Roodenburg Actueel 2015 - week 6

 

Een veiliger sportklimaat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van jeugdspelers, senioren, ouders, trainers en bestuur. De wijk en de scholen kunnen hierbij ook een rol spelen.

De opkomst bij de startbijeenkomst was voldoende en de inbreng van de aanwezigen was zeer productief. Sylke Koster en Jeroen Rijsdijk leidden het gesprek en zij kregen een goed beeld van de vereniging.

Vanuit de jeugdtrainers kwam o.a. naar voren dat veiligheid vooral een kwestie is van aanwezigheid van ouders, zodat er meer controle is rondom de wedstrijd en training.

De belangrijkste vraag is hoe Roodenburg de ouders meer betrokken krijgt bij wedstrijden/trainingen en daardoor bij de vereniging.

Andere punten die besproken werden:

-          Moeilijke en soms gevaarlijke route naar het sportveld

-          De bouwperikelen in Noord

-          Het openstellen van het sportpark voor de buurt, waardoor controle moeilijk, zo niet onmogelijk is. Gevolg is vandalisme. Het voortdurend repareren van spullen op het veld en kleedkamers zorgt voor demotivatie bij de klussers. “Waar doe ik dit voor?”

-          Het openstellen van het sportpark geeft ook veel afval.

De rol van de Gemeente Leiden is dan ook aan de orde geweest.

-          De senioren van zondag en zaterdag brachten het punt in over de vooringenomenheid bij de verenigingen in de omtrek van Leiden. “Je staat al met 1-0 achter als je uitspeelt. Dit wordt ook onderschreven door de jeugdvertegenwoordigers.

-           

Een imagoprobleem dus. Hoe dit aan te pakken? Allereerst moeten we bij ons zelf beginnen is de mening. Kunnen we een plan maken om deze verkeerde indruk te veranderen?

Na twee uur discussie werd de bijeenkomst gesloten en werd er nog wat nagepraat door een aantal aanwezigen.

Na deze startbijeenkomst zullen er gesprekken volgen met verschillende doelgroepen.

Woensdag 4 februari     - oudere jeugd

Woensdag 25 februari  - jongere jeugd

Dinsdag 3 maart                              - scheidsrechters en assistent scheidsrechters

Maandag 9 maart                           - ouders

Dinsdag 10 maart                            - externe partners

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Henk Tegelaar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

071 533053

DEZE WEEK
Het wederom staken van een wedstrijd van de zondag 1 slaat door op de rest van de vereniging. Terwijl veel leden hard werken aan het imago is de schade van negatief gedrag naar de buitenwereld veel groter. Dat blijft bij veel buitenstaanders heel lang in het geheugen gegrift staan. En de beeldvorming wordt nog eens versterkt in het Leidsch Dagblad met een foto van een paar jaar geleden. De daders zijn zich daar echter niet van bewust. Men doet net alsof er niets is gebeurd. Verantwoording afleggen voor het gedrag naar de club of naar de groep, lijkt niet vanzelfsprekend.
In de spiegel kijken en bij zichzelf ten rade gedaan van wat heb ik gedaan en hoe reageren de anderen daarop, is vaak een moeilijk proces. Erkennen dat men zelf schuldig is.
Maar zoals buitenstaanders oordelen, zo wordt er binnen de vereniging net zo geoordeeld. Trainers/ leiders en de groep spelen daarbij een belangrijke rol. Wanneer de leiding en de groep goed zijn, dan wil iedereen daarbij horen. Het resultaat komt daarbij vaak vanzelf. Is dat niet het geval, dan ontstaat er twijfel. Zou ik daar wel gaan voetballen?
Eén van de taken van een vereniging/ van trainers,  is om te zorgen voor binding. Spelers, die bij Roodenburg zijn begonnen en niet voor een paar voetbalschoenen bij een andere club overstag zijn gegaan, leren door de jaren heen, hoe belangrijk groepsbinding is. Mits ze het voetbalproces van pupil tot senior hebben meegemaakt.
In het artikel van de weekenders op Leiden amateurvoetbal verwoordde Hans Budding het zo:

Hans Budding is de man die als 8-jarige twee jaar loog, hij wilde per se naar Roodenburg. Het is dan 1951. Dat kwam door Bram Zirkzee, een echte Roodenburg-aanhanger.  Deze buurman gaf hoog op van de Leidse Hout-club. (ps. voordat Roodenburg op sportpark Noord speelde, speelde men op de velden van het Leidse Hout met de atletiekbaan rondom het hoofdveld).  Hans is nooit meer weggegaan en hij heeft de club in tal van functies gediend. Nee, een Ferrari heeft Budding niet aan het voetballen overgehouden. Wel vriendschappen en die zijn ‘onbetaalbaar’.

 

De stand van de ranglijst is vaak een reden om te komen of weg te gaan. Is er sprake van vriendschap en een goede sfeer, dan ervaart men later dat het hebben van vrienden door het voetbal een groot goed is. Men kan dan in alle tijden vaak op elkaar terugvallen.


Op woensdag vindt in het jeugdhonk de bijeenkomst plaats voor de oudere jeugd. De mening van de jeugd voor het project sociale veiligheid is belangrijk. Naast de kennis die wordt opgedaan , leren de vooral oudere jeugdspelers inzien, hoe een vereniging in elkaar steekt.
Sociaal bezig zijn , begint met het in elkaar in contact zijn en blijven. Bij een kleine club heeft dit als voordeel, dat veel leden elkaar kennen.
Sociale veiligheid heeft voorts te maken met de omgeving, waarin men verkeert. Wie wonen er in de directe omgeving van het complex?  Welke invloed heeft de Leidse ring, wanneer al het verkeer straks via de Willem de Zwijgerlaan langs Leiden scheurt? Hoe zit het met de overkluizing en de bouw van nieuwe woningen? Omstandigheden waar niet iedere club mee geconfronteerd wordt.

De club is er druk mee bezig zoals u ziet bij de inleiding van deze RB actueel.

Deze week heeft de club afscheid genomen van de trainer van de zondag 1 Cees de Roode. Cees wordt bedankt voor zijn inzet, iedere training was hij op tijd om de training voor te bereiden.
In de corner is er één koffieklant minder.

ZOMAAR EEN MAANDAGMORGEN OP LEIDEN NOORD

Cees Mentink heeft een interview gehad met een aantal oudere Roodenburgers. Ik verwees er al naar in Deze Week.
Voor het volledige interview over de weekenders, de andere culturen en de tuttenclub gaat u naar de website van www.leidenamateurvoetbal.nl

HET VOETBALGEBEUREN
Er lag ijs op het kunstgrasveld en met een temperatuur onder nul leek het de consul niet verstandig om de jeugdwedstrijden te laten doorgaan. Op de grasvelden kon omdat die bevroren waren , sowieso niet gespeeld worden.
Veel uitwedstrijden gingen evenmin door.
Zaterdag 2 kwam thuis in actie tegen Noordwijk 4. Onder leiding van Wesley Lancel werd de eerste overwinning na de winter behaald. Noordwijk 4, iets later begonnen, omdat er nog spelers moesten komen werd met 3-0 verslagen.
De B1 ging op bezoek bij Graaf Willem VAC B2. Er werd ruim gewonnen in Wassenaar. Het werd 1-8.
Zaterdag 6 tenslotte hield de punten in Leiden. De mannen speelden laat , ze hadden van de echtgenten nachtpermissie gekregen. En de eega's werden niet teleurgesteld. Met 2-1 werd VVSB 5 opzij gezet.
Op het kunstgras oefenende v.v. Leiden en de zaterdag 1. Er werd een remise gespeeld. De oefenwedstrijd eindigde in 2-2.
Op zondag was de temperatuur ruim boven de nul graden gekomen en gingen de wedstrijden allemaal door. De zondag 2 verloor uit van Warmunda 3 met 4-2.
Zondag 3 moest het opnemen tegen jonkies. Uiteindelijk werd het 3-3.
Zondag 1 trad met een gewijzigd team aan tegen nummer 2 Bodegraven. Ze waren een maatje te groot. In Bodegraven werd het 5-0.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.