Roodenburg Actueel 2015 - week 24

 

Sport heeft een belangrijke maatschappelijke rol en draagt bij aan fitheid en gezondheid, algemeen welbevinden, competentieversterking en zelfontwikkeling, sociale cohesie ....

Wanneer je kijkt naar de ethiek in de sport dan gaat het om drie pijlers:

1. individuele of persoonlijke integriteit ( fysieke, psychische en seksuele )
2. fair play
3. sociale integriteit ( solidariteit, diversiteit)

Een van de pijlers, waar de laatste tijd veel discussie over is in de club is fair play. Een van de dilemma's waarmop  je als speler of als coach op kan worden aangesproken luidt:

MAG JE VALS SPELEN?

Iedereen, die deze vraag krijgt, zal aangeven NEEN. Maar toch gebeurt het niet. Vaak is winnen belangrijker en dan wordt de ethiek even vergeten. Verliezen schaadt je imago, je zelfvertrouwen krijgt een knak of je hebt beroerde hekel aan instituties, die jou de regels voorschrijven.

Een sterk team kenmerkt zich , doordat spelers in voorspoed en tegenspoed elkaar blijven steunen.
Recent kreeg ik de opmerking: Een kampioensteam is pas een team, omdat dan blijkt dat ze alles voor elkaar over hebben. Dat is een conclusie als het goed gaat, maar hoe gedragen die spelers zich als het tegenzit? Pas dan staan de ware teamleden op, die door dik en dun elkaar helpen.
Vaak zie je zo'n team uit elkaar vallen, want ze hebben niet geleerd om te kunnen omgaan met winst en verlies. Spelers, die elkaar niet hebben aangesproken op het uitvoeren van hun taak.

Van Roodenburg coaches verlangen wij fair play en eerlijk spel. Wordt dat gespeeld, dan zijn er meerdere partijen in hun nopjes.
De tegenstander, want het was een sportief gebeuren. De scheidsrechter, want de ploegen hielden zich aan de spelregels. De eigen ploeg, want de wedstrijd was leuk en we hadden het respect van de tegenpartij.
De toeschouwers, want die gaven complimenten voor het vertoonde spel van de beide teams.

Alleen als je deze zaken in gedachte neemt en daarbij rekening houdt met de tegenstander en de omgeving, pas dan is voetbal een feest.

De meeste wedstrijden eindigen op deze manier, maar het gaat soms mis en misschien is het in het seizoen 2014- 2015 wel eens te vaak misgegaan?

Een   opstootje, een tijdelijke staking. De tegenpartij heeft het altijd gedaan en is het de tegenpartij niet, dan is het de scheidsrechter of het publiek.
Weten, waar je zelf staat als deelnemer van het spel, komt niet of te laat op in het hoofd van de speler en dan is het kwaad al geschied.
Wat zouden anderen nu denken van mijn gedrag?

Oorzaak van het uit de hand lopen kan zijn een gebrek aan fysieke en mentale conditie van de speler. In stress situaties heeft die speler zich niet meer onder controle en gaat door het lint. Scheldend, tierend , vechtend , wil die speler zich niet laten kennen en toeschouwers langs de lijn herkennen dit. "De stoppen slaan door ".

Dit gedrag past niet bij hoe je met elkaar sport moet bedrijven.

Een handhaver van de ethiek in de sport is de trainer. Die moet zorgen dat het spel wordt gespeeld conform de geschreven en ongeschreven regels van de sport. En als de desbetreffende trainer de regels aan zijn laars lapt, waar sta jij dan als volwassen speler van zijn team?  Accepteer jij zijn onsportief gedrag? Zeg je er wat van of is het alleen de trainer, die verantwoordelijk is?

Volwassen spelers hebben een voorbeeldfunctie voor de jeugd. Wanneer een volwassen speler door het lint gaat, terwijl de jeugd als toeschouwer toekijkt, dan geef je een slecht voorbeeld.
Ben je jeugdtrainer, onderwijzer, jongerenwerker, dan ben je rolmodel en van jou wordt verwacht , dat je handelt en leeft zoals een goed sportman betaamd.
Dat betekent , dat men zich houdt aan de spelregels. De spelregels in de sport zijn niet voor niets gemaakt. Wanneer iedereen zijn eigen spelregels volgt, dan wordt het chaos.

2015-2016 wordt een transformatiejaar voor Roodenburg.

Vechtjassen en valsspelers mogen hun heil elders zoeken. Ze worden elders met open armen ontvangen.

Fair Play geeft meer aanzien, dan een overwinning of kampioenschap.

Een doordenkertje?

================================================================


DEZE WEEK


Een levenlang kunnen sporten bij een club. Plezier hebben, kennissen ontmoeten, mensen ontmoeten, waarop je later kan terugvallen.
Zo'n club bestaat uit de gratie van leden, die zich thuis voelen en die daar jarenlang deel van willen uitmaken. Mensen, die zelf hebben gekozen om voor zo'n club te willen voetballen.

Het tegenovergestelde kom je ook tegen. Een club, die louter bestaat uit spelers, die zijn gelokt voor een paar centen. 30 vreemden die nadat ze zijn uitgevoetbald ook weer uitvliegen en die moeten worden opgevolgd door de volgende 30 vogels.

Er zijn er, die al meer dan 30 jaar in deze tijd aan de bel hangen met de vraag : wil je asjeblief bij mij komen ballen. Ik beloof je  .................. Grootste plannen, maar geen achterban.  Een club met een "geverfd waterhoofd".
Op je knieën leggen voor de vedette, je moet het maar willen!

.
Met karrenvrachten komen ze binnen om daarna vaak roemloos te verdwijnen.

Geschonden beloften, geldkranen die worden gesloten, trainers, die vertrekken.
Verenigingen, die daardoor kunnen omvallen. We zien het dit jaar in onze naaste omgeving van West 2 weer gebeuren.

Voor Roodenburg is een gezonde voetbalclub een club met een goed georganiseerde jeugdafdeling en een seniorenafdeling. Daarbij het liefst met een zaterdag en een zondagafdeling.

Alleen dan krijg je in Leiden clubs, die tegen een stootje kunnen omdat er een goed fundament is. Dit is de boodschap, die Roodenburg het sportbedrijf heeft meegegeven om het Leidse voetbal weer gezond te krijgen.

Woensdag is het buurtspeeldag. Veel kinderen verschijnen er aan de poort en het weer zit mee. Wanneer de kinderen vernemen dat er ijs te koop is in de corner, dan ontstaat er een "ijsrun" en ziet de beheerder de bodem van zijn vrieskist.

Woensdagavond doen we met de D pupillen een pokerspel. Er kunnen punten worden gescoord met penaltyschieten.
Uiteindelijk is er 1 winnaar, een koele kikker , die de meeste punten vergaard. Hij blijft rustig bij het penaltyschieten. Zijn naam: Mohammed Jamil.

Donderdag spelen de E pupillen hun laatste wedstrijd. Een aantal ouders en oudere broers spelen mee. De zon eist haar tol.

Donderdagavond wordt er door meerdere groepen tegen de bal getrapt.
Vanaf 19.30 uur is er een BBQ georganiseerd en ik schat dat tussen de 60 -80 man zich tegoed doet aan het vlees, dat zoals gebruikelijk afkomstig is van keurslager Jaap LaLau en de halalslager.

Vrijdag lijkt het wel een Roodenburg reünie in Warmond. In een volle kerk nemen velen afscheid van onze legendarische spits Sam den Os.
Een prachtige afscheidsmis, waarbij gebed en muziek elkaar opvolgden. Na afloop werd er door de vele aanwezigen een erehaag gevormd. Met applaus en het oplaten van witte ballonnen namen wij afscheid.

Vrijdagmiddag vertrekt een groep van het oude vierde , aangevuld met het reisgezelschap van jonge vierde naar onbekende bestemming.
Ze gaan voor een "wildweekend" met veel cultuur.

Vrijdagavond is er een primeur. Ger Schoonderwoerd de Bezemer heeft drie dagen in zijn eentje gewerkt aan het plaatsen van een TV toestel in de corner. Beugels plaatsen, doortrekken van kabels, er komt heel wat voor kijken.
Het resultaat mag er zijn en namens allen hartelijk dank.
De primeur: Er werd door een groep gekeken naar de wedstrijd Letland - Nederland in de corner.
Binnenkort maken we de toegangsregels voor deze Roodenburg jeugdkantine bekend.

Zaterdagmorgen sluit de jongste jeugd af met een aantal spelvormen, die door Robin en Said bedacht zijn. Niet iedereen is aanwezig. Is regen de spelbreker?
De ouderbijeenkomst moet worden overgedaan.

Zaterdagmiddag speelt oud Roodenburg tegen oud UVS.  Roodenburg heeft meer individuele klasse in huis en wint ruimschoots met 4-1
Na afloop wordt er bijgepraat en bij gedronken. Nel de Bruin moet lang wachten op de shirts. Er in hijsen, dat ging nog wel, maar het shirt uitkrijgen is een ander verhaal.
Daarom wil Roodenburg het 7 tegen 7 voetbal beginnen. Al is het alleen maar om het passend maken van de shirts van de oude vedettes.
Aanmeldingsformulieren hangen in de kantine.
Je hoeft niet elke week.

Erwin Verkuylen en Sipan Khalid spelen mee in de teams van spelers, die hoog zijn geëindigd in het spelersklassement.

Trots kijken we terug op een leuke middag en avond van Leiden Amateurvoetbal bij Docos.

HET SEIZOEN ZIT ER OP

Vanaf heden nemen we even gas terug. Wel organiseren we komende weken nog ouderavonden voor de teams van het nieuwe seizoen.
De trainers zijn bekend. De indeling en afspraken rondom het team nog niet.
Voor de vakantie willen we dit rond hebben, zodat we een goede start kunnen maken voor het volgend seizoen.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.