Roodenburg Actueel 2015 - week 5

 

De KNVB wilde eens inventariseren hoe het komt dat met name in West 2 er zo'n achteruitgang is van standaardteams en welke alternatieven er zijn om de zaak te keren.

De oorzaak van de teloorgang moet voor een groot gedeelte worden gezocht bij de uitzendingen van FOX sport. Dit bleek na een wetenschappelijk onderzoek. Het betaalde voetbal ligt zijn kleinere broertje, het amateurvoetbal dus pootje.
Andere redenen zijn het stappen in het weekend, werken op zondag, koopzondagen en tijd voor het gezin.

Afgelopen zondag was ik om 14.30 uur op sportpark de Vliet en er werd één wedstrijd gespeeld. 4 velden lagen er vrij, waaronder een kunstgrasveld. Naast de 22 voetballers waren er 2 jongetjes met een bal bezig.
Veel te weinig actie, zo vlak langs de Vliet. Projectontwikkelaars zouden met dit gebied wel raad weten. De gemeente heeft veel geïnvesteerd in dit en andere sportgebieden  en zal er niet snel een andere bestemming aan willen geven.

Gemeenten rekenen veldhuur voor de bespeling van de velden in het weekend en wanneer de velden op zondag stil liggen, dan komen er twee zaken in het geding.
Er komen minder huurinkomsten binnen en de mensen recreëren niet meer samen. Misschien is dit wel een teken des tijd?  Individuele sport in het fitnesscentrum en zelf gaan wandelen en hardlopen. Geen verplichtingen, zelf bepalen waar en wanneer.
Het verdwijnen van de samenhang. Dag participatie maatschappij?

Tijdens de vergadering kwam de voetbalpiramide aan de orde. Van hogerhand wordt er naar gestreefd dat hoger spelende amateurclubs moeten kunnen doorstromen naar het betaalde voetbal. Er komt dus een tweede divisie bij met tweede elftallen uit het betaalde voetbal en amateurteams uit de topklasse en hoofdklasse.
Het voetbalniveau gaat daar volgens de kenners door omhoog. De leden van het amateurbestuur hebben daarmee in gestemd.

Ik heb zo mijn bedenkingen. Wanneer ik nu al kijk naar het toeschouwersaantal van Jong Twente in de Jupiler divisie ( 350 voor een thuiswedstrijd), wat moet het dan worden als men speelt tegen Eindhoven 2? En heeft u wel eens gekeken naar het uitvak bij een wedstrijd uit de Jupiler divisie? Vaak zijn de uit supporters binnen een paar minuten geteld.
Het voetbalproduct is  vooral bedoeld voor spelers en de toeschouwers. Spelers vinden het prachtig als er veel publiek aanwezig is. Het inspireert zowel spelers als publiek en dan is er maar één middel en dat zijn de derby's. Daar komen de mensen op af. De clashes in de Bollenstreek met belangstelling van omroep West zorgen er voor, dat er meer mensen naar het veld komen.

Ik denk dat het instellen van een tweede divisie, waarbij er grote reisafstanden zijn, het niet gaat worden. Hou het op regionaal niveau luidt mijn advies.


De clubs in Leiden en omgeving zijn eveneens gebaat bij derby's. In de derde klasse/ vierde klasse willen daar nog wel mensen op afkomen. Maar speelt een Leidse club tegen een ploeg uit Den Haag, om een voorbeeld te noemen, dan mag je blij zijn dat er 100 man langs de lijn staan. Uit de vergadering bleek dat zelfs zondagclubs best een derby willen aangaan met de zaterdagclubs. Spelen tegen teams uit de directe omgeving heeft de voorkeur. Men kwam daarbij tot de volgende opzet.

Er wordt een competitie gemaakt met zaterdag en zondagclubs bij elkaar. Spelen zaterdagclubs tegen elkaar, dan wordt er op zaterdag gespeeld. Zondagclubs spelen tegen elkaar op zondag en speelt een zaterdagclub tegen een zondagclub, dan wordt er op zaterdagavond gespeeld.


Een andere optie, die werd besproken was het weekendvoetbal. Met name grotere clubs zien wel wat in dit fenomeen, dat bij hockey als normaal wordt beschouwd. Vaak ligt de nadruk bij dergelijke clubs op de zaterdag en dan is het overvol. De eerste wedstrijden beginnen dan op vrijdagavond en de laatste wedstrijden worden op zondagmiddag gespeeld.
Het vraagt wel het een en ander van de organisatie van de vereniging.

Eén ding staat echter vast, genoeg mensen willen in het weekend sporten. De mensen kijken naar stilliggende velden. Hoe krijg je het individu, de groep naar de accomodatie.


Het is een vraag waar gemeenten, clubs en sportmensen mee worstelen.

DEZE WEEK

De week begon met een tweetal vergaderingen. Het wel en wee van het zondagvoetbal werd besproken bij ASC. In de rust van deze vergadering ging ik terug naar Noord, waar er tegelijkertijd een bijeenkomst was over sociale veiligheid.

Dinsdagmiddag weer veel klaverjassers en sjoelsters. Veel roem moet er zijn gevallen, want nummer ! Jan Webster had 6342 punten. Nummer 18 had er 4731 en we speelden met 37 personen.
Deze middag werden er op de tafels servetten neergelegd. Die riep een vraag op.  "Krijgen we vanmiddag een zevengangen diner?
Dat werd het niet. Wel werd er voor iedereen een kroket gebakken.
's Avonds was er een wedstrijd tussen de zaterdag 2 en een combinatie elftal van A junioren en zondag 1 spelers. De zondag won met 2-1.
Het Joop Vervoornpad is de komende tijd de toegangsweg voor mensen uit de Hoven, Overrhijn, Roodenburg. Het is een doorgaande route geworden . Veel auto's vanuit de Hoven moeten er over het pad heen.
Oppassen is het devies, want de weg is vrij smal en er ligt de nodige bagger. Dat laatste heeft te maken met het opknappen van het pad vanaf het Stedelijk Gymnasium tot achter het Roodenburg veld.
Zaterdag werden er Roodenburg bezoekers geïnterviewd in verband met het project sociale veiligheid op het sportpark.

ROODENBURG HAAN ONTDAAN

Men is de afgelopen week flink tekeer gegaan met het rooien van bomen. Er zijn zoveel takken vermalen, dat twee parkeerterreinen nodig waren om alles op te slaan.
Veel bomen met klimop zijn verwijderd en schuilplaatsen voor kleine vogels zijn verdwenen. Al jarenlang is één haan de bewoner van sportpark Noord. Overdag scharrelt hij rond langs de velden of onder de tribune.
Wordt het echt koud, dan verschijnt hij voor de ingang van de kantine voor een broodmaaltijd. Slapen doet hij 's nachts op een tak, ongeveer 4-5 meter van de grond.
Maandag is de boom van de haan ten gronde gegaan en het was dus gissen of onze haan nog een slaapplaats kon bemachtigen.
In deze barre tijden ben je niet zeker meer van een slaapplek.
Hij moest er naar zoeken, een metertje hoger, maar hij vond het. Een horizontale tak om 's nachts uit te rusten.
Zelf gevonden, hij had de hulp van een sociaal wijkteam niet nodig.
Toch was de oude haan ontdaan, want nu hij op leeftijd is gekomen, zal hij hoger moeten springen om bij zijn geliefde slaapplek te komen.
Waar rooien allemaal niet toe kan leiden!

HET VOETBALGEBEUREN

De eerste elftallen vanaf de 1ste tot de 4de klasse waren afgelast. Op het hoofdveld lag er ijs en stond er water op. De D1 wedstrijd kon niet doorgaan. In plaats daarvan gingen de D pupillen air hockey spelen in het jeugdhonk.

De F1 kwam wel in actie. Leiden F1 was een maatje te groot en het werd 3-8. De E1 had een geduchte tegenstander aan Blauw Zwart. Uiteindelijk werd het 5-4 voor Roodenburg.
De E2 zit al het hele seizoen te hoog ingedeeld. 0-14 kwam er op de teller.
De B1 speelde knap in een uitwedstrijd tegen Valken B1. Er werd weer een puntje aan de score toegevoegd. In Valkenburg werden de punten gedeeld en werd het 4-4.
De C1 wint niet veel en wanneer je veel nederlagen lijdt, dan kan dat inhouden dat het enthousiasme om te voetballen minder wordt.
Afgelopen vrijdagavond in de stromende regen waren er 10 spelers onder leiding van trainer Lotfy enthousiast aan het trainen. Wanneer je steeds verliest, maar je wordt als team en als speler beter, dan heb je vaak meer geleerd dan spelers , die altijd alles maar winnen.
Die kunnen een tegenslag vaak niet verwerken. Een kenmerk van die winnende teams is dat er niet meer  samen gejuicht wordt , om een doelpunt te vieren.
De C1 kwam met 2-0 achter tegen Meerburg C4 en wist dit om te zetten in een 2-4 overwinning.
Zaterdagmiddag zijn Henny en ik op de fiets naar Rijpwetering getogen. We wilden de A1 wel eens zien tegen ROAC A1. Thuis was het voor de beker 3-3 . Roodenburg en ROAC zijn hoogvliegers en het werd een heerlijke pot.
Roodenburg kwam met 1-0 voor doordat een voorzet van Aimen Lamzira via de paal door een speler van ROAC in eigen doel werd getrapt. Daarna ontstond een wedstrijd, waarbij de teams moeite hadden om via de grond een bewegende speler aan te spelen.
ROAC zocht de oplossing door de lucht, Roodenburg vooral door het aanspelen van de spitsen, die dan via een individuele actie een medespeler moesten zien vrij te spelen.
Na de rust kwam ROAC op gelijke hoogte en leek door te drukken. Omdat Roodenburg twee snelle buitenspelers in bracht waren de beste kansen op het eind voor Roodenburg.
Vijf minuten voor tijd schoot Taofik Abdi de bal van afstand in de bovenhoek en de ontlading was groot. Zelfs de reserve spelers vlogen het veld in om de "winnende"te vieren.

Door deze overwinning staat Roodenburg A1 nu op de tweede plaats achter Meerburg A1.

Twee zaterdagteams speelden deze middag eveneens. Zaterdag 6 won met 1-3 van Oegstgeest 6 en Zaterdag 5 moest de meerdere erkennen in Ter Leede 4.

Op zondag wint zondag 3 uit bij Foreholte. Het wordt 1-4 in Voorhout.
De wedstrijden van zondag 1 verschuiven naar het kunstgras, wanneer het hoofdveld is afgekeurd. De eerste helft had Roodenburg zondag het betere van het spel. De bal ging snel rond en dat resulteerde in een doelpunt, een schot op de paal en een vrije trap op de lat.
Een tegenvaller was het dat Murat Kaddouri met een blessure moest uitvallen. Het niet scoren in de eerste helft breekt de ploeg in de 2de helft uiteindelijk op en hoewel Altior er de eerste helft niet aan te pas kwam, gaan ze toch met 3 punten naar huis.

SPONSOR IN BEELD (9)                                                 PLEIN 10

                                                   

Aan het Alexander Tinneplein 10, 2331 PN te Leiden is gevestigd PLEIN 10. Het bedrijf van de pas vader geworden Ron Annokee is al een aantal jaren sponsor van Roodenburg. Snackbar Plein 10 is een begrip in de Leidse voetbalgemeenschap. Voor een belangrijke wedstrijd wordt er regelmatig geluncht in de Stevenshof.

WAAROM MOET JE BIJ PLEIN 10 ZIJN?

Plein 10 is meer dan een gewone snackbar. Bij een gewone snackbar gaan er over het algemeen door een fabriek gemaakte producten over de toonbank.
De medewerkers van onze sponsor bereiden heel veel producten zelf. Kipschnitzels en speklappen worden zelf gesneden en gepaneerd en men marineert zelf "de hete kip". In de snackbar treft men verder een kippengrill aan.
Het assortiment bestaat uit diverse soorten patat, snacks, kroketten, burgers, broodjes, specialiteiten, menuboxen, sauzen, catering, frisdranken/ milkshakes en softijs.

BIJ PLEIN 10 KAN MEN ONLINE BESTELLEN EN AFHALEN

Geen zin om een maaltijd te bereiden? U kunt online bestellen en het afhalen. U voorkomt dan dat u in de rij moet staan, want na het opgeven van uw bestelling zorgt men er voor dat wat u heeft besteld klaar staat.
Naast het hierboven beschreven assortiment heeft Plein 10 diverse menuboxen.

U heeft keuze uit de volgende menuboxen:

menubox 1     kipsaté of varkenshaassaté.
menubox 2     haaskarbonade
menubox 3     halve kip
menubox 4     kiploempia
menubox 5     2 shaslicks met shaslicksaus
menubox 6     hamburger naar keuze
menubox 7     dubbele portie hete kip
menubox 8     sparerib, ongeveer 600 gram
menubox 9     shoarma met knoflooksaus
menubox 10   Bourgondische varkenslapjes
menubox 11   2 speklappen met vlammensaus
menubox 12   kipschnitzel met katjangsaus
menubox 13   biefstuk
menubox 14   varkenshaas
menubox 15   varkensschnitzel

ONLINE BESTELLEN EN PLEIN 10 NAAR U TOE LATEN KOMEN? 


Dat is eveneens een mogelijkheid. Via thuisbezorgd.nl kunt u bestellen en uw bestelling laten thuisbezorgen.

Heeft u een feestje en wilt u uw gasten verrassen met een salade of een garnituur, kijk dan eens op de menukaart voor de vele mogelijkheden.

                       

UW REACTIE ACHTERLATEN

Ron en zijn crew bieden u de mogelijkheid om te reageren op uw online bestelling. We noemen het feedback en houdt de crew scherp!
Je wordt alleen de beste snackbar van Leiden, zoals ik bij een reactie las, wanneer je luistert naar je klanten.

Voor online bestellen en afhalen gaat u naar:
www.snackbarplein10.nl

Voor online bestellen en laten thuisbezorgen.
www.thuisbezorgd.nl/Plein 10

Gaat u liever bij langs bij de snackbar van onze sponsor.

Het adres is: Alexander Tinneplein 10, 2331 PN Leiden
( vlakbij station De Vink).

Voor meer informatie is het telefoonnummer 071-5324021

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.