Roodenburg Actueel 2015 - week 31

VRIENDENTEAMS

Het is een verschijnsel dat steeds vaker voorkomt. Het formeren van een  "vriendenteam".

Hoe ontstaan de meeste vriendenteams?

Een klassieker is die van selectiespelers, die na jarenlang "trouwe clubdienst" het wat rustiger aan willen doen. Jaar in, jaar uit, hebben ze getraind en gepresteerd.
Dan komt het moment, dat de trainer een andere keuze maakt, maar ook de leeftijd gaat meetellen. Ineens acteert men op het tweede plan. Maar toch wil men de voetbalschoenen nog niet aan de wilgen hangen en met lotgenoten wordt er dan een "vriendenteam 'gemaakt.
Op die manier speelt men nog jaren met elkaar en is de selectie in nood, dan kan men nog een beroep doen op de oude getrouwen. Over het algemeen hebben die gasten nog conditie en voor een invalbeurt halen ze hun neus niet op.

Een ander type vriendenteam bestaat uit een combinatie van selectiespelers en mindere goden. Het zijn vaak spelers, die elkaar op meer plekken ontmoeten dan alleen het voetbalveld. Ook de vrouwen kunnen een rol spelen.
Dergelijke teams kennen  een sterke onderlinge binding en het samen sport bedrijven is een drijfveer om een vriendenteam te formeren.

Heel kenmerkend zijn de vriendenteams van jeugdspelers, die naar de seniorenafdeling gaan. Het zijn de zogenaamde A2 en lager spelende voetballers, die als team bij elkaar willen blijven en niet willen worden opgeslokt door de seniorenafdeling, om te worden verdeeld over alle seniorenteams. De jonge spelers hebben het over "uitgaan ", de oudere senioren, waar ze mee moeten gaan ballen hebben besognes over werk, de vrouw en kinderen.

Misschien is het formeren van een vriendenteam een tegenhanger t.o.v. het individueel sporten. De fitnesscentra zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten.
Individueel sporten doe je in principe niet samen. Via een vriendenteam ben je toch ook op zoek nog sociaal contact.

Kleinere clubs hebben vriendenteams meer te bieden. Je kan er nog op prime time trainen en spelen. Wie zijn thuiswedstrijd om 14.30 uur speelt, behoeft niet bang te zijn dat hij na de wedstrijd voor een gesloten kantinedeur komt te staan. En wanneer je doordeweeks met de groep gaat trainen, dan is de aanvangstijd niet 21.30 uur.


Vaak zijn het senioren, die een vriendenteam beginnen. Maar ik kan mij voorstellen, dat ook bij jeugd er spelers mee bezig zijn. Te weinig trainingstijd, geen aandacht, regelmatig afgelast. Ik denk dan aan A en B junioren, een leeftijd waar heel spelers stoppen met voetbal. Wanneer ze zelf een trainer en een leider weten te mobiliseren, dan is de keuze snel gemaakt.

Ik wil ook nog een gevaar aanstippen, dat bij vriendenteams kan ontstaan. Als men begint is alles koek en ei. Een grote trainingsopkomst en iedereen is in een hosannastemming. Geen wedstrijd wordt er verloren en ineens daagt "het kampioenschap". Men gaat keuzes maken , want een kampioenschap is verleidelijker dan een vriendschap. En op dat moment gaat het mis.
De groep valt uit elkaar en als het tegenzit worden de overgebleven spelers geen kampioen.

Op de homepage van de Roodenburg website treft men rechts onderaan een bewegende button aan. Regelmatig wordt deze button aangeklikt, want nog steeds zijn er groepen spelers op zoek naar een club met een fijne accommodatie.

Daarnaast vragen individuele spelers regelmatig informatie over het lidmaatschap.

Waar moet je zijn als je meer informatie wenst over het lidmaatschap bij Roodenburg?

Ga naar de website www.lvroodenburg.nl
Dan naar clubinfo en klik vervolgens op lidmaatschap.
We hebben allerlei mogelijkheden.

DEZE WEEK

Op zondag krijgen we bericht uit de Kaukasus. Ook daar wordt de actueel gelezen.
Wij worden getrakteerd op een avontuurlijk reisverslag.

Wie weet zit er als men terug is nog een talentvolle speler in de camper?


Dinsdagavond is de corner open. De klanten zijn te vinden op de tennisbaan. Een hevige regenbui dwingt hen richting de corner te komen. Voor de corner heb ik een spellenmagazijn meegenomen. De laatste keer dat dit is gebruikt was bij een "levend toto" spel, dat ik 30 jaar geleden heb gespeeld met D spelers.
De scorebriefjes zitten er nog bij : JAAP  Schinkel, PETER Knor, RIVELINO Zandvliet, DENNIS Ooyendijk, EMIEL  van Houten, ERIK van Maanen.


Op vrijdagavond hielden we vroeger een avond met gezelschapspelen. Dammen, dobbelen, sjoelen , ganzenborden . afgewisseld met voetbalonderdelen.
De wedstrijdbriefjes nog vervaardigd met de typemachine. Het was de tijd voor het computertijdperk, waarbij je vooral "iets samen ging doen".


Het leek mij leuk om u te confronteren met de spelen van toen en daarom heb ik een scoreformulier gescand.

Uit het spellenmagazijn wordt dinsdagavond het dambord gehaald. Johan van Wieringen instrueert een aantal dammogelijkheden voor de aanwezigen.. Dammen en zorgen dat je de stenen zo snel mogelijk kwijt raakt en kat en muis worden door Johan gedemonstreerd.
Het zijn onbekende spelletjes voor de geïnteresseerde bezoekers. Dammen en tactiek.
Tactiektraining , het begint altijd met het gebruiken van de hersenen.

Woensdagavond is de corner open en wordt op de publieke zender de wedstrijd Rapid - AJAX uitgezonden. Een aantal Roodenburgers wipt even binnen en samen wordt er gekeken. Komende dinsdag is de return en kunnen de senioren na de training nog even terecht in de corner.

Zaterdag begint de zaterdagselectie met de training. Een verslag treft u hieronder aan.

PROGRAMMA DEZE WEEK

Wat is er komende week te beleven.

zondag 2 augustus 18.00 uur Nederlandse supercup
                                   FC Groningen - PSV op Fox.. in de corner

dinsdag  4 augustus  20.00 uur training zaterdag selectie.

                                   AJAX - Rapid in de corner voor Roodenburgers.    

                                   AUDI CUP op ZDF:  Real Madrid - AC Milan

woensdag 5 augustus

                                   20.15 uur ZDF AUDI CUP:  deelnemende teams Bayern Munchen,
                                   Real Madrid, AC Milan, Tottenham Hotspur. ( corner)

donderdag 6 augustus. 20 uur training zaterdag selectie

zaterdag 8 augustus  11.00 u Roodenburg - Valken 68 2  oefenen.

ZATERDAG 1 AUGUSTUS.  ZATERDAG SELECTIE BEGINT AAN SEIZOEN 2015/2016

Om 9.00 uur zijn ze al aanwezig, terwijl de training zal gaan beginnen om 10.30 uur.

We hebben het over de trainersstaf. Henk Buyn, Wesley Lancel, Ramon Paardekooper, Martin van der Lans, Dennis Gressie en Rinus de Bruin.

De trainers gaan de hoedjes en pylonen neerzetten en nemen de training door.

Rinus de Bruin legt in het jeugdhonk voor iedere speler een trainingset neer.

Dennis Gressie gaat naar de massageruimte, want er moeten nog spelers vooraf worden getapet.

De spelers halen hun kleding op bij Rinus en gaan daarna richting de kleedkamer. Om 10.30 uur staan er 13 spelers op het veld. Door een auto ongeluk zijn er een paar spelers verlaat  en als het 10.45 uur is zitten er 21 spelers te luisteren naar hoofdtrainer Henk Buyn.

Er worden een aantal teamafspraken gemaakt en het moge duidelijk zijn dat spelers een kwartier voor aanvang van de training op het veld dienen te staan.
Dat geldt niet alleen voor de zaterdag 1, maar voor alle teams, inclusief de jeugdteams van Roodenburg.

Nadat de regels zijn doorgenomen begint de warming up onder leiding van Jeroen van Hooidonk.

De warming up wordt gevolgd door het positiespel 4 tegen 2/ 5 tegen 2. Keeperstrainer Martin van der Lans doet op hetzelfde moment een warming up met keeper Mattin Harkey.

Assistent-scheidsrechter voor het seizoen Jeanmarc van Steenbergen wipt eveneens even langs, terwijl Wilco Penseel en Ron de Bruin deze dag verhinderd zijn.


Terwijl de groep bezig is, wordt in de kantine de tafel gedekt voor de lunch.

De kantinebeheerder Dirk van der Zwart, de heer Boky, Dennis en Rinus zijn hiermee druk doende.  Deze zaterdag zijn er twee trainingen gepland.
Bij de 2de training sluit Abdel Ali aan en zijn er 22 spelers begonnen met de voorbereiding van het seizoen.

De zaterdag afdeling is gestart.

┬ę LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.