloren. Roodenburg A1 komt twee keer voor, krijgt veel kansen die onbenut blijven, waardoor de Vogels nog langszij kunnen komen. De eindstand is 2-2.
De scheidsrechter van dienst had "andere verhalen gehoord over Roodenburg ". In de rust en na de wedstrijd kwam hij naar de begeleiding van Roodenburg toe en vertelde hen, dat hij had genoten van het spel en de discipline.
Een compliment, dat zeker een opsteker is voor de begeleiding en de jongens. Het imago, dat Roodenburg voor veel buitenstaanders heeft, kan alleen op die manier worden omgezet.

Het wedstrijdverslag kunt u raadplegen door naar de website van FC Rijnvogels te gaan en klik dan op wedstrijdverslagen.

Woensdag heeft het Sportbedrijf een grote bron van ergernis weggenomen. De ballenvanger achter het doel voor de kantine is vervangen. In de loop van de jaren is er zoveel op dit doel geschoten, dat het net achter het doel het heeft begeven. Gevolg: ballen kwamen door het net . Een signaal om op die plek van het terras niet je biertje te nuttigen.
Dit is verleden tijd en nu maar zorgen dat het netjes blijft.

Donderdag nemen Oussama Belaidi en Matin Harky deel aan het integratiediner in de Burgerzaal van het stadhuis van Leiden. Ze zijn dit jaar trainer van onze F1 en E2 pupillen.
Samen met Raymond Keur zitten ze jong en oud aan het diner . Oussama en Matin zetten zich zoals meerdere Roodenburg jongeren in voor de jeugd. Via dit diner leren ze weer anderen kennen en komen met andere culturen in aanraking.
Naast het leren voetballen kunnen jongeren, die bij ons voetballen , ook andere talenten ontwikkelen.

HET VOETBALGEBEUREN

Het was zaterdagmiddag schitterend weer, maar er werd op Noord weinig gevoetbald. De tegenstanders van onze A1, Voorschoten A2 en zaterdag 1 VUC za 1 kwamen niet opdagen.
Hierdoor mocht zaterdag 5 gebruik maken van het hoofdveld. Ze verloren tegen Quick Boys met 3-4.
's morgens speelden de C1, D1, E2 en F1.
De E2 had recent van Lugdunum E1 dik verloren. Nu konden ze aantreden tegen Lugdunum E2 en rolde het kwartje de goede kant op. Roodenburg nam revanche en won met 1-0.
De F1 scoort tweemaal, maar Noordwijk F4 maakte er meer. De einduitslag was 2-6.
De C1 had toch nog veel moeite met Voorschoten C5. Het werd nipt 4-3. Ter Leede D2 was een maatje te groot voor onze D1.
Zaterdag 4 verloor verrassend bij Quick Boys en zaterdag 6 won met grote cijfers bij Leidse Boys.
De E1 stond met coach Manny, die de zieke trainer Gloire verving in de rust met 4-0 voor.
Na de rust kwam UVS E3 terug, maar de eindstand was 4-5.
Het zondaggebeuren heb ik door wandelverplichtingen gemist. De zondag 2 speelde gelijk met 3-3.
De zondag 1 nam revanche op de smadelijke nederlaag van vorige week. Tegen Warmunda werd verdienstelijk gelijk gespeeld.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.