Roodenburg Actueel 2015 - week 33

 

Het aantal ouderen neemt de komende jaren alleen maar toe. Als wijkclub bieden we de ouderen, die in beweging willen blijven een tweede wandeling aan vanuit Noord.


Ouderen boven de 60 jaar gaan niet iedere week meer achter een bal aan hollen. Maar in beweging zijn en elkaar ontmoeten, dat is wel belangrijk voor deze leeftijdsgroep.
Wandelen is een goede manier om samen te bewegen. Vorig jaar hebben we onze vernieuwde wandelroute Mooi Noord gepresenteerd.
Op de presentatie is positief gereageerd. De wandelroute is o.a. geplaatst op de pagina www.leidennoord.nl. Anderen hebben de route al geprint, om deze te lopen.

Roodenburg als vertrekpunt voor een sportactiviteit. Wandelen vanuit de wijk. In onze tweede wandelroute gaan we voor de eerste keer "de brug over".

In deze wandelroute combineren we wandelen met de prachtige natuur, die wandelend binnen 1 ,5 kilometer bereikt kan worden.

                                   WANDELROUTE  OP ZOEK NAAR WEIDEVOGELS

Deze route is ongeveer 5 kilometer lang.  Zodra met uit de stad is, kan men de polder in en in dit geval is dit de Boterhuispolder, gelegen in Teylingen en Leiderdorp.

Deze route gaat voor een deel door natuurgebied en daarom gelden voor deze wandeling een aantal stringente regels.

1.  men kan de route niet fietsen/ wandelen in het broedseizoen. ( van 15 maart tot 15 juni)
2.  men kan deze route alleen wandelen na zonsopgang tot zonsondergang.
3.  honden kunnen niet mee, dit om de dieren met rust te laten!

We starten weer vanaf het parkeerterrein van Roodenburg. Vanaf de ingang gaan we direct linksaf en wandelen op het Joop Vervoornpad. Dit lopen we helemaal af en slaan rechtsaf de Abraham Crijnssenstraat.  Aangekomen bij de stoplichten steken we de Ijsselmeerlaan over en blijven aan de linkerkant van de Willem de Zwijgerlaan. We passeren het tankstation van Huisman aan de linkerkant, wandelen over de Zijlbrug en na de Zijlbrug nemen we de trap aan de linkerkant.
We zijn nu aangekomen bij de Zijlstroom/ Zijldijk.

  

Hier steken we over, zodat we langs de Zijl wandelen. Na ongeveer 60 meter komt u aan de rechterkant een oude Meelfabriek tegen. De voormalige meelfabriek Zijlstroom is een blokvormig drielaags pand uit 1916. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als brasserie en is er een kookstudio in gevestigd.
Wanneer u verder wandelt, dan passeert u de ligplaats van www.partyboot.nl. en koffietent het Dobbertje.  Na 400 meter krijgt u te maken met een T kruising. ( Nieuweweg). Hier houd u linksaan, blijft langs de Zijl wandelen.  U komt een vissteiger tegen en na ongeveer 1 kilometer wandelen bent u aangekomen bij paal 53,2 van de Provincie Zuid Holland.
Aan uw rechterhand ziet u een pad/ fietspad en dat slaat u in. Op dit bord staat vermeld FIETSPAD,
uitgezonderd vergunningshouders. Verboden te betreden tussen 15 maart en 15 juni vanwege het broedseizoen. U bent nu in de Boterhuispolder en wandelt de stilte van het weidegebied tegemoet.

U volgt het pad en als u rechtsaf bent gegaan, dan ziet u op afstand de Boterhuispoldermolen liggen.
Wanneer u bij de derde witte brug bent aangekomen, dan ziet u aan uw linkerhand de Verlaatsloot.
U bevindt zich nu midden in de Boerennatuur, zo'n 230 hectare groot. De Verlaatsloot werd gebruikt om dwars door de polder te varen. Aan beide uiteinden zaten vroeger zelf te bedienen schutsluisjes ofwel verlaten, want het waterpeil in de polder was veel lager dan het water daarbuiten.

    

Het weiland is van levensbelang voor weidevogels. Het meest opvallend zijn de steltlopers met hun lange poten: grutto, kievit, tureluur en scholekster. Weidevogels halen hun voedsel uit de polder: wormen, insecten, larven, soms ook zaden, klein gedierte en zoetwater mossels. De polder geeft een hoge grondwaterstand en dit garandeert een rijk bodemleven, ook in de zomer. Er is dus voldoende te eten.

Nadat u de derde brug gepasseerd bent , houd u rechts aan en vervolgt uw weg over de halfverharde weg. Aan het eind van dit pad bent u aangekomen bij de Nieuweweg. Deze geasfalteerde weg steekt u over en op de achtergrond ziet u de woonhuizen van de Leiderdorpse nieuwbouwwijk Leyhof.

Na ongeveer 70 meter komt u voor een hek te staan. U bent aangekomen bij een wandelpad.

  

Dit wandelpad is ongeveer 1 meter breed en u bent midden in de ongerepte natuur. Het pad is omgeven door planten, die soms tot over het pad groeien. Vlinders , libelles vinden hier, wat ze zoeken. U houdt dit pad steeds rechts aan, terwijl aan uw linkerkant het autogeluid steeds luider wordt.

In dit gebied is er ook een plas aangelegd, waarbij de waterhoogte niet hoger is dan 15 centimeter.
Hierdoor is er genoeg voedsel voorhanden voor weidevogels en meeuwen.
Wanneer u rechts hebt aangehouden wandelt u over een steiger, die loopt langs deze plas. De vogels zullen u aanmerken als een "indringer" en proberen u al vliegend boven uw hoofd om u te verjagen.

  

Na het passeren van de steiger, wandelt u richting de brug, die loopt onder de autoweg.
In 1912 werd er een spoorlijn geopend tussen Hoofddorp en Leiden. De Haarlemmermeerspoorlijn. De trein reed over de spoorbrug over de Zijl en had een stop in Rijpwetering. Als je in het land je hand op stak, kon je wel mee, zo gaat het verhaal. Veehouder de Hollander verkocht in 1908 grond ten behoeve van de spoorlijn, maar kreeg in ruil een tunnel, zodat zijn vee van het ene weiland naar het andere weiland kon lopen. In 1935 werd de spoorlijn opgeheven en in 1938 kwam de Provinciale weg tot stand. Dit was een weg tussen Leiden en Roelofarendsveen en dat alles had te maken met het feit dat er steeds meer auto's kwamen. In 1938 waren dat er al 100.000.
De boer kreeg toen toestemming om zijn veetunnel te verbreden en te verhogen tot de huidige maat.

U loopt nu door de veetunnel en na het passeren van het hek gaat u direct rechtsaf. U wandelt ongeveer 250 meter en aan uw rechterhand gaat u onder de tunnel door.
U bent dan aangekomen bij de Zijlstroom. Hier zijn de huizen vlak tegen de provinciale weg aangebouwd. U loopt langs deze huizen en aan het eind van de Zijlstroom bent u aangekomen bij de trap. Via de trap , langs het Esso station, dat u nu rechts passeert, wandelt u terug naar Roodenburg.

DEZE WEEK

Dinsdagavond wordt er door de zaterdagafdeling geoefend tegen Leidse Boys zondag.
Er wordt gewonnen met 1-2.
Op TV worden we deze avond getrakteerd op de mooiste doelpunten. Een aantal vrije trappen in de supercupfinale zijn om in te lijsten en als keepers gaan scoren met een hakbeweging in de lucht ( ADO tegen PSV), dan kan de avond niet meer stuk.

Woensdagavond speelt de zaterdag 6 thuis tegen hun vrienden ( RCL 4). In de tweede helft lijkt Roodenburg de bovenliggende partij, maar het zijn de Rood Witten, die met 3-4 aan het langste eind trekken.

Donderdag worden de lijnen en de doelen geplaatst op het hoofdveld. Het kunstgras wordt deze morgen geborsteld.
's Middags vindt er een keuring plaats van het kunstgrasveld.

Het is de week dat Imtech failliet wordt  verklaard. Een bedrijf dat 15 miljoen euro als sponsor betaalde voor sponsoring bij HSV en Bayern Munchen.
Het stadion van HSV kreeg in ruil de naam Imtech Arena. Die naam verdwijnt en het wordt weer Volksparkstadion.

Donderdagavond is er een grote opkomst bij de training van 3 en 4 en van het 5de team. Mijn waarschuwing dat men niet ongetraind aan een seizoen kan beginnen, is niet voor dovemansoren geweest.
Het scoreverloop is spannend te noemen bij de partijen, die gespeeld worden. 10 - 9 en ieder doelpunt wordt met gejuich ontvangen. Maar ik hoor ook we stonden met 10-7 voor en verliezen met 10 tegen 11. Hoe kan dit nu?

De corner is doordeweeks bijna iedere avond open. Mensen, die willen meehelpen om de corner te runnen zijn van harte welkom. Niet iedere avond kan dezelfde persoon de zaak open houden.
Er zijn trainers/ spelers die door omstandigheden direct richting het voetbalveld gaan.
In de corner zijn er borden aangeschaft voor de tosti en zijn er soepkommen voor een "cup noodles". Laten we zeggen voor de snelle hap.

Zaterdagmiddag verschijnt er een ongenode gast bij de ingang van het clubhuis. Een egel wil naar binnen. Heeft waarschijnlijk gehoord, dat er verse slaatjes te koop zijn.
Met vereende krachten wordt de egel rustig naar buiten geduwd. In het begin geeft hij / zij het niet op, maar na een aantal pogingen vervolgt deze insecteneter de weg richting de kleedkamers en het daarnaast gelegen groen.

TRAINING  ZONDAG/ A1  17/8/2015

De groep traint maandagavond nog gezamenlijk. Ze verzamelen om 19.30 uur en ze beginnen om 20.00 uur. Afgelopen vrijdag waren ze met 12 personen en komend weekend wacht de eerste bekerwedstrijd.

Die bekerwedstrijd gaat men proberen te vervroegen. Het plan is om de thuiswedstrijd van de zondag 1 tegen LSVV 70 te spelen om 14.30 uur.

TRAININGSDAG  JONGERE JEUGD   ZATERDAG 22 AUGUSTUS

                            DAG VAN DE SCHIJNBEWEGING

  Robinho schijnbewegingen leren?

De jongere jeugd begint zaterdag met een trainingsochtend. Veel kinderen zijn nog niet op de club verschenen en genieten van vakantie.
Volgende week begint de lagere school en dient iedereen in de wijk weer present te zijn.

Deze ochtend staat in het teken van het aanleren van schijnbewegingen.
Hoe we dat gaan doen is een verrassing.
De corner fungeert als de uitvalbasis. Van daar uit gaan we aan de slag.

 

De Zidane beweging al onder de knie?

De F pupillen oefenen van 10.00 - 11.00 uur
( F pupillen zijn geboren in 2007 en 2008).

De D pupillen beginnen om 10.15 uur tot 11.15 uur
De E pupillen beginnen om 11.00 uur tot 12.00 uur
( E  pupillen zijn geboren in 2005 en 2006) ( D pupillen in 2003 en 2004)

HET PROGRAMMA VAN DEZE WEEK

MAANDAG 17 AUGUSTUS

training zon 1 en A1                                                  aanvang  20.00 uur

DINSDAG 18 AUGUSTUS

training zaterdag selectie                                          aanvang 20.00 uur

in de corner  championsleague

Manchester United - Club Brugge                            20.45 uur

WOENSDAG 19 AUGUSTUS
training A junioren en zondagselectie.
in de corner championsleague         

Valencia CF - AS Monaco                                        20.45 uur

DONDERDAG 20 AUGUSTUS
training alle zaterdagteams    vanaf                          19.00 uur

VRIJDAG 21 AUGUSTUS
training A junioren en zondagafdeling                      

in de corner  o.a.
Montpellier HSC - Paris Saint Germain                    20.30 uur
of voetbalinside.

 

ZATERDAG 1 HAD DIT WEEKEND EEN TRAININGSKAMP

De zaterdag 1 verbleef dit weekend in Noord Limburg. Daar was een trainingskamp georganiseerd.

Het is altijd goed, wanneer spelers meerdere dagen met elkaar optrekken. Men leert elkaar beter kennen. Dat geldt voor spelers onderling en dat geldt ook voor de relatie trainer / speler.
Er is natuurlijk getraind en het weekend is afgesloten met een barbecue op de club.

 


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.