Roodenburg Actueel 2015 - week 15

LESSEN   EN  LEERPROGRAMMA'S

In de RB actueel wordt regelmatig gewag gemaakt van het opleidingsplan bij de club. Het Roodenburg leerplan bestaat uit een mix van kant/klare lessen en het KNVB opleidingsprogramma.
Deze mix zorgt er voor, dat jeugdtrainers via de club regelmatig worden voorzien van lesmateriaal.

HET LEERPROGRAMMA.

Het leerprogramma is gebaseerd op materiaal van de KNVB opleiding. Daarbij ga ik uit van de onderbouw, dus de F tot D pupillen. Via oefeningen wordt er gewerkt naar de uitvoering in de partijvorm 4 tegen 4. Het spelen van een kleine partij heeft als voordeel, dat spelers veel aan de bal komen en omdat ze met minder spelers deelnemen aan het spel, komt dit het speloverzicht ten goede.

In het opleidingsprogramma gaat het om een drietal/ viertal elementen, die zijn afgeleid van het grote spel:  Daarbij moeten de spelers kunnen aanvallen en verdedigen.

Aanvallen:
- het positiespel in de opbouw
- het dieptespel in de opbouw
- uitspelen van 1 tegen 1
- het scoren, het benutten van kansen.

Verdedigen
- het storen en het veroveren van de bal.
- het verdedigen van dieptespel van de tegenstander.
- het verdedigen in 1 tegen 1
- het voorkomen van doelpunten.

Uitgangspunt is dus wat er in de wedstrijd gebeurd en via bloktrainingen wordt er door de trainers op een onderdeel gewerkt. Hoe dit gebeurt hangt in grote mate af van de voetbalkennis en het inzicht van de trainer. Wat herkent hij tijdens het spel en hoe / op welke wijze gaat hij zijn pupillen beter maken!

Wil men een bepaald thema onder de knie krijgen, dan zijn de kant/ klare trainingen zo opgebouwd, dat men per les naar een eindresultaat werkt.
Een Duitse trainerscursus is op die manier opgebouwd. Wie in Duitsland pupillen of juniorentrainer wil worden, als opstap naar de echte opleiding, moet een 40 tal trainingen kunnen uitvoeren.
De lesduur is  ongeveer 45 minuten. Naast deze cursus , komt de DFB tweemaal per jaar langs voor een informatieavond voor verenigingstrainers en kunnen trainers meekijken in lessen, die de DFB op haar website zet.


Het TC 3 programma ziet er heel anders uit qua opzet dan het Nederlandse programma.  Een cursist krijgt daarbij 120 trainingen. Die bestaan uit 30 lessen, waarbij de basiswetenschap voor het geven van training is verwerkt. Daarnaast zijn er 2 x 40 trainingen. Die twee keer 40 trainingen hebben te maken met het profiel, waarvoor men kiest.
Je kan kiezen voor de module pupillen/juniorentrainer, jeugd/keeperstrainer, pupillen/senioren trainer, junioren/seniorentrainer, senioren/keeperstrainer, recreatie/gezondheid.
Van de aangereikte lessen, moet een trainer er 20 in de praktijk kunnen uitvoeren. Ik denk dat deze modules meer aansluiten op de wensen, die de clubs hebben en dan denk ik vooral aan de lagere clubs, die vaak geen specifieke trainers in dienst kunnen nemen.

Het voordeel van kant/ en klare lessen is dat een trainer precies leert, hoe hij werkt naar het uiteindelijke oefendoel. Een les is methodisch opgebouwd en aangepast aan de leeftijd van de leerling.

Bij Roodenburg hebben we jaarplannen en kant en klare lessen voor de diverse leeftijdsgroepen.
Dit zijn de mini F, F, E en D pupillen , waarbij de oudste groepen een leerprogramma hebben voor eerste jaars en tweede jaars pupillen. Via deze leerprogramma's geven wij aan wat we als Roodenburg willen.  Een beginnend trainer, een ouder, maar net zo goed een ervaren trainer kan hiermee uit de voeten.
Ik geloof niet zo gauw in die samenwerkingsverbanden met BVO's, die bepaalde clubs hebben gesloten. De trainers van de BVO's zijn niet iedere week te vinden bij die clubs  om jeugdtrainers te helpen. Meestal blijft het beperkt tot een paar informatieavonden per jaar.
Alleen een intensieve samenwerking maakt de BVO's en amateuropleidingen sterker.

Momenteel werk ik aan een jaarprogramma specifiek voor C junioren. Eind van dit seizoen is het klaar.  En dan dit, de voetbalontwikkeling staat nooit stil, want vandaag in is, kan over een paar jaar al weer verouderd zijn.

DEZE WEEK

Via de sociale media volgen velen het Roodenburg nieuws. Deze week begroeten we de 500 ste twitteraar en de teller voor facebook staat op woensdagmorgen op 311.

Een hit is het derde doelpunt van AldelAli ElBaroudi. Ik bedoel een kort filmpje, waarbij er een doelpunt wordt getoond op Youtube.
Heeft u het nog niet gezien? Via de website van Roodenburg ( www.roodenburg.nl) is er een link gemaakt naar deze actie op beeld.

Woensdag wordt er kunstmest gestrooid op de grasvelden. De temperatuur stijgt en het gras gaat groeien. De stijgende temperatuur is voorts de reden om de ijsverkoop in de Corner weer op te starten.

Donderdag wordt het kunstgrasveld geborsteld. Theo Budding voert een schouw uit in alle kleedkamers en komt tot de conclusie, dat er weinig onderhoud noodzakelijk is.
De kleedkamers worden netjes achtergelaten. Een compliment voor de leden. Wel breekt er nu een risicovolle periode aan, want de scholen gaan gebruik maken van de kleedkamers.
Het is geen probleem, maar wanneer er geen leerkracht bij is, die opent en afsluit, dan is de kans groot dat het mis gaat.

Met de zon erbij lijkt het of de lente is aangebroken. Donderdagavond lijkt het er op dat veel voetballers uit hun winterslaap zijn ontwaakt. Het is druk op het sportpark.
Diverse groepen willen een partijtje voetballen en op dat moment gaan de leden van de club voor en moeten de buurtbewoners langs de zijlijn toekijken.

Het is deze week ook de week van Joop Munsterman. Afgeserveerd als voorzitter van FC Twente, maar al eerder de man geweest, die het Wegener concern achterliet met een schuld van € 63 miljoen, terwijl volgens EenVandaag de schuld bij FC Twente 90 miljoen is.
Wat heeft dit nu met Leiden te maken?  UVS is de officiële partner van FC Twente en jeugdvoetballers zijn de laatste jaren uitgenodigd om de talentendagen van FC Twente bij UVS te bezoeken.
Door de gemaakte schuld moet FC Twente nu 18 personeelsleden ontslaan en is de profscouting gestopt.
Wat betekent dit voor de Leidse voetballers, die via FC Twente een profcarrière willen starten, is een vraag, die bij mij opkomt en mogelijk ook bij de regio journalisten?

In het EenVandaag verhaal herken ik nog iets, dat je wel vaker tegenkomt bij voetbalclubs. Een voorzitter, die alle egards naar zich toetrekt en een aantal vertrouwelingen om zich heen verzameld. Samen besturen ze de club en drijven de club in een bepaalde richting. De leden, die het bestuur op de algemene ledenvergadering, moeten controleren, komen daar niet opdagen, met als gevolg dat het bestuur met haar beleid kan blijven doorgaan. De overige leden zitten vaak niet op sleutelposities en volgen braaf het beleid van de voorzitter en zijn kornuiten. Een drijfveer is daarbij vaak dat een club aanzien moet krijgen en in de voetbal ben je pas wat als je zo hoog mogelijk speelt met je standaardteam.
Net zo lang, tot dat er lijken uit de kast komen, vaak door spelersbetalingen.
Een dergelijke vereniging krijgt na uitkomst een enorme dreun en het puin ruimen duurt jaren.
Maar het is een verschijnsel in de voetbalwereld van alledag.

Daarom is het zaak, dat u altijd kritisch blijft kijken naar uw club en het bestuur. Wanneer u van mening bent, dat het bestuur er een potje van maakt, dan is er de algemene ledenvergadering.
Wanneer bij een algemene ledenvergadering er weinig leden komen opdagen, dan is dat een teken van geringe betrokkenheid.
Vind u, dat het bestuur zich goed inzet voor zijn/haar leden, blijf dan niet aan de zijlijn staan, maar doe actief mee als lid/ vrijwilliger. Alleen op die manier is er sprake van een "gezonde vereniging". Het imago, dat  toehoort bij Roodenburg.

HET VOETBALGEBEUREN

Roodenburg E1 speelde thuis en won van "angstgegner" FC Boshuizen. In de eerste helft kwam de ploeg van Gloire en Manny op 3-0 voor.  In de tweede helft kwam Boshuizen terug, maar uiteindelijk werd het 5-2 en komt een kampioenschap dichterbij.

Roodenburg C1 wordt steeds meer een team. De spelers leren teleurstellingen verwerken en wanneer men dan doorzet en niet opgeeft, dan komt het resultaat op termijn.
De C1 won verdienstelijk van RCL C4.
De B1 speelt wisselvallig, net als de A1 liet de B1 zich verrassen in de omschakeling door Alkmania B1. Zij verlieten net als Alkmania A1 winnend het veld.

De F1 speelde een goede partij, maar moest de meerdere erkennen in Meerburg F3. Aan de spoorlijn bleef het 2-0 voor Meerburg.
De E2 moest het opnemen tegen UVS. Thuis was er nog verloren met 9-0, nu werd het dragelijker. De einduitslag was 5-1 voor UVS.
De zaterdag 1 behaalde een tweede overwinning op rij. Uit bij Gouda werd het 1-2. Iedere week is het echter een finale en om dichterbij bij de naaste concurrenten te komen, moet er iedere week een extra tandje worden bijgezet.
Alle zaterdag elftallen spelen deze dag uit. Het tweede redt het niet tegen Ter Leede 3. Zaterdag 3 en 4 winnen verdienstelijk hun uitwedstrijd tegen Vitesse Delft en Koudekerk.
Het vijfde en zesde laten de punten aan de tegenstander.
De A1 speelde uit tegen Alphen A1. Ze maken het de nummer 2 zeer moeilijk, maar de Alphenaren houden toch de drie punten in Alphen. Het wordt daar 4-3.
Doordat alles uitspeelt, blijft het kunstgrasveld deze zaterdag leeg en kan de eigen jeugd en de jeugd uit de buurt nog een balletje trappen. Dat is weer een voordeel van een kleinere club. Na je wedstrijd behoef je niet direct naar huis, maar kunt met je vrienden op de club blijven.

Op zondag worden er klinkende overwinningen geboekt. De zondag 2 wint met 2-4 van Lugdunum 2 en zondag 3 wint met 10-3 van GHC 1 van de zondag.

ZATERDAG  18/4 /2015  ROODENBURG - BSC 68    AANVANG  14.30 UUR

Na de overwinning bij Gouda wacht komende zaterdag de ontmoeting tegen BSC 68 uit Benthuizen. Een finale, zoals iedere komende wedstrijd van onze zaterdag 1.
De steun van de Roodenburg supporter is onontbeerlijk
U komt toch ook?
Komt u met de auto, parkeer dan tussen de Hoven

En om 9.30 uur speelt Roodenburg E1 tegen Teylingen E1. Wordt er gewonnen, dan kan concurrent Docos E3 de "mannen" van Gloire en Manny niet meer inhalen en kan het kampioenschap gevierd worden.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.