Roodenburg Actueel 2015 - week 13

VRIJWILLIGERSWERK IS GEEN VUIL/ VIES WERK

Wanneer je er geen geld voor krijgt, dan is vrijwilligerswerk geen werk, waar je voor warm moet lopen. Werken moet wat opleveren, je moet er geld mee kunnen verdienen.

Veel mensen van met name allochtone afkomst denken nog zo over het doen van vrijwilligerswerk, hoewel er een tendens gaande is, dat het doen van dit werk nog niet zo slecht is. Bij vrijwilligerswerk ben je "gratis" bezig voor een ander. Dat kan de trainer zijn, die een groep kinderen traint, de vrijwilliger die achter de bar staat, de scheidsrechter die een wedstrijd fluit, de onderhoudsman, die zorgt dat alles er netjes bij ligt.

Door wat gratis te doen help je mee om een samenleving vitaal te houden. De 25 jarige van nu moet al weer bezig zijn met de jeugd van 6-7 jaar die staat de trappelen om te gaan voetballen. Je moet verantwoording tonen voor de komende generatie en daar behoort onbaatzuchtigheid bij.

Het woord verdient een nadere uitleg:
DE BEREIDHEID OM IETS BIJ TE DRAGEN ZONDER ER ZELF BAAT BIJ TE HEBBEN.

Ik zou daar nog een tweede element aan willen toevoegen: Zeker als men leider of trainer is en dan de verplichting aan te gaan om dit gedurende een heel seizoen vol te houden.

Bij Roodenburg heb ik ze de laatste 10 jaar regelmatig zien binnenwandelen. De zogenaamde project mannen.
Ik zal u zo'n project noemen. Iemand ging naar de basisschool en gaf aan, dat men hem kon inhuren om training te geven op vrijdagmiddag. Het zou goed zijn voor de kinderen en hun gezondheid. Zoals gezegd, werd er 10 vrijdagmiddagen na schooltijd gevoetbald door jongens en meisjes. Maar na 10 trainingen was het project over en toen was het idee, dat de club de opvang maar moest gaan doen.  .

Na het project mochten de vrijwilligers van Roodenburg zorgen voor het vervolg. Een dergelijke project daar had naast het kind de projectuitvoerder baat bij. Het zijn vaak projecten, waarbij men vaak hoog van de toren blaast, ( kijk mij eens wat ik allemaal voor jullie doe of regel) , maar eigen geldelijk gewin speelt op de achtergrond mee.
Dat is niet de basis voor een gezond verenigingsleven. Een verenigingsleven dat vooral wordt bepaald door de vrijwillige inzet van velen.

Afgelopen maandag bespraken wij met onze F ouders het vrijwilligerswerk en zij zijn er van overtuigd dat dit voor een club en voor hun kind belangrijk is. Daarbij hebben zij, net als veel ouders bij andere clubs ook een doel: ze willen dat hun kind zo plezierig mogelijk kan voetballen en de club verzorgt daarbij het lesmateriaal en de ondersteuning.

Waarom is het echte vrijwilligerswerk nu zo belangrijk?
Bij onze A junioren / B junioren maar ook bij een aantal senioren begrijpt men het. Een club kan niet zonder vrijwilligers en je bouwt een groot sociaal netwerk op. Een groot aantal A junioren volgt tegenwoordig voortgezet onderwijs. (VWO,HBO,MBO opleidingen)  Via het vrijwilligerswerk kom je met veel mensen in aanraking , je leert mensen van vele Nationaliteiten en gebruiken kennen en dat is weer goed voor je toekomst.

Wanneer men blijft hangen binnen de eigen kring, dan wordt je leefomgeving smaller. Je bent vaak niet op de hoogte van Nederlandse gewoonten en gebruiken. Aan de andere kant zijn er heel veel Nederlanders, die nauwelijks notie hebben van verschillende culturen.
Iedere buitenlander is voor hen een vreemde.


Integreren is dus niet zoals de politiek roept: Nederlands leren. Het is ook het leren kennen van diverse gebruiken uit verschillende culturen.
En wat dat betreft is Roodenburg een vindplaats. Misschien nog wel meer dan bij de clubs, die slechts een monocultuur omvatten?

Roodenburg als vindplaats, maandag 30 maart is dat één van de thema's.

MAANDAGAVOND  LEDENRAADPLEGING 30 maart

Een belangrijke vergadering, waarbij u langs deze weg aan kunt deelnemen. Heeft u ideeën hoe de club in 2027 moet functioneren, schuif dan aan.
Het bestuur presenteert een toekomstvisie en verschillende leden hebben al aangegeven om er bij te zijn. Welke kansen zijn er voor het Roodenburg van de toekomst?
De vergadering begint om 20.00 uur in het clubgebouw.

DINSDAGMIDDAG   PAASKAARTEN EN PAASSJOELEN

Het Paaskaarten en sjoelen is dinsdagmiddag 31 maart. We beginnen om 14.00 uur en we zijn om 17.00 uur klaar.
Onze vaste groep van 40-50 deelnemers mag deze middag worden versterkt met Roodenburg leden, supporters en sympathisanten.
Inschrijven vanaf 13.30 uur en zoals gebruikelijk zijn er deze middag extra prijsjes en hapjes.

DEZE WEEK
Er wordt maandag potgrond gehaald. De bloembakken op het terras worden met nieuwe aarde gevuld en voorzien van nieuwe planten door de club.
Het terras moet sfeer uitstralen en dat doe je met voorjaarsbloemen.
Dinsdagmiddag hebben we wederom volle bak bij het klaverjassen en sjoelen. 44 deelnemers maken deze middag kennis met halal snacks. ( kipfrikadel , kipnuggets en köfte ) staan er op het menu en dat betekent dat men de kruiden vaak beter proeft. Het geheel heeft de algemene goedkeuring van de deelnemers.
In overleg met de ouders van de F werd er afgesproken, dat de F pupillen voortaan op dinsdag en donderdagavond gaan trainen.
Zaterdagavond is er een groot feest. Een grote opkomst en dat geeft de organisatoren voldoening.

Op maandag 6 april heeft de D1 een uit toernooi bij Lugdunum.

HET VOETBALGEBEUREN
Er viel weinig te juichen en vaak is de voorbereiding de oorzaak, dat het niet veel gaat worden. Spelers, die te laat komen op de bespreking, die nog liggen te slapen terwijl de ploeg staat te wachten. Wanneer je als ouder betrokken bent, dan ben je met zoonlief op het afgesproken tijdstip op de club.
De F1 krijgt steeds meer spelers, maar een aantal spelers begint pas. Resultaat mag men dan niet de week daarop verwachten. Belangrijk is dat ieder kind het naar het zin heeft en dat we het nieuwe jaar een F2 team kunnen formeren.
De E2 doet zijn best, maar heeft het gehele jaar nog geen wedstrijd gewonnen. Dat was ook al zo bij de bekerindeling en eigenlijk hadden we een lagere indeling van de KNVB verwacht. Dat is niet gebeurd. De kinderen laten niet veel merken dat ze iedere week verliezen, ze ondergaan het gelaten.
De D1 had belangrijke punten kunnen pakken, twee spelers waren echter te laat en dat is nooit goed voor de voorbereiding.
De C1 stond bij vertrek eveneens op spelers te wachten, terwijl ze de dag er voor nog een app hadden gehad. RCL was duidelijk sterker.
De B1 is bezig met een opmars. Men won nu de lastige uitwedstrijd bij ROAC met 1-2.
De A1 speelt woensdagavond. Alkmania A1 kon vanwege griepproblemen geen team op de been brengen.
De zaterdag 1 verloor een finalewedstrijd tegen Oegstgeest. Zaterdag 2-3-5 en 6 ondergingen ditzelfde lot.
Zaterdag 4 won van Woubrugge 2 en stevent af op een kampioenschap.
Op zondag speelt het derde uit bij Docos en wint met 4-6. De zondag 1 speelt onder zware omstandigheden tegen Cabauw. Op het hoofdveld , wat doornat is komt de ploeg voor de rust op voorsprong. In de tweede helft nekt het veld het team, wanneer twee ballen blijven steken in de blubber. Keeper Adouch kan daarna zijn kwaliteiten bewijzen en stopt een strafschop. In de laatste minuut vergroot Cabauw echter de voorsprong op 3-1.
Een leerzame wedstrijd, want voetballen op gewoon gras is veel zwaarder en de "zaalvoetballers", die tegenwoordig op kunstgras gekweekt worden, maken kennis met heel andere omstandigheden en dat vraagt dat men de rug recht.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.