Roodenburg actueel 2015 - week 21


De hedendaagse promotie wordt op velerlei manieren gevierd. In de dorpen wordt de platte kar van stal gehaald. Grote amateurclubs verschijnen op het bordes van een gemeentehuis.
In de stad gaat het feest gepaard met rookwolken en vuurwerk. Eenmaal omgekleed gaat men aan de drank. Supporters, sponsors, leden en eigen bestuursleden mengen zich onder de feestende spelers.
Wanneer het clubgebouw de deuren sluit, is het feest voorbij en gaat men over tot de orde van de dag.

Het is een heel verschil met vroeger. Ik neem u mee met het fenomeen "kampioensreceptie"

Wanneer een club in het verleden kampioen werd, dan volgde na het kampioensfeest op de wedstrijddag zelf , de kampioensreceptie.
Deze vond plaats een aantal dagen na het behalen van het kampioenschap. Het trotse bestuur nodigde diverse personen en instanties uit en vele genodigden gaven acte de presence.

Het clubgebouw werd ingericht. Achter de lange tafel , voorzien van de clubvlag zat het voltallig bestuur. In de hoek stond het vaandel en er was een spreekgestoelte geregeld.
De volledige selectie met dames werd verzocht om aanwezig te zijn.. De genodigden zaten recht voor de bestuurstafel met de cadeaus op de tafels, die waren voorzien van bloemen.

De oud voorzitter of een clubicoon met een vlotte babbel fungeerde als spreekstalmeester.
Iedere spreker werd door hem aangekondigd. Dan vertelde hij wie er en in welke hoedanigheid als "de bobo " het spreekgestoelte betrad.

De volgorde van sprekers stond volgens het draaiboek vast. De eerste spreker was steevast de wethouder van sport, die namens de gemeente de felicitaties overbracht.
In die tijd had men nog een KNVB competitie en een competitie van de zogenaamde onderbond, de Leidse Voetbal Bond.
Speelde de kampioen in de KNVB competitie, dan was de vertegenwoordiger van de KNVB nummer twee in de volgorde, gevolgd door een bestuurslid van de LVB.
Werd er een LVB vereniging kampioen, dan nam het bestuurslid LVB de tweede plaats in.

De derde spreker was een afgevaardigde van de COVS Leiden. De scheidsrechtersvereniging had een eigen bestuur en bij kampioenschappen kwamen deze bestuursleden naar de receptie.

Sommige clubs behoorden tot een belangenorganisatie. Katholieke verenigingen waren aangesloten bij de NKS ( De Nederlandse Katholieke Sportorganisatie).
Een bestuurslid van deze organisatie was vierde in de rij en vertelde de aanwezigen dan hoe "vroom" de spelers tijdens de competitie te keer waren gegaan.
Tijdens de receptie ontbrak de geestelijk adviseur ( pastoor of kapelaan) natuurlijk niet.

Daarna was het tijd voor de bestuursleden van bevriende voetbalclubs en sportverenigingen.
Het waren bestuursleden van clubs, die uitkwamen in dezelfde competitie en de bestuursleden van de andere clubs uit de stad.
Sommige bestuursleden meenden het intens, anderen wilden gehoord worden. Daardoor kon het spreekgedeelte behhorlijk lang uitlopen.
Intussen zat de penningmeester van de kampioenen niet stil. Een penningmeester, die natuurlijk goed kon tellen. Hij telde het aantal meegenomen ballen op de tafels en berekende ondertussen hoeveel ballen er nodig waren voor het nieuwe seizoen. Tijdens de receptie gingen de dames rond met een drankje en bittergarnituur.

Hoe langer de receptie duurder, des te onrustiger werd het. De selectie was toe aan een biertje, een signaal voor de sprekers om het niet te lang te houden.

Wanneer al het "spreekkruit" was verschoten, dan was het de tijd voor de voorzitter om alle aanwezigen te bedanken voor hun belangstelling en hun cadeaus. Het glas werd geheven op het behaalde kampioenschap en daarna ging de tap open.

Dat was toen. Tegenwoordig loopt niemand zich meer warm voor de kampioensreceptie.
Een dergelijke receptie wordt niet meer georganiseerd. Clubs zijn op zichzelf gericht.

Onderlinge saamhorigheid van clubs is ver te zoeken.

Zou deze traditie ooit nog terugkomen?

OVERSCHRIJVEN VAN EN NAAR ROODENBURG

Op de volgende data is de ledenadministratie de komende weken aanwezig om de overschrijvingen te faciliteren.

Maandag 1 juni van 18:30 tot 20:00 uur
Donderdag 4 juni van 18:30 tot 20 uur
Maandag 8 juni van 18:30 tot 20:00 uur
Donderdag 11 juni van 18:30 tot 20:00 uur

Voor de duidelijkheid er wordt alleen overschrijving verleend als de contributie verplichtingen voldaan zijn.
Voor de leden die stoppen geldt dat ze zich voor 15 juni moeten uitschrijven anders wordt er weer een contributieverplichting van een jaar aangegaan.
Mocht je vragen hebben over lid worden, overschrijven naar een andere club of uitschrijven mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ditzelfde geldt voor het aanmelden van je vriendenteam!

DEZE WEEK

Het is een week, waarbij het sportbedrijf het wetraveld weer heeft opgeknapt en ingezaaid.
Dit veld mag vanaf heden niet meer betreden worden.
Op woensdag oefent de E1 bij Sparta in Rotterdam. Men speelt tegen de E3 en die jongetjes handelen even iets sneller dan onze spelers.
De uitslag is 7-2 en er wordt drie keer een kwartier gespeeld, waarbij de coaches na ieder kwartier de spelers instructies kunnen geven.
Om spelers sneller te laten handelen zijn wedstrijdvormen nodig. Dit kunnen estafettevormen zijn, waarbij spelers tegen elkaar uitkomen. Estafettevormen, waarbij de basistechnieken zoals passen, dribbelen en aannemen spelenderwijs worden uitgevoerd.
Estafettevormen zijn er ook om sportiviteit te leren. Eerlijkheid bij het vertrek en bij het aantikken van de volgende speler, tegen je verlies kunnen als de andere groep heeft gewonnen.
Het zijn allemaal elementen, die nodig zijn voor een sportief verloop van een wedstrijd tegen kinderen van andere clubs.
Op donderdag helpen twee A junioren met de training van de E2. Deze groep heeft veel doelpunten tegen gekregen en trapkracht ( een goede wreeftrap) kan helpen bij het schot op doel of het verplaatsen van de bal.
Ik merk dat zowel de kinderen als de A junioren het een leuke training vinden en wanneer er dan een ijsje is uit de corner, dan kan hun avond niet meer stuk.
Zondag wordt er eerst gevoetbald door de spelers van zondag 3. Hiervan gaan de magen rammelen en dat komt weer goed uit, want zondag 3 besluit zijn dag met een barbecue.
Ze hebben hiervoor uitstekend weer.

DINSDAGMIDDAG LAATSTE KAART- EN SJOELMIDDAG.

Een ander evenement, waar we niet aan belangstelling behoefden te klagen , is de wekelijkse kaart - en sjoelmiddag op dinsdagmiddag. Gemiddeld bezochten 35 tot 50 personen iedere dinsdagmiddag het clubgebouw.
Dinsdag 26 mei a.s. is de laatste middag. We spelen twee giftjes en onze beheerder Dirk presenteert daarna zijn alom gewaardeerde "Chinese maaltijd "

Een nieuwe ronde kaarten en sjoelen voor het seizoen 2015-2016 begint op 25 augustus a.s.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.