Roodenburg Actueel 2015 - week 39

In de corner ligt een boekje voor de trainers. We gaan het nog behandelen. Het leek mij leuk om iets te verklappen. De bedoeling van het boekje is dat trainers na het lezen van het boek en het uitvoeren van opdrachten, dat ze een betere trainer worden.

De kop van dit verhaal zegt heel veel. Er is geen betere plek om te leren hoe de wereld in elkaar zit, dan het sportveld. Sporten zorgt naast de sportieve ontwikkeling ook voor de persoonlijke ontwikkeling. Sporters leren om afspraken na te komen, leiding te accepteren en anderen te respecteren. Sporten kan het doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen vergroten.

Sporters leren afspraken nakomen. Spelend in een team gelden er een aantal regels. Wanneer je een wedstrijd moet spelen, dan dien je op tijd op de club te zijn. Als een wedstrijd om 11.00 uur begint, dan is het zaak dat je op de afgesproken verzameltijd met zijn allen aanwezig bent, zodat jouw team en de tegenpartij op tijd kunnen beginnen.
Het lijkt zo'n eenvoudige regel, toch wordt er tegen gezondigd en ben je dan bereid om de laatkomers als medespeler/ trainer aan te spreken. Het is maar één van de afspraken, die een trainer met zijn team maakt. Dit verhaal geldt net zo goed voor de training.
Iedere training dient op tijd te starten, spelers en trainer dienen op het afgesproken tijdstip op het veld te staan.

Leiding accepteren wil zeggen, dat je het gezag van bv. de scheidsrechter accepteert. In een wedstrijd is het de scheidsrechter die het gezag vertegenwoordigd. De man in het zwart neemt in een seconde de beslissing en daarbij maakt hij fouten. Op die momenten wordt er acceptatie vermogen verwacht. De scheidsrechter zal over het algemeen niet bewust een fout maken. Conform de spelregels neemt een scheids een beslissing en soms heeft hij het mis. Veel deelnemers aan het spel hebben moeite met het accepteren van fouten door de scheids. Zijn fouten worden met een vergrootglas bekeken, terwijl ze zelf vaak nog geen pass over 5 meter kunnen geven.
Een speler kan immers geen fout maken en het morren gaat beginnen. De spelers zoeken hun gelijk, die ze echter niet krijgen.

Trainers hebben hier een belangrijke opvoedkundige taak. Zij moeten spelers leren om ten alle tijden te leren om beslissingen te accepteren. De scheids is één van de deelnemers aan het spel en zonder leiding kan er niet gespeeld worden. Blijven muiten gaat ten koste van het team en je zult zien dat de concentratie binnen het team verdwijnt. Het gevolg is: scheldende spelers, gele en rode kaarten en aan het eind van het lied een nederlaag.
De oorzaak: de spelers zijn niet in staat om leiding te accepteren. Ze hebben het nooit geleerd. Het is ze nooit verteld omdat hun leider net zoveel moeite had met het accepteren van leiding.

Het respecteren van anderen leer je vooral op het sportveld en niet meer zo vaak op een plein in de wijk. Op het sportveld kom je in aanraking met allerlei mensen van verschillende komaf. Meisjes uit de polder, studenten, cultureel samengestelde groepen, stadsmensen, iedereen voetbalt.
Doordat de KNVB wedstrijden organiseert, ontmoet je als voetballer al die verschillende mensen.
Een belangrijk gegeven, zeker als het gaat om de Nederlandse samenleving te leren kennen.
Een ontmoeting, die je als opgroeiend jeugdlid niet mag missen.

Het is om deze reden zorgelijk, dat momenteel het aantal voetballende allochtone jeugdleden in de leeftijd 14-16 jaar in Leiden sterk is afgenomen. Zowel Boshuizen als Roodenburg hebben geen B team dit seizoen.
In het clubhuis of in de sportzaal blijft men op onregelmatige tijden en vrijwillig ballen met jongeren van dezelfde cultuur, maar ontbreekt de ontmoeting met al die verschillende groepen, die tegen de bal trappen.

Sporten vergroot voorts het doorzettingsvermogen en geeft zelfvertrouwen.
Veel jongeren vinden voetballen leuk. Je speelt met vrienden, je zoekt je prestatiegrenzen op, je incasseert tegenslagen, je viert overwinningen.
Het samen verzamelen van al die ervaringen, zorgt voor cohesie binnen een groep. Men komt voor elkaar op en samen werkt men aan een doel, dat men bereiken wil.
Kenmerkend daarbij is dat men niet ieder jaar een groep verlaat en dan op zoek gaat naar een groep, waar men zich wel thuis voelt.

Voor een goede opbouw naar de senioren moet Roodenburg de komende jaren werken aan het hebben van teams in iedere leeftijdsklasse.
Die moeten dan wel bestaan uit spelers die voldoen aan de eisen, die hierboven beschreven zijn.

DEZE WEEK

Het vluchtelingenprobleem zet iedereen weer op scherp. Er moet worden gezocht naar woonruimte en het integratie vraagstuk is daarbij een verlengstuk.
Hoe is de integratie tot nu toe verlopen? Met name in de volkswijken worden de bewoners rechtstreeks geconfronteerd met de "nieuwe Nederlanders".
Bij Roodenburg komen er deze dagen diverse uitnodigingen binnen om opgedane ervaringen te delen.
Via deze week , de rb. actueel zal ik u op de hoogte houden van activiteiten, die er plaats vinden.

Op dinsdagmiddag begroeten we 40 deelnemers voor het klaverjassen en sjoelen. Wederom is er een nieuweling bij, die vroeger de BlauwZwarte kleuren heeft verdedigd en verstand heeft van broeken.

Dinsdagavond oefent de zaterdag 1 tegen de koploper van de derde klasse zondag Alphen. In een sportieve wedstrijd wordt het uiteindelijk 3-1 voor Roodenburg.
De wedstrijd staat onder leiding van Ibrahim Olekli, die vorig jaar is geslaagd voor zijn scheidsrechtersdiploma en nu wekelijks zijn KNVB wedstrijd fluit. Ibrahim trainde twee jaar geleden nog de F groep, werd enthousiast gemaakt om een KNVB cursus te volgen en is scheidsrechter geworden.
Roodenburg stelt als club , dat mensen bij de club hun talenten moeten kunnen ontwikkelen. Dat kan die van trainer zijn, maar het kunnen ook andere functies zijn zoals scheidsrechter, bestuurder, sociale media, enz.
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden?
Kom dan eens op zaterdag of maandagavond langs bij de club. Het bestuur of jeugdbestuur kunnen je informeren over de mogelijkheden.

Woensdagavond zijn er 2 jeugdwedstrijden. De E 2 zet zijn overwinningenreeks voort. De uitwedstrijd tegen Voorschoten E 11 wordt met 1-4 gewonnen.
De D 1 speelt tegen WVC D1. Het is de nieuwe fusieclub van Alkmania en SVOW. Thuis wordt er voor het eerst gewonnen met 4-2. Trainer Selemon Haggi heeft veel nieuwe spelers moeten inpassen en dat vraagt tijd.
Het lijkt er op dat zijn trainingsarbeid vruchten gaat afwerpen.

Donderdag is het Offerfeest. In de jeugddoelen zijn nieuwe netten gehangen. Zeventallen spelen op een half veld en dan kan je niet spelen op doelen, waar de schaar is ingezet.
Zorg dat de netten in goede staat blijven is het advies, die ik aan iedereen op het kunstgras wil meegeven.

HET VOETBALGEBEUREN
Drie zaken vielen deze zaterdag op. Veel vooral vaders waren aanwezig bij de wedstrijden van zoon lief en er waren voldoende auto's voor het vervoer naar de uitwedstrijden.
Het tweede wat opviel was het grote verschil qua doelpunten in diverse wedstrijden.
Roodenburg E2 verloor bijvoorbeeld met 1-17 van Lugdunum E1. Dit team had nooit in deze klasse mogen worden ingedeeld.
Roodenburg E1 kan ook wat hoger acteren, 0 - 13 winst bij Woubrugge E2 is een teken dat men te laag is ingedeeld.
De F1 was wel gewaagd aan de tegenstander. Het was echter Hazerswoudse Boys dat vlak voor tijd met een 0-1 overwinning naar huis kon keren.
De D1 verloor met 11-0 van ASC D 2. Bij dit team waren een aantal vaste waarden vanwege het Offerfeest op bezoek bij familie in het buitenland.
De C 1 liet zien wat de ware Roodenburg mentaliteit is. Strijd en willen winnen. Meerburg C 3 werd het slachtoffer. Osman Ahmed ( oud Roodenburg speler ), die het Meerburg team een aantal jaren had getraind, kon het niet meer aanzien. Het zijn allemaal "computerkinderen ". Allen netjes, maar ik mis het venijn . Een kwartier voor tijd hield hij het gezien.
De A 1 speelde een draak van een wedstrijd. Niets klopte en de coach van RCL A2 zag qua spel dat een gelijk spel verdiend zou zijn geweest. Het was Roodenburg echter dat in het laatste kwartier van 2-1 uitliep naar 4-1.
Zaterdag 1 speelde de derby tegen FC Boshuizen. Een wedstrijd tussen twee rivalen. Roodenburg kwam voor de rust op 2-1 voorsprong. In de tweede helft had Boshuizen het betere van het spel, maar was het Ricardo Bekooy die zich vrij speelde en de voorsprong uitbouwde naar 3-1. Boshuizen kwam nog terug tot 3-2, maar verder lieten de Blauw Zwarten het niet komen.
Zaterdag 5 speelde tegen Rijnsburgse Boys 9. Onder leiding van het in het wit geklede arbiter Fer van Kampen stond er aan het einde van de wedstrijd 5- 3 op de borden.
Zaterdag 3 mist een aantal basis spelers. Ze konden het niet bolwerken tegen DSVP
Zaterdag 4 ging op bezoek bij Kagia en net als vorige week werd de 0 gehouden. De ploeg van Jose Monfils won met 0-2 van Kagia 3.
Zaterdag 6 moest het opnemen tegen Wassenaar 2. Dit team deelde in de vreugde van de meeste seniorenteams. Met 3-4 keerde men terug van Kerkenhout.
De derde zaak die opviel was de inzet van scheidsrechters en begeleiding bij de derde teams. Een woord van dank aan Ron, Cavik, Henk , Johan voor het fluiten van de wedstrijden en het helpen van Saladin, Adil, voor hun hulp bij de F1 en E2.
Op zondagmorgen was er een strak blauwe lucht en zorgden Roodenburg zondag 2 en SJC voor een doelpunten festijn. Het werd maar liefst 8-5. Een uitslag, die je vaker tegenkomt bij onze buren. ( Pernix korfbal).
De zondag 1 genoot voor de wedstrijd van meegenomen muziek. In de wedstrijd tegen Wanica Star moesten ze echter een toontje lager zingen. De Stars wonnen in een sportieve, maar tempoloze wedstrijd met 2-4.

DINSDAG 29 SEPTEMBER KLAVERJASSEN/ SJOELEN EN HUTSPOT

Zaterdag viert Leiden drie oktober. Voorafgaande wordt een Leidse traditie in ere gehouden en dat is het eten van hutspot.
Bij Roodenburg gebeurt dit op de dinsdag voor drie oktober en wel a.s. dinsdag.
Onze kok is die dag de gehele dag in de weer.
Wij serveren geen klapstuk, maar de "bal gehakt van Dirk".

Het klaverjassen begint om 14.00 uur. Na twee speelronden is het daarna etenstijd.

LIEF EN LEED BIJ ROODENBURG

Er zijn regelmatig heuglijke gebeurtenissen in de Roodenburgfamilie. Te denken valt aan de geboorte van zoon of dochter, een huwelijk, enz. Helaas ook minder leuke of zelfs droevige gebeurtenissen.
Het is dan goed om een berichtje van de club te krijgen. Dat wil er nog wel eens bij inschieten, omdat er tot nu toe niemand was die deze taak vervulde.
Dat is nu voorbij, want Martha Rijsbergen heeft zich bereid verklaard dit te gaan verzorgen. Martha is bekend met en in de vereniging en heeft ook in het verleden deze taak al uitgevoerd.

Alleen door mensen als Martha kun je als vereniging blijven bestaan. Misschien ben jij ook wel zo’n persoon, die iets voor de club wil doen. Het hoeft niet altijd iets groots te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook met vrienden of vriendinnen samen een taak op je nemen.

Laat Roodenburg voortbestaan en groeien. Meld je aan voor een gesprek bij Henk Tegelaar
0715313053 email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.