Roodenburg Actueel 2015 - week 37

In het Witte Weekblad lokaal beschrijft Eric Hoenson de stand van zaken van het regionale jeugdvoetbal. Omdat het over Leiderdorp gaat, bespreekt Eric het aantal jeugdteams dat RCL komend seizoen op de been zal brengen. Dit zijn er 58.
Koploper is Voorschoten 97 met 72 teams, op de tweede plaats Meerburg met 67 teams en RCL is derde met 58 teams. Daarna komen UVS en DOCOS, gevolgd door UDO, ASC en vv Oegstgeest.


Vervolgens schrijft hij:  Hoe anders is het in Leiden. Er wordt daar serieus over fusies gepraat. Alleen UVS en DOCOS zijn levensvatbaar. Roemruchte clubs als Roodenburg en Lugdunum zitten al jaren in de problemen , maar ook GHC en Leiden zijn de laatste jaren bijna weggevaagd.
Een oplossing lijkt er niet te zijn.

Een fusie is namelijk geen eenvoudige optelsom van het aantal leden. Eerder een aftreksom.
Een tiener die al een paar jaar bij Lugdunum speelt, heeft wellicht geen zin om zich in het blauw wit van UVS te hullen.
Andersom zit een club niet altijd te wachten op jeugd van de buren en parkeert een vriendenteam bij wijze van spreken op een bijveld.

Daarna volgt er een gedetailleerd overzicht per vereniging.
Eric komt op bv. 7 A elftallen voor heel Leiden, maar omdat UVS  de A2 voorlopig niet laat spelen, zijn dit er nog slechts 6.
6 x 14 spelers = 84 A junioren op een bevolking van 126.000 inwoners.


Bekend is dat veel Leidse ouders voor hun jongere kinderen de sportclub zoeken in de randgemeenten.
Hollanders onder elkaar. Een aantal jongeren zoekt op iets oudere leeftijd,  vrienden op binnen hun eigen milieu.  Hollanders bij Hollanders, allochtoon bij allochtoon.
Dit verklaart deels de sterke groei van clubs aan de grenzen van de stad.

In de wijken Zuid en Noord ziet men weinig gemengde jeugdteams. Bij onze mini F verschijnen echter steeds meer blonde koppies.
In deze wijken wonen echter wel veel "Leidse nieuwkomers".

Een vereniging met zijn sportgerichte vrijwilligers is niet ZOMAAR  een instituut, dat NIEUWKOMERS  verder gaan inburgeren.  En toch is het juist de vereniging, waar de nieuwkomer via sportontmoeting met anderen in aanraking komt.

Alleen West Europeanen hebben van huis uit mee gekregen wat de normen en waarden van een ((Hollandse) vereniging betekenen, hoe men zich daar moet gedragen. Wat je moet betekenen voor je kinderen i.v.m. begeleiding en vrijwilligerswerk. Daar moet een zichzelf respecterende gemeente professionals inzetten, gekoppeld aan de sportverenigingen en de bonden. Niet voor een project maar voor meerjaren. 

Naar mijn mening krijg je sterke verenigingen in de nieuwkomers wijken, als er professionals werkzaam zijn, die van wanten weten als het gaat om sporttechnische zaken, culturele zaken, pedagogische zaken, veilig sporten, re-integratie, verenigingsondersteuning.

Een gewone vrijwilliger is als een speld in een hooiberg in Leiden te vinden, die kan optrekken met jongeren van diverse komaf.

Wordt het niet eens tijd dat de overheid, de universiteiten, hoge school en sportbonden komen met een opleiding: INBURGERAAR BIJ DE SPORTCLUB.
Een HBO opleiding, want de problemen die je op deze sportbaan dient op te lossen, vragen een enorme deskundigheid.

Veel clubs in alle grote steden in Nederland zitten daar mijns inziens op te wachten.


DEZE WEEK

Het is zondagavond en de corner is vol. Even hiervoor is de supportersbus van de zondagafdeling gearriveerd. Een supportersbus in de kelder van het voetbal, gekker moeten we het niet maken. De zondag begint met een 0-3 uitoverwinning bij Houtwijk. Er zijn deze middag meer Roodenburg supporters, dan Houtwijkers. Aan het begin van de avond is er nog hoop, maar naarmate de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije vordert, ontstaat er iets van berusting.
In Noord horen we na ieder doelpunt het geluid van toeters. Nederland gaat een moeilijke periode tegemoet, maar in Noord is er deze avond op sommige plekken feest.

Op maandagmorgen is de schoonmaakploeg actief. De gehele kantine, inclusief toiletten zijn na het weekend toe aan een schoonmaakbeurt en een groep , vooral oudere Roodenburgers is deze morgen actief. Het gaat natuurlijk wel gepaard met de nodige grollen en grappen.

Dinsdagavond oefent de zaterdag 2 tegen Football Factory. De ruststand is 6-0. In de tweede helft winnen de studenten en wordt het uiteindelijk 6-2.

Woensdagmorgen begint de aannemer met de werkzaamheden in het Noorderpark. Ook bij Roodenburg gaat er het een en ander veranderen en dat heeft te maken met de aanleg van een trimbaan achter de doelen van veld 2 en het hoofdveld.

Woensdagavond speelt de E1 tegen Docos E3. De mannetjes uit de Mors winnen met 3-6.

Vrijdagavond is het druk in de corner. Velen komen kijken naar voetbal inside en de jonkies moeten na half negen naar huis, want dan is de ruimte er voor de oudere jeugd en de zondagsenioren.

HET VOETBALGEBEUREN

Om half negen begint voor mij de voetbaldag. Wanneer ik de Pieter Bothstraat in rij, zie ik geen auto's op het parkeerterrein en aan de hand van de fietsen weet ik dat de D1 uit is gaan spelen bij Kagia.
Kagia D1 is echter een maat te groot en wint met 8-1.
Rond negen uur wordt het drukker op het veld, want de E2 en F1 gaan spelen. Diverse A junioren hebben het artikel van de voorzitter van ROAC gelezen.
Een sterke club en samenleving in Noord kan je alleen maar maken als de oudere generatie zich bekommerd om de jongere generatie.
Bij de F1 zijn Oussama Belaidi en Saladin ElZoubai de coaches en is Aziz Mouchin de scheidsrechter. Leon Kloos staat hun bij.
Na een paar nederlagen wint de jonge ploeg van SJZ F2 met 3-1.

Naast de F1 is de E2 actief. Hier neemt Bilal Baddouri de rol van scheidsrechter op zich en zijn Matin Harky en Adil Mouchin de coaches.
Via veel ondersteuning weten de E2 jongens hun derde wedstrijd in winst om te zetten.
Met 7-2 verlaten zij tevreden het veld.
De C1 speelt uit bij BSC '68. LeiderBoudewijn gaat mee. Er vallen voor vertrek harde woorden over de deelname van alle ouders bij het regelen van het vervoer.
Ze vertrekken met 3 auto's en in de rust staat het 2-1 voor BSC. Na de rust dringt Roodenburg aan, maar is het BSC dat via een uitval naar 3-1 uitloopt.
Vanaf de aftrap is er weer hoop als Youssef  Er Rabt de 3-2 in prikt. Wanneer vijf minuten voor tijd via een vrije trap de 3-3 valt ruiken de spelers van Roodenburg dat er nog meer te halen is. Dat gebeurt ook. Twee minuten tijd valt de winnende en dat wordt massaal gevierd.
Er zijn ouders nodig om het feestgedruis te dempen.
De volgende stap is : hoe ga je om met een overwinning? Maar een overwinning mag natuurlijk wel gevierd worden.
De E1 is begonnen met 3 nederlagen en vandaag hebben ze Ron de Bruin als scheidsrechter. Donderdag is trainer Gloire bezig geweest met passen en over de bal kijken. In een doelpuntrijke wedstrijd wordt de eerste overwinning gevierd en eindigt de wedstrijd in 8-5.
Vroeg in de morgen speelt Roodenburg 5 een uitwedstrijd tegen Oosterheem. Het wordt in Zoetermeer 4-3 voor Oosterheem 9.
Het derde elftal moet het opnemen tegen DOCOS 2. Docos wint dit keer met 4-3.
De A1 speelt thuis tegen HVV A2. Aanvallend mag er niet worden geklaagd, verdedigend kan het volgens trainer Lotfy wat beter.
HVV A2 is sinds deze week geplaatst in de bekerpoule. De einduitslag is 3-1 voor Roodenburg

Zaterdag 6 begint met een ruime overwinning aan de competitie. Tegen TAVV 4 wordt het 4-2.
De zaterdag 1 wacht de derby tegen de v.v. Leiden. Vanaf het dak van de tribune wordt de wedstrijd gefilmd. Er worden ook foto's gemaakt.
Raadpleeg om die reden de website van www.leidenamateurvoetbal.nl.

De zaterdag 1 speelt een goede eerste helft, de tweede helft is rommelig, maar wat telt zijn de punten. Roodenburg zat 1 wint met 3-1 en voor vierde klasse zijn er behoorlijk wat supporters afgekomen op de eerste thuiswedstrijd van de zaterdagselectie.
Zaterdag 4 wint de uitwedstrijd bij Leidsche Boys met 0-1.

Op zondag spelen de veteranen van Gol Sport en Roodenburg tegen elkaar. Voordat de wedstrijd begint vinden er vele omhelzingen plaats.
Abdelhaq Jermouni leidt een leuke pot, waarbij de Roodenburgers met de overwinning aan de haal gaan.
Zondag 1 wint ook de tweede wedstrijd tegen Wassenaar met 2-0. Op de tribune zijn de supporters luidruchtig, want als het beter gaat met zondag 1, dan wil iedereen er bij horen.
Na de rust had Roodenburg zondag het al moeten afmaken. Omdat dit niet gebeurt, blijft het tot het allerlaatste moment spannend.

PROGRAMMA DEZE WEEK

MAANDAG 14/9
in de corner                            live TV  voetbal inside.

DINSDAG 15/9
in de corner                            live TV  PSV- Manchester United.
in het clubgebouw                  vanaf 14.00 uur klaverjassen en sjoelen

WOENSDAG  16/9
in de corner                            live TV  AS ROMA - FC BARCELONA
op het veld                             Roodenburg C1 - DOSR C2 18.30 uur

DONDERDAG 17/9
in het clubgebouw                  live TV  Europa league.

VRIJDAG  18/9
in de corner                            Rennes - Lille of voetbal inside

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.