Roodenburg Actueel 2015 - week 40

B junioren, die volgend jaar in de A gaan spelen, dienen een spelregelbewijs te hebben. In de loop van het seizoen zal het jeugdbestuur actie ondernemen, zodat iedereen kennis van zaken heeft.
Het spelregelbewijs wordt door de KNVB ingevoerd met als doel om de spelverruwing tegen te gaan. Kennis van de spelregels zal helpen om frustratie tegen te gaan.
Om de spelers van 1999 , maar ook andere geïnteresseerden kennis te laten opdoen, worden hieronder een aantal situaties beschreven, die betrekking hebben op de penalty.

SPELREGELVRAGEN.
1) Zonder te wachten op het fluitsignaal van de scheidsrechter, loopt de penalty killer naar de bal en schiet de bal op doel. De keeper is op zijn hoede en ranselt de bal uit de hoek, zodat de bal over de achterlijn gaat en de tegenpartij een corner kan gaan nemen. Wat beslist de scheidsrechter?

2) De strafschopnemer schiet de bal niet direct op doel. In plaats hiervan tikt hij de bal iets vooruit. Een andere aanvaller loopt, nadat de bal in het spel is gebracht, achter de bal aan en schiet dwars door het net. Wat beslist de scheidsrechter?

3)Bij de uitvoering van een strafschop beweegt de keeper duidelijk te vroeg vanaf de lijn naar voren. Hij kan de bal daarbij tegenhouden, maar tikt de bal voor de voeten van een aanvaller, die duidelijk te vroeg het strafschopgebied is ingelopen. Beslissing scheidsrechter?

4)Bij het nemen van een strafschop misleidt de schutter de keeper op ongeoorloofde wijze. De keeper kan de genomen bal toch nog tot corner duwen. Wat beslist de scheidsrechter?

5)In de eerste helft wordt er een strafschop genomen. De keeper beweegt te vroeg naar voor en houdt de bal, die door spits 9 is ingeschoten. Spits 9 is onzeker geworden en wil de volgende strafschop laten uitvoeren door zijn medespeler spits nummer 10. De scheidsrechter beslist echter dat spits 9 de bal opnieuw moet nemen. Handelt de scheidsrechter hier juist?

ANTWOORDEN STRAFSCHOPPEN

1) De penalty moet worden overgenomen, omdat de penalty niet volgens de spelregels is genomen. De bal moet worden vrijgegeven en dat gebeurt door een fluitsignaal van de scheidsrechter. Ook al heeft de tegenpartij voordeel, dan geldt toch dat iedereen zich moet houden aan de spelregels.

2)Een doelpunt, aftrap. Een penalty mag in tweeën worden genomen, mits de bal vooruit wordt gespeeld en de mede- aanvaller pas toeloopt nadat de bal een meter heeft gerold.

3)Wanneer beide spelers zondigen tegen de spelregels, dan moet een penalty worden overgenomen. Zowel de keeper als de aanvaller bewegen te vroeg.

4)Het team van de keeper krijgt een indirecte vrije trap ( vrije trap in tweeën) en de schutter krijgt een waarschuwing ( gele kaart).

5)Neen, de scheidsrechter maakt hier een fout. Men kan steeds een nieuwe speler aanwijzen, die de strafschop mag nemen.

GEZELLIG HUTSPOT KLAVERJASSEN/SJOELEN

Het was van te voor aangekondigd. Dinsdag 29 september wordt er geklaverjast en gesjoeld, maar na afloop wordt er hutspot gegeten met een bal gehakt.
De oproep was niet voor dovemans oren gedaan, want we waren deze middag met 49.
9 tafels met klaverjassers, 8 sjoelster en 5 supporters.
Dirk was twee dagen in de weer geweest met peen en uien en het maken van de ballen gehakt.
Er werden twee giftjes gespeeld en de dames sjoelden 4 ronden.
Bij het klaverjassen werd er een poging gedaan om het record puntenaantal te verbreken. Jan Webster won overtuigend en mocht als eerste een prijs uitzoeken bij de prijzentafel.
Het record van ruim 6600 staat op naam van Hans Budding. Jan kwam in de buurt, maar helaas werd er geen derde ronde gespeeld.

De volgende personen gingen met een prijs naar huis.
1. Jan Webster 4835 punten.
2. Daan Vogelenzang 4066 punten
3. Jan Kromwijk 3890 punten
4. Theo Budding 3547 punten
5. Henk Ooijendijk 3516 punten

Bij het sjoelen was Rietje Hoek eerste gevolgd door Lenie Stikkelorum.
Nadat alle prijzen waren uitgereikt ( 23 prijzen), was het tijd voor de hutspot.

Het buffet werd geopend door Sam Nieuwenburg. Hutspot met een kuiltje voor de jus en een bal gehakt was het dagmenu. Op iedere tafel stond een peper en zout stel.
Dat alles prima heeft gesmaakt , bleek uit het feit dat alles op ging. Kok Dirk van der Zwart kreeg veel lof en bedankjes voor zijn inzet.
Hiervoor doen we het iedere week. Zorgen dat de mensen een leuke middag en sociaal contact met elkaar hebben.

Iedere week is er op dinsdagmiddag klaverjassen / sjoelen.
Aanvang 14.00 uur. Aanmelden vanaf 13.30 uur.
De middagen worden vooral bezocht door de iets oudere Roodenburgers en wijkbewoners/ supporters.
Afgelopen dinsdag was er een verkenner op bezoek. Mogelijk sluit hij komende dinsdag aan.
DEZE WEEK

Dinsdagavond speelt de zaterdag 3 tegen UVS 2. Omdat er een aantal lampen niet werkt op het kunstgrasveld, wordt de wedstrijd verplaatst naar het wetraveld.
Om half acht blijkt dat de aangewezen scheidsrechter van dienst in Amsterdam verblijft. Wanneer de aanvangstijd 20.00 uur is, dan heb je een probleem. Gelukkig is Ibrahim Olekli bereid de wedstrijd te fluiten en hij krijgt complimenten op de manier hoe hij fluit.
UVS 2 trekt uiteindelijk aan het langste eind en wint met 1-3.
In de corner kijkt men deze avond naar Barca tegen Bayern Leverkusen. Overdag is het zonnig en 's avonds koelt het snel af. Dat leidt tot veel vraag naar noodlesoep.
Een bezoeker maakt mij attent, dat de soep "halal" is. Zelfs de kenners wisten dat niet. We verkopen groente, kip, rund en garnalen soep.
Voor de beheerders van de corner breekt een tijd aan, dat de soepkommen meerdere keren per avond afgewassen dienen te worden.

Op woensdagavond gaan er heel veel ouders mee met de F1. Er kunnen zelfs auto's blijven staan.
Trainer Leon gaat op pad met 10 F en mini F spelers, die het opnemen tegen Voorschoten F5.
Het betekent dat er veel gewisseld moet worden tijdens de wedstrijd, die uiteindelijk eindigt in 1 tegen 1.
Woensdagavond is het licht gemaakt en oefent de A1 tegen WVC A1. Aanvankelijk komt Roodenburg met 2-0 voor. WVC laat Roodenburg het spel maken. In de tweede helft komt WVC toch nog op gelijke hoogte en is de oefenwedstrijd voor beide trainers een leerzame ontmoeting.

Op donderdag wordt het hoofdveld "geprikt ". Een machine zorgt er voor dat het "herfstwater " straks snel in de drainagebuizen komt.

Donderdagavond speelt de zaterdag 1 de competitiewedstrijd uit tegen Leidsche Boys. Op Twitter volg ik de verrichtingen van ons team. Via Leiden Amateurvoetbal zie ik een tussenstand van 0-2.
Op de twitterpagina van Roodenburg zie ik dat 1 oktober goed gevierd gaat worden.
De einduitslag is 0-4.
De derde Leidse derby wordt in winst omgezet. Op 10 oktober speelt de zaterdag 1 thuis tegen VUC zaterdag. Dergelijke wedstrijden werden in een grijs verleden op zondag afgewerkt.
Dat was vroeger, maar we leven nu in 2015.
Zaterdag staat er een groot artikel over het Leids voetbal in het Leidsch Dagblad. De titel is de hete brij van het Leids voetbal en gaat vooral over de toekomst.
Of grote clubs zaligmakend zijn, betwijfel ik. Veel meer heil zie ik in sterke clubs. Die clubs bestaan uit een jeugdafdeling, een zaterdag en/of zondagafdeling.
In sterke clubs moet je alle geledingen van de Leidse gemeenschap kunnen tegenkomen. Studenten zouden een bijdrage aan de clubs en de stad kunnen geven door te participeren in de bestaande Leidse clubs.
De vijf accommodaties liggen er al.
Verder dienen de besturen te bestaan, die kennis van zaken hebben van alle drie de afdelingen. Wie alleen aandacht heeft voor het eerste elftal, komt van een koude kermis thuis.
Zelf heb ik mijn visie laten schijnen op het jeugdvoetbal in Leiden. Binnenkort is dit interview, afgenomen door Cees Mentink te lezen op de website van Leidenamateurvoetbal.

Op zondagmorgen is de 17de brochure voor de pupillentrainers klaar. Daarbij kijken we naar de Zwitserse en Nederlandse opleiding van het pupillenvoetbal.

De komende week is het de WEEK VAN DE SCHEIDSRECHTER. Clubs en spelers zouden de scheidsrechter meer moeten waarderen, want zonder SCHEIDS GEEN WEDSTRIJD.
Spelers kunnen het de scheids een stuk makkelijker maken, wanneer ze beslissingen zonder woord of gebaar zouden accepteren.
Wanneer een ploeg "stil is", dan hebben spelers en scheidsrechters een puike middag.
Waarvan actie.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.